Zavese, pregrinjala, blazine spremenimo prostor

Zavese, pregrinjala, blazine spremenimo prostor

Prosti čas | jan. '14

Stanovanje enostavno in poceni preuredimo ali osvežimo z novimi tekstilijami. Mednje sodijo pregrinjala, prevleke sedežnih elementov, zavese, okrasne blazine, prti, brisače, posteljnina, preproge in drugi tekstilni izdelki, s katerimi stanovanje spremenimo v dom. Premišljena izbira materialov, barv in vzorcev poudarja značaj prostora in odseva naš osebni slog

S tekstilom lahko pregradimo prostor ali zakrijemo njegov del, nadomestimo vrata med prostori ali na omarah. Tudi pri tekstilu je v ospredju ekologija, veliko je okolju prijaznih ali celo recikliranih materialov. Zelo modne so tkanine preprostega videza in naravnih materialov (bombaž, lan ali svila) ali pa strukturirane tkanine, mešanice in različni umetni materiali, ki se ne mečkajo. Zanimive so kombinacije grobih in gladkih, svetlečih in mat površin. Pri tem pa ohranimo občutek za mero in estetiko ter pazimo, da je prostor udoben, zračen in varen.

Z blagom osvežimo prostore

Dnevno sobo lahko spremenimo z novimi dekorativnimi blazinami ali zgolj z novimi prevlekami blazin. Stare in obrabljene, a še vedno udobne naslanjače, zofe, kavče ali kotne sedežne garniture lahko prekrijemo z raztegljivimi prevlekami, da so videti kot novi. Lahko jih pregrnemo z odejo, krpanko ali ovijemo s kosom atraktivne tkanine. Ko se tapetniško blago obrabi ali se ga naveličamo, ogrodje in polnilo pa sta še dobra. lahko sedežne elemente pretapeciramo. Prenovljeno podobo dnevne sobe zaokrožimo s preprogo in zavesami, ki so lahko v enakem vzorcu ali barvah kot druge tekstilije v prostoru ali pa so njihov kontrast.
Sodobna posteljnina zanimivih barv in vzorcev je izdelana iz spanju prijaznih tkanin. Izberimo barve in vzorce, ki nas pomirjajo in so nam všeč. Dodajmo še novo preprogo ali predposteljnike ter skladne zavese.
Domačnost kuhinje soustvarjajo pisane, a barvno usklajene kuhinjske krpe, različne prijemalke ter predpasniki, ki jih lahko izdelamo tudi sami.
Tudi v jedilnici barvno uskladimo zavese, prte, prtičke in pogrinjke ter sedežne blazine. Na enostaven način polepšamo stole s snemljivimi in pralnimi prevlekami, ki jih popolnoma prekrijejo. Tudi senčniki svetil so lahko iz tekstila.
V kopalnici dajo močno osebno noto preproge, brisače in kopalni plašči. Ne pozabimo na okenske in kopalniške zavese.

