Kako ceneje kupovati prek interneta

Kako ceneje kupovati prek interneta

Prosti čas | feb. '14

Verjetno se je tudi vam kateri od znancev pohvalil, da si je privošil večerjo le za nekaj evrov. Sin z družino je preživel vikend v termah in plačal zgolj polovično ceno. Najboljša prijateljica vaše žene pa je za ogled baletne predstave namesto 35 evrov plačala le 14,90 evra. Na vprašanje, kako jim je to uspelo, so odgovorili, da so enem od portalov za ugodne nakupe kupili kupone po znižani ceni.

Ugodnosti ali kupon zanje lahko kupite prek spletnih strani za tako imenovane skupinske nakupe. Tako kot večina novosti na področju računalništva in interneta, tudi ta pogruntavščina prihaja iz Združenih držav Amerike. Deluje pa tako, da prek spletne strani kupite kupon za storitev ali izdelek tretjega ponudnika po polovični ali nižji ceni. Plačate lahko s kreditno kartico, Moneto ali s plačilnim nalogom. Z natisnjenim kuponom se oglasite pri ponudniku in uporabite storitev ali prevzamete izdelek.
Prek teh spletnih strani se najpogosteje prodajajo turistična ponudba, prehrana v restavracijah, kozmetične in wellnes storitve, vstopnice za dogodke in tudi druge storitve. Malo manj pogosto pa so na prodaj različni izdelki.

In kako ugodni nakupi delujejo?

Kako to deluje, si poglejmo na primeru ponudnika prenočitev na Rogli, ki ugotovi, da v poletnih terminih nima zapolnjenih vseh zmogljivosti. Prav takrat pa se nanj obrnejo predstavniki s spletne strani Popustizavsakogar. dogovorijo se, da lahko za določeno provizijo proda julijske zmogljivosti prek njihove spletne strani, edini pogoj pa je, da storitev ponudi z vsaj 50-odstotnim popustom.
Kupec bo prek spletne strani kupil kupon za tedenski najem apartmaja in namesto 350 odštel zgolj 175 evrov ali manj. In  na koncu so v tem poslu zadovoljni vsi trije. Ponudnik prenočitve, ker je napolnil zmogljivosti in vsaj nekaj zaslužil, kupec, ker je počitnikoval precej ceneje, in tudi spletna stran Popustizavsakogar, ker je zaslužila s provizijo, ki ji jo je izplačal ponudnik prenočitve.
Na začetku delovanja je bil pogoj, da je prek spletne strani prodanih določeno število izdelkov ali storitev, da je bila ponudba uspešna. Na primeru našega ponudnika prenočišč na Rogli bi to pomenilo, da morajo kupci kupiti vsaj 5 tedenskih najemov apartmaja, da jih bo lastnik prodal po znižani ceni. Če so prodani samo 4 tedenski najemi, potem jih lastnik tem kupcem ne bi oddal. Ker pa je ponudba vedno večja in na ta način posreduje vedno več spletnih portalov, ta pogoj po navadi ni več v rabi. Največkrat pa je ponudba omejena časovno, kar pomeni, da jo morate uveljaviti do določenega datuma, sicer kljub plačilu zapade.

Pazljivost pri nakupu

Ponudnikov ugodnih nakupov je vedno več. Zato se je včasih težko odločiti, prek katerega boste kupili kupon za ugodnosti. Med največjimi pri nas so: 1 na dan (www.1nadan.si), Kolektiva (www.kolektiva.si), Kuponko (www.kuponko.si) in Megabon (www.megabon.eu). Še več jih boste našli, če se boste lotili iskanja prek enega od spletnih iskalnikov.
Ni pravila, kako se odločiti za pravega. Je pa dobro, da se o spletnem portalu, preden na njem opravite nakup, pozanimate pri prijateljih in znancih. Če so imeli dobro izkušnjo oni, jo boste najverjetneje imeli tudi vi. Na spletu pa poiščite tudi izkušnje drugih uporabnikov.
Ko se odločate za konkretno ponudbo, skrbno preberite, kaj boste dobili za svoj denar. Preberite drobni tisk in pogoje nakupa. Denimo, če kupite namestitev v hotelu, ki ima bazen, boste želeli tudi brezplačen vstop vanj, ne pa da ga boste morali plačati posebej. Predlagam tudi, da ceno ponudbe ali izdelka preverite tudi drugje. Tako boste vedeli, da ste storitev ali izdelek res kupili najbolj ugodno. Pred nakupom si vzemite čas, le tako boste na koncu kupili varno in dobili največ za vaš denar.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media