Tudi v prihodnje ne bo uskladitev

Dobro je vedeti | dec. '13


Gospodarska in finančna kriza vsak dan bolj vpliva na naše življenjske razmere, te pa se bodo očitno še bolj zaostrile. Pogoj za izboljšanje razmer je oživitev gospodarske rasti in stabilnost javnih financ, kar naj dosegli tudi z zmanjšanjem javnofinančnih odhodkov. Kako in s kakšnimi ukrepi, je med drugim vidno tudi iz Zakona o izpolnjevanju proračunov Republike Slovenije v letih 2014 in 2015 (ZIPRS 1415), ki ga je državni zbor sprejel minuli mesec.
Ker so sredstva za uresničevanje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja pomemben del javnih financ, bo sprejeti zakon seveda vplival tudi na njihov obseg, posledično pa tudi na prihodnjo raven pokojnin in drugih prejemkov iz tega zavarovanja. Ta raven naj se v prihodnjih dveh letih ne bi spreminjala. ZIPRS 1415 v ta namen uporablja že znani in v minulih obdobjih preizkušen način: začasno odpravo uporabe določb sistemskega zakona v delu, v katerem ureja usklajevanje pokojnin in drugih prejemkov. Uskladitve tako v letu 2014, kot tudi v letu 2015 ne bodo možne ne glede na določbe sistemskega zakona! Na ta način naj bi na morebitno povečevanje finančnih sredstev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vplival le priliv novih uživalcev pokojnin in drugih prejemkov. K zadrževanju obsega rasti potrebnih finančnih sredstev naj bi pripomoglo tudi nadaljnje omejevanje izplačila letnega dodatka. Po določbah ZIPRS 1415 so v primerjavi s sistemskem zakonom do tega dodatka upravičeni le prejemniki pokojnin in denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki ne presegajo 622 evrov. To je enaka meja, kakršno je za izplačilo tega prejemka v letu 2012 in 2013 določal zakon o uravnoteženje javnih financ. Iz tega zakona so povzete tudi tri možne višine letnih dodatkov, ki jih bo lahko pokojninski zavod v prihodnjih dveh letih izplačal prejemnikom pokojnin. V znesek pokojnine, ki pogojuje določeno višino izplačila letnega dodatka, se ne všteva le znesek, ki je bil upravičencu izplačan v mesecu izplačila letnega dodatka, temveč tudi del vdovske pokojnine (ki se lahko izplačuje prejemniku starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, če izpolnjuje tudi pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine), ali del družinske pokojnine (če gre za upravičenca, ki je izgubil oba starša). Uživalci določenih nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa bodo upravičeni do letnega dodatka v višini 166 evrov. ZIPRS 1415 ni posegel v določbe sistemskega zakona, ki urejajo datum izplačila letnega dodatka. Zato naj bi bil izplačan skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec maj tekočega leta in ne da bi bilo treba sprejeti še poseben akta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media