Zavese kot okenska dekoracija

Zavese izberemo za vsak prostor posebej, lahko so barvno in oblikovno usklajene s preostalim tekstilom in notranjo opremo, lahko ju dopolnjujejo ali pa predstavljajo poudarek.
Notranje zavese so izgubile vlogo preprečevanja vdora hlada ali vročine v prostor, saj so sodobna okna dovolj izolativna. Tudi za zastiranje pogleda, zatemnitev in senčenje uporabljamo bolj učinkovita sodobna senčila, kot so žaluzije, roloji in rolete ter podobno. Nekateri prisegajo na »gola« okna, drugim so bolj pri srcu bogato nabrane zavese. Strogih pravil pravzaprav ni več.
Klasični rolo, pa tudi gubani rolo je zavesa s posebnim mehanizmom, ki omogoča dviganje in spuščanje zavese na želeno višino. Panelne zavese so prosto padajoči trakovi različnih širin, ki so obešeni drug poleg drugega in se lahko delno prekrivajo. Dovršeno senčijo večje steklene površine, hkrati pa povečajo prostor. Mnogi se še vedno odločajo za klasično kombinacijo nabranih lahkih – prosojno zastiralnih in težkih – zatemnilnih ali le dekorativnih zaves. Vendar so te zavese »klasične« le po imenu, saj so zanimivih krojev, različnih barv in vzorcev ter iz sodobnih materialov. Zavese so lahko vezene (ton na ton ali kontrastne barve), resnično ali samo na videz ročno tkane (reliefni detajli), kvačkane ali pletene mreže in čipke. Zelo modne so vrvične, trakaste ali nitaste zavese, ki so lahkotne in zračne ter prefinjeno zastirajo steklene površine, obenem pa prepuščajo veliko svetlobe. Zanimive so unikatne, ročno poslikane zavese. Zavese iz kovinskih elementov zaživijo v minimalistično in moderno opremljenih stanovanjih. Zavese so na različne načine nagubane, preluknjane, izrezane ali prešite.
Klasične zavese so bolj ali manj nabrane. Lahko se poigramo z materiali različne prosojnosti in gostote. Tudi pri vzorcih ni enotnih pravil. Priljubljeno je mešanje vzorcev, tkanja in površin tkanine ter barv. Vsaka izbrana barva ustvari svojsko svetlobo v prostoru. Če ni problemov z zasebnostjo, lahko izbrana okenska dekoracija le obroblja okno z zanimivim razgledom.

Predelaj in znova uporabi
Možnosti prenove s tekstilom so neizčrpne. Pustimo naši domišljiji, iznajdljivosti in ustvarjalnosti prosto pot. Če smo ročno spretni, radi šivamo, pletemo, kvačkamo ali tkemo, lahko sami ustvarimo izvirne tekstilije. Okrasimo ali zastremo okna z različnimi kosi. Uporabimo vzorčaste ali vezene rjuhe, sodobne prte ali starinske kvačkane ter čipkaste prte, različne kose eksotičnega blaga, v kuhinji celo zanimive kuhinjske krpe. Kavče, dvosede ali naslanjače poživimo z novo prevleko in okrasnimi blazinami. Podobno lahko (pre)oblečemo stare stole v kuhinji ali jedilnici.
Dodatne blazine na sedežih omogočajo udobno sedenje in so učinkovita dekoracija.
Okrasne blazine so kvadratne, pravokotne, okrogle, ovalne, trikotne ali večkotne in nepravilnih ter organskih oblik. Polnila in prevleke naj bodo pralni. Izvirne prevleke lahko izdelamo tudi sami, sešijemo jih iz različnih materialov ali kosov različnih barv in vzorcev. Lahko so tkane, kvačkane, pletene, vezene, porisane ali poslikane. Izdelamo jih lahko iz oblačil (puloverja ali majice), rut ali prtičkov. Lahko pa blazino enostavno ovijemo z zanimivim kosom tkanine.

Leto v znamenju bledovijoličaste
Pazimo na ravnotežje in premišljeno izberimo kose opreme, ki jih poudarimo z barvami in vzorci. Na ta način lahko popolnoma spremenimo značaj prostora. Izberimo odtenke, ki nam ugajajo in dobro vplivajo na naše počutje. S tekstilom v skladnih ali kontrastnih barvah in vzorcih lahko neskladen prostor prefinjeno povežemo v ubrano celoto, lahko mu vdahnemo barvitost in živahnost ali pa spokojnost in umirjenost.
Svetovno znana družba Pantone, ki se ukvarja z razvijanjem barv, ob koncu vsakega leta predstavi barvo, ki bo zaznamovala naslednje leto. Za leto 2013 je bila izbrana smaragdno zelena barva, letos pa je v ospredju romantična barva bledovijoličaste orhideje (Radiant Orchid). Ta odtenek so opisali kot očarljivo harmonijo podtonov fuksije, rožnate in vijoličaste. Izjemno se poda k odtenkom olivno in lovsko sive, turkizne, akvamarin sive in svetlo rumene, pa tudi k naravnim odtenkom, kot so siva, bež in golobje siva.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media