Vaš svetovalec - mag. Boštjan J. Turk – februar 2014

Dobro je vedeti | feb. '14

Zamenljiva zdravila
Kot piše bralka, ji je zdravnica napisala recept za zdravilo proti visokemu pritisku. Pri tem ji je omenila, da je zdravilo, ki ji ga je predpisala, trenutno najboljše na trgu. V lekarni pa ji je farmacevtka sporočila, da ji tega zdravila ne more izročiti, ker da je predrago in ga zdravstveno zavarovanje ne krije. Bralka se sprašuje, ali se farmacevti niso dolžni ravnati po receptih, ki jih napišejo zdravniki?


Po zakonu recept pomeni naročilo zdravnika farmacevtu, naj pripravi in zavarovancu izroči zdravilo, obenem pa je tudi dokument za obračun obveznosti zavoda ali zavarovanca do lekarne.
Med zdravili iste farmakološke podskupine je zdravnik dolžan predpisati zdravilo s strokovno najboljšo učinkovitostjo, med medsebojno zamenljivimi ali podobnimi zdravili pa zdravilo, ki je cenejše.
Lahko pa zdravnik v strokovno utemeljenem primeru, ki ga ustrezno dokumentira, zavarovancu predpiše točno določeno zdravilo s seznama medsebojno zamenljivih zdravil ter lastnoročno pripiše - "ne zamenjuj".
Kadar zdravnik predpiše zdravilo s seznama medsebojno zamenljivih zdravil, ki presega najvišjo priznano vrednost, farmacevt ni dolžan ravnati po njegovih navodilih, ampak praviloma v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovancu izroči najcenejše zdravilo, razen (!) v primeru, ko je zdravnik na recept lastnoročno pripisal "ne zamenjuj", ali pa tedaj, ko je zavarovanec pripravljen doplačati za predpisano zdravilo.
Zdravnik mora tudi posebej pojasniti, s katere liste so predpisana zdravila in zavarovanca v primeru, kadar ko gre za medsebojno zamenljiva zdravila, seznaniti z možnostjo morebitnega doplačila.
Farmacevt pa mora zavarovanca ob izročitvi zdravila seznaniti s pravilno in varno uporabo zdravila ter ga opozoriti na morebitne škodljivosti zdravila, če ga ne bo uporabljal v skladu z navodili.
Do konkretnega zdravila, ki vam ga je zdravnica predpisala, bi bili torej upravičeni, če bi na recept izrecno napisala, naj se to zdravilo NE zamenja z medsebojno zamenljivim zdravilom. Če zdravnica te opombe na recept ni napisala, je farmacevtka ravnala pravilno, ko vas je opozorila, da je zdravilo predrago. Seveda pa bi lahko od nje zahtevali prav tisto zdravilo, ki vam ga je predpisala zdravnica, vendar bi morali zanj doplačati razliko v ceni. Na to pravico bi vas morala opozoriti že zdravnica.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media