Reorganizacija zavoda

Reorganizacija zavoda

Dobro je vedeti | dec. '13

Na novembrski seji je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje osrednjo pozornost namenil spremembam notranje organiziranosti zavoda ter na tej podlagi sprejel tudi nov pravilnik.

Dobra organiziranost katerekoli institucije vliva na njeno racionalnost in učinkovitost poslovanja. Zato je svet zavoda v letu 2010 že uveljavil spremembe in dopolnitve notranje organiziranosti zavoda, ki so obrodile pozitivne rezultate. S srednjeročnim planom za obdobje 2012-2016 in z novim zakonom ZPIZ-2, ki je odpravil krajevno pristojnost določene območne enote, pa je bila ustvarjena podlaga za enakomernejšo porazdelitev del med organizacijskimi enotami in zaposlenimi, Seveda pa bodo potrebne še nove spremembe. Število območnih enot in izpostav se na podlagi sprejete reorganizacije ne spreminja. Novost je le v tem, da bo izpostava Trbovlje v prihodnje poslovala v sestavi OE Celje in ne več v sestavi OE Ljubljana.
Število organizacijskih enot pa se pomembno zmanjšuje, in sicer z 90 enot na 78. Člani sveta so pohvalili prizadevanje zavoda za izboljšanje organizacije zavoda, pri tem pa poudarili, da je poleg finančnih in kadrovskih učinkov pomembno tudi zadovoljstvo tako zaposlenih, kot uporabnikov, kar pa bo mogoče verodostojno ugotavljati šele po določenem času. Povračilo potnih stroškov Kot je znano, zavod povrne potne stroške, če zavarovanca napoti na zdravstvene preiskave in na invalidsko komisijo v kraj, ki je najmanj 15 kilometrov oddaljen od njegovega stalnega prebivališča, in če ga napoti v drug kraj zaradi poklicne rehabilitacije. Povračilo potnih stroškov obsega stroške javnega prevoza ter stroške prehrane in namestitve v času potovanja in bivanja v drugem kraju. Z dosedanjim pravnim aktom je bilo povračilo stroškov prehrane in namestitve določeno v enakih zneskih kot regres za prehrano med delom za delavce zavoda ter v višini dveh tretjin dnevnice za odsotnost nad 12 ur. Na tej seji je svet imenoval številne nove (stare) izvedence za delo v invalidskih komisijah, ki se jim je iztekel mandat. Člani sveta so vnovič poudarili, da si bo treba v prihodnje še bolj prizadevati za pridobitev mlajših izvedencev. Na prihodnjo sejo pa so preložili sklepanje o višini odškodninskih zahtevkov in o merilih za določanje višine denarnih sredstev, ki jih prispeva ZPIZ za prilagoditev delovnih mest in za usposabljanje delovnih invalidov. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media