Recepti – januar 2014
Kavna rezina
Skuhamo za tri skodelice prave kave. Posebej spenimo tri velike žlice masla.
Po navodilih na embalaži skuhamo čokoladni puding iz ene vrečke, ga rahlo ohladimo in vanj vmešamo spenjeno maslo, da dobimo masleno kremo.
Na pladenj naložimo plast maslenih piškotov, jih poškropimo s kavo, namažemo s plastjo pudingove kreme in prekrijemo z novo plastjo piškotov. To ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin; običajno 500 g piškotov. Na vrhu premažemo s plastjo pudingove kreme in okrasimo po želji. Sladico ponudimo dobro ohlajeno, najbolje šele naslednji dan.
Testenine s koromačem in panceto
Panceto narežemo na manjše kocke, čebulo nasekljamo in vse na hitro popečemo v ponvi. Dodamo vložene paradižnike iz pločevinke, premešamo in pokrito kuhamo pet minut.
Medtem zavremo večjo količino vode, jo solimo in v krop stresemo testenine. Kuhamo jih minuto manj kot je zapisano na navodilih na embalaži.
Koromač očistimo, izrežemo trši stržen in narežemo na rezine ali kocke. Liste prihranimo za okras. Narezan koromač stresemo v omako, po potrebi dolijemo vodo in kuhamo par minut, da se le rahlo zmehča, a še ostane čvrst na ugriz. Solimo. Proti koncu dodamo še lističe koromača za okras.
Kuhane testenine odcedimo in zvrnemo v omako, ponev potresemo, da se omaka oprime vseh sestavin, in takoj postrežemo.
Ohrovtove pogačice s kuskusom
Pečico segrejemo na 180 – 200 stopinj, 250 ml vode ali bistre zelenjavne juhe (odcedka ali jušne osnove) zavremo in po potrebi solimo. V krop stresemo 250 g kuskusa, dve minuti kuhamo, premešamo, nato odstavimo in pustimo pokrito nabrekati še pet minut.
Manjšo glavico ohrovta in dve čebuli drobno narežemo ter na maslu v ponvi popražimo oz. podušimo, da čebula zadiši in ohrovt uveni. Rahlo solimo, bogato začinimo s kumino in odstavimo.
Namastimo model za mafine. V večjo posodo stresemo namočen kuskus, vmešamo ohrovt, eno jajce in dve žlici sladke smetane. Dobro premešamo in zmes do roba naložimo v modelčke za mafine. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 10 minut, da pogačice rahlo porjavijo in jajce zakrkne.
Različica: Namesto kuskusa izberemo koruzni zdrob, proseno ali ajdovo kašo, celo kvinojo ali bulgur. Po želji dodamo še drugo (sezonsko) zelenjavo in pripravimo vsakič drugačne zelenjavne pogačice.
Koristen nasvet: Po peki pustimo pogačice še pet minut v modelu, da odstopijo od stene in nam ne bodo razpadale. Le tako bodo lepe tudi na pogled.