Boljši predklon

Boljši predklon

Dobro počutje | feb. '14

Gibljivost je ob krepkih mišicah tista, ki daje pravo prožnost nogam kot tudi vsemu telesu. Vsakdo si mora obuti čevelj, se skloniti in kaj pobrati s tal. Našteto gibov pa lahko zavoljo okornosti postane neprijetnih. Da boste ostali fit in se sklanjali kot za šalo, vam tokrat ponujam tele vaje.

Najprej začnite z ogrevanjem. Predlog je kot po navadi sprehod ali lahen tek (tisti, ki zmorete in ki vam prija), med katerim izbirate različne vaje za splošno in nežno razgibavanje. Pa ne pozabite na pravilno, povezano dihanje skozi nos!
In zdaj na delo. Poiščite kako škarpo ali višjo stopnico in stopite nanjo. Sklonite se naprej, kot bi si hoteli zavezati čevelj. Ostanite v predklonu in se z rokama dotikajte copata ali čevlja in poglejte naprej. Na začetku stojte z zadnjo nogo bližje stopnici in razdaljo podaljšujte po svojih sposobnostih. Začutili boste raztezanje v nogah. Poskrbite, da bo to zmerno, se pravi le tolikšno, da ga začutite in nato samo malo povečate. Na ta način se bodo mišice in kite raztezale res počasi. Pretiravanja v raztezanju pa vam lahko povzročijo neželene bolečine in dodatne težave pri hoji. Ko ste pogledali naprej in malo tudi navzgor, vdihnite. Bodite pozorni tudi na nežno gibanje v vratu in začutite, kako ste pritisnili prsi ob stegno in rahlo poravnali hrbet.
Gibanje nadaljujte s pogledom navzdol. Med izdihom brado potisnite močneje na prsi in izbočite hrbet, kolikor je le mogoče. Pozornost posvetite tudi ves čas spuščenim ramenom in občutku podaljšanega vratu. Le na ta način boste hrbet resnično dobro raztegnili in s tem pripomogli k razgibavanju hrbtenice.
Vajo povezano naredite vsaj trikrat in se z rokama dotikajte stopala, čevlja ali se vsaj potrudite držati nogo čim niže. Nato vajo ponovite z drugo nogo.
Nadaljujte z vmesno vajo, s katero boste raztegnili vrat in telo ob strani. Stojte sproščeno in se nežno nagnite v stran, glavo pa položite na rame. Roko iztegnite globoko navzdol, kolikor vam je še udobno, in izdihnite. V trdni stoji, ob občutku moči v spodnjem delu trebuha in spuščenih ramenih je vaja prava osvežitev. Ob odklonu v stran izdihnite, ob dvigu izdihnite in tako nadaljujte. Tudi to vajo z občutkom naredite vsaj trikrat na vsako stran. Po nekajdnevnem rednem ponavljanju boste začutili njen učinek. Vztrajajte.
In zdaj še zadnja vaja. Zavzemite položaj kot pri prvi vaji in glejte proti tlom, brada je odmaknjena od telesa in se lahko prosto giblje v vse smeri. Ob izdihu poglejte v stran, ob vdihu pa v tla. Večkrat, kot delate vajo, bolj se potrudite ter iztezajte hrbtenico daleč naprej. Kot da bi jo z gibanjem z glavo želeli podaljšati. Tudi to vajo naredite vsaj trikrat v vsako stran.
Za konec pa še splošno priporočilo. Zelo pomembno je, da si znate sami izbirati vaje, ki vas najbolj podpirajo. Izberite tiste, po katerih se boste počutili bolje (seveda brez pretiravanja), predvsem pa se držite preizkušenega načela, da ponavljate tudi vaje, za katere menite, da vam ne gredo najbolje. Prav s temi se boste najbolj okrepili, najbolj razgibali in čez nekaj časa ugotovili, da ste napredovali, saj jih z lahkoto zmorete.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media