Kratke zdravstvene novičke – januar 2014

Dobro počutje | jan. '14

Z naravo nad prehladna obolenja
Na predavanju v Stiški čajnici na Poljanski cesti 6 v Ljubljani boste lahko v petek, 31. januarja 2014 ob 17. uri, izvedeli več o obrambi telesa z zelišči pred prehladnimi obolenji. Predaval bo farmacevt Klemen Križaj iz samostanskega podjetja Sitik d.o.o. Vstopnine ni, prijava ni potrebna. Več informacij na www.stiskacajnica.com, ali stiska.cajnica@gmail.com ter 01 320 77 68.


Proti uvedbi terapevtskih skupin zdravil

Mreža NVO 25 x 25, ki združuje kakih 40 društev iz vse Slovenije, nasprotuje uvedbi terapevtskih skupin zdravil, kot nestrokovno in nesmotrno pa so jo ocenili tudi predstavniki stroke. ZZZS pozivajo, naj razmislijo o drugih varčevalnih možnostih, denimo participacijo k zdravilom, prebivalce pa, da jih podprejo s podpisom peticije, ki je dostopna na spletni strani www.mreza-25x25.si.
Terapevtska skupina zdravil niso medsebojno zamenljiva zdravila, pač pa so si le podobna, saj so namenjena zdravljenju iste bolezni. Za vsako skupino naj bi v prihodnje določili najvišjo ceno, ki jo bo krila zavarovalnica. V zdajšnjem sistemu pa lahko v skupini med seboj zamenljivih zdravil farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejše zdravilo. Po novem pa bo bolnik, ki za zdravilo ne bo želel ali mogel plačati, moral nazaj k svojemu zdravniku po nov recept za zdravilo, za katerega bo določena cena, ki jo bo krila zavarovalnica.

Zobni vsadki brez operacije
Dentalna implantologija je del stomatologije, ki so jo začeli razvijati in utemeljevati skandinavski znanstveniki ob koncu šestdesetih let 20. stoletja. »Zdaj že lahko govorimo o znanstveno dokazani in v praksi podprti metodi nadomeščanja zob,« zatrjuje dr. Janez Vrbošek, zobozdravnik iz Vvdental-a, ki v svoji ambulanti na Litijski cesti v Ljubljani opravlja poseben, tako imenovani MIMI (Minimalna Invazivna Metoda Implantacije) postopek vstavljanja implantatov. Poteka brez operacije, brez bolečin in je tudi cenovno ugoden. Pregled je brezplačen, postopek pa je samoplačniški, tako kot vsa implantologija v Sloveniji, ne glede na to, kdo jo opravlja. Postopek MIMI odsvetujejo le pri hudih kardiovaskularnih težavah in zdravljenju osteoporoze, pri bolnikih s sladkorno boleznijo pa je življenjska doba vsadka krajša.
Bazilica-zel na novi lokaciji
Zeliščna prodajalna Bazilica-zel se je preselila na novo lokacijo, to je v Tuš center na Bratislavski cesti 9, v Ljubljani (BTC). Še vedno lahko uveljavljate 10-odstotni popust ob nakupu z gotovino, če predložite kartico Kluba Vzajemnost!

Otroci so (že) predebeli
Evropska mednarodna raziskava ENERGY, v kateri je med sedmimi državami sodelovala tudi Slovenija, je ugotovila, da je tretjina slovenskih otrok med 10. in 12. letom v čezmerno prehranjenih ali debelih. Po tem smo na drugem mestu, takoj za Grčijo. Med drugim raziskava ugotavlja, da se v otroci in mladostniki v povprečju premalo ukvarjajo s športom (le dobre 3 ure na teden),  kar 40 odstotkov jih v šolo pride s prevozom, redno jih zajtrkuje le dobra polovica, popijejo veliko sladkih pijač, pred televizijo in računalnikom med tednom presedijo v povprečju 2 uri in 40 minut na dan, ob koncu tedna še več.
Čezmerna telesna teža in debelost pri otrocih sta glasnika slabšega zdravja in krajšega življenja. Nista zdravstveni problem le zaradi povečane verjetnosti, da bodo ti otroci debeli tudi, ko odrastejo in bodo imeli zgodnejše zaplete debelosti, temveč  že imajo določene zaplete (zmanjšana občutljivost za inzulin, ki je zgodnja faza v razvoju sladkorne bolezni, zamaščenost jeter, povišan holesterol v krvi, povišan krvni tlak in zgodnje aterosklerotične spremembe na žilju).
Čeprav so nujni ukrepi na področju države  (obdavčenje visokokalorične hrane in pijač, več ur telesne vzgoje v šolah, brezplačne možnosti za rekreacijo …), je velikega pomena dober zgled v družinah – zdrava hrana in veliko gibanja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media