Kratke zdravstvene novičke –november 2013

Dobro počutje | nov. '13

Preprečimo diabetes
Število diabetikov, ki jih je v Sloveniji že blizu 125 tisoč, naj bi se do leta 2030 celo podvojilo zaradi dejavnikov tveganja, med katerimi je na prvem mestu debelost. To je glavni razlog, da zaradi diabetesa tipa 2 zboleva tudi vse več otrok. Zato je osveščanje ljudi čedalje bolj pomembno.
Ob svetovnem dnevu diabetesa, 14. novembru bo v Ljubljani pred Maximarketom postavljeno diabetično mesto, ob 12. uri pa se bo začel Pohod odličnjakov, na katerem naj bi sodelovala slovenska miss Zemlje Nina Kos, ambasadorka nacionalne kampanje za spreminjanje diabetesa Bodi odličnjak!,  skupaj s košarkarjem Juretom Balažičem, oba imata namreč diabetes tipa 1. Gibanje je poleg zdrave prehrane najboljši način za preprečevanje diabetesa in boljše zdravljenje, pravočasno odkrit povišan krvni sladkor in ustrezno ukrepanje pa najboljša pot za preprečevanje usodnih diabetičnih zapletov.

Nad težave s prostato na naraven način
Povečana prostata, s katero se soočajo trije od štirih moških, starejših od 50. let,  lahko povzroča resne zdravstvene težave, pri enem od treh moških v tem obdobju pa so že prisotne rakave celice. Pojav raka prostate se s starostjo še povečuje. Ameriški kemik Roger Mason. ki se ukvarja s preučevanjem naravnega zdravljenja, v priročniku, ki je izšel pri založbi Cangura.com. pojasnjuje, da večina težav s prostato izhaja iz neustrezne prehrane. Naravna pot do zdravja brez kirurških posegov in nevarnih zdravil zato vključuje primerno prehrano, preverjena prehranska dopolnila, naravno hormonsko ravnovesje, tedensko postenje, redno vadbo, izogibanje zdravilom na recept in opustitev slabih navad, denimo pitje kave, uživanje alkohola, kajenje, prenajedanje.

Farmacevt svetovalec v zdravstvenih domovih
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v petih pomurskih zdravstvenih domovih poskusno uresničuje projekt Farmacevt svetovalec za zmanjšanje polifarmakoterapije (sočasno jemanje 5 ali več zdravilnih učinkovin).
Projekt, ki temelji na nizozemskih izkušnjah, je zastavljen tako, da splošni ali  družinski zdravniki napotijo k 'farmacevtu svetovalcu' bolnika, za katerega sumijo, da ima zdravstvene težave zaradi medsebojnega učinkovanja zdravil. Med njimi je veliko starejših bolnikov, ki sočasno uživajo več zdravil, tudi taka, ki niso nujno potrebna ali celo niso primerna.
Farmacevt bolniku pregleda karton, ter preveri, ali bolnik morda uživa  zdravila, ki mu povzročajo neželene zdravstvene učinke, in mu svetuje, katera bi lahko opustil. Bolniki, ki so obiskali farmacevta, zdaj povprečno jemljejo 2,6 zdravila manj. Zdravnik sicer ni dolžan upoštevati priporočila farmacevta, a prvi podatki kažejo, da zdravniki upoštevajo 75 odstotkov teh mnenj.

S pravilno vadbo lahko omilimo težave s hrbtenico
Nepravilnosti v hrbtenici in z njo povezane bolezni so najpogosteje posledica kronične mišične napetosti, oslabljenih mišic ter stresnega življenja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so mišično-skeletna obolenja poglavitni vzrok smrtnosti in invalidnosti, pa tudi pomemben vzrok za odsotnost z dela, saj se v Evropi uvrščajo med najpogostejša z delom povezana obolenja. Revmatična in mišično-skeletna obolenja se odražajo v več kot 150 različnih oblikah obolenj in sindromov, ki so pogosto povezana z bolečino. Težave lahko omilimo s pravilno vadbo in z dihanjem, pri čemer posamezne okvare hrbtenice zahtevajo individualno obravnavo. Za ohranjanje zdrave hrbtenice je pomembno tudi odpravljanje stresa, optimalno dihanje in pravilna lega medenice, hrbtenice in glave. Ena najboljših vadb je joga, če seveda vadimo pravilno. K ohranjanju zdrave hrbtenice pa najbolj pripomore pravilna drža in redno gibanje.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media