Za nekatere od januarja nižje pokojnine

Dobro je vedeti | dec. '13

Med ukrepe, ki naj bi pripomogli k utrditvi javnih financ in k postopnemu okrevanju po gospodarski in finančni krizi, sodijo tudi spremembe in dopolnitve zakona o dohodnini (ZDoh-2M). Uporabljati se bodo začele od novega leta naprej. Učinki spremenjene zakonodaje niso ugodni za nekatere prejemnike pokojnin (pa tudi plač), saj spremembe vplivajo na nižja izplačila od dosedanjih.
Navedeni zakon med drugim odpravlja vsakoletno usklajevanje zneskov olajšav in zneskov letnih davčnih osnov z rastjo cen življenjskih potrebščin v predpisanem obdobju, odpravlja pa tudi osebno olajšavo, upoštevano pri odmeri dohodnine, za ljudi po dopolnjenem 65. letu starosti. Omenjeni spremembi bosta neposredno povzročili nižja izplačila plač in pokojnin.
Uskladitve zneskov olajšav in zneskov letnih davčnih osnov, ki se bodo upoštevali pri odmeri dohodnine, bo lahko po novi ureditvi v prihodnje določal zakon, ki ureja izpolnjevanje proračuna Republike Slovenije. Morebitno uskladitev bodo pogojevali cilji ekonomske politike vlade, določeni z vsakokratnim državnim proračunom. Obveznost uskladitve po samem zakonu pa nastopi, če koeficient rasti cen življenjskih potrebščin za mesec avgust tekočega leta v primerjavi z istim mesecem prejšnjega koledarskega leta, ugotovljen po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, preseže koeficient 1,03. Upoštevaje navedeno, bodo tako prihodnje spremembe zneskov olajšav in zneskov letnih davčnih osnov, ki vplivajo na višino mesečne akontacije davka ali odmerjene dohodnine, odvisne od vsakokratne ekonomske politike vlade. Če uskladitve ne bo, to samo po sebi še ne pomeni, da ostaja davčna obveznost nespremenjena, temveč se ta lahko poveča zaradi spremenjene višine dohodkov.
V letu 2013 še veljavna osebna olajšava za rezidente po dopolnjenem 65. letu starosti znižuje osnovo za odmero dohodnine. Zaradi tega je obračunani mesečni znesek akontacije davka nižji, nižja pa je tudi dohodnina ob njenem obračunu. Tovrstna olajšava letos znaša na letni ravni 1.421,35 evra, na mesečni pa 118,44 evra. Za toliko se zniža letna in mesečna osnova za obračun dohodnine ali akontacije davka. Z upoštevanjem te olajšave, splošne in pokojninske olajšave, davčni odtegljaj, torej plačilo mesečne akontacije davka, nastopi pri pokojnini, ki presega 1.332,03 evra. Če se upoštevata zgolj splošna in pokojninska olajšava, pa davčni odtegljaj nastopi pri pokojnini, ki je presega 1.095,11 evra. Učinek navedene davčne olajšave pa ni viden le pri pokojninah, ki se gibljejo v vmesnih višinah, temveč tudi pri višjih pokojninah.
Zaradi odprave navedene osebne olajšave in dejstva, da bo ostala letna davčna osnova verjetno nespremenjena, bo moral zavod pri izplačilu pokojnin za januar 2014 prejemnikom pokojnin, ki so bili v decembru 2013 do nje še upravičeni in zato niso plačali akontacija davka, ker njihova pokojnina ni presegla 1.332,03 evra, po novi zakonski ureditvi po uradni dolžnosti obračunati akontacijo. Zaradi obračunane akontacije bo njihova pokojnina, izplačana za januar, nižja od pokojnine, izplačane za mesec december. Akontacija davka, ki so jo plačevali prejemniki višjih pokojnin od 1.332,03 evra, pa se bo zaradi odprave osebne olajšave, veljavne za rezidente po 65. letu starosti, januarja zvišala, posledično pa se bo znižal dotedanji znesek izplačila pokojnine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media