Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini – marec 2014

Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini – marec 2014

Dobro je vedeti | mar. '14

Vdovska pokojnina
Bralka A. Z. iz Ljubljane piše, da je skupaj s sinom uživala družinsko pokojnino od leta 2007 do januarja letos, ko je sin dopolnil 26 let starosti. Zanima jo, ali bo vdovsko pokojnino vnovič pridobila pri starosti 53 let, saj ji je je mož umrl že v času, ko je bil v veljavi še prejšnji zakon. Bralka je januarja letos dopolnila starost 48 let in 5 mesecev.

Po prejšnjem zakonu je vdova pridobila pravico do vdovske pokojnine tudi v primeru, če je po smrti moža ostal en ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po očetu, vdova pa jih je dolžna preživljati. Če ji je ta pravica prenehala pred dopolnjenem 53. letom, toda po dopolnjenem 48. letu starosti, je lahko vnovič pridobila pravico do vdovske pokojnine, ko je dopolnila starost 53 let. Če s 1. 1. 2013 ne bi začel veljati novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, bi bralka lahko vnovič pridobila pravico do vdovske pokojnine z dopolnitvijo starosti 53 let, saj ji je bila pokojnina ustavljena že po dopolnjenem 48. letu starosti, ko je sin dopolnil starost 26 let. Veljavni zakon pa od leta 2013 do leta 2021 postopoma zvišuje starostno mejo za pridobitev vdovske pokojnine, in to po 6 mesecev na leto; tako je v letu 2013 znašala t. i. čakalna doba 48 let in 6 mesecev, v letošnjem letu pa že 49 let. To pomeni, da bo vdova lahko uveljavila pravico do vdovske pokojnine pri starosti 53 let in 6 mesecev, če ji je ta pravica prenehala v letu 2013 in po dopolnjenem 48. letu in 6 mesecih starosti. Če pa bo vdovi pravica do vdovske pokojnine prenehala v letu 2014, ker otrok ne izpolnjuje več pogojev zanjo, jo bo lahko znova uveljavila pri starosti 54 let, če bo do izgube pravice v letošnjem letu dopolnila starost 49 let starosti.
Bralki je pravica do vdovske pokojnine ugasnila januarja letos, ko je dopolnila starost 48 let in 5 mesecev in ne pri starosti 49 let, da bi jo lahko znova uveljavila pri starosti 54 let. Prav tako bralka ne izpolnjuje pogojev za priznanje pravice do vdovske pokojnine po prejšnjem zakonu, saj bi morala do uveljavitve novega zakona že dopolniti starost 48 let.

Dokup pokojninske dobe
Bralec A. H. iz Primorske piše, da ima njegova žena iz delovnega razmerja le 13 let pokojninske dobe. Ker je stara že 63 let, ga zanima, ali je upravičena do kakršnekoli pokojnine. Slišal je tudi, da bi lahko žena dokupila morebitno manjkajočo pokojninsko dobo.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju med drugim tudi določa, da ženska v prehodnem obdobju od leta 2013 do leta 2015 pridobi pravico do starostne pokojnine, če dopolni zahtevano starost in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Ženska mora v letošnjem letu dopolniti starost 64 let, v letu 2015 pa 64 let in 6 mesecev. Po končanem prehodnem obdobju pa ženska pridobi pravico do starostne pokojnine pri enaki starosti kot moški, to je pri starosti 65 let, če ima najmanj 15 let zavarovalne dobe.
Če bi torej bralčeva žena želela pridobiti pravico do starostne pokojnine, bi morala imeti najmanj 15 let zavarovalne dobe, da bi jo lahko uveljavila pri določeni starosti. Manjkajočo zavarovalno dobo bi sicer lahko tudi dokupila. Ker pa zakon zahteva, da zavarovalno dobo lahko dokupi le zavarovanec ali uživalec pokojnine, bi morala najprej pridobiti status zavarovanca, kar pomeni, da bi morala biti ob vložitvi zahtevka za dokup zavarovalne dobe vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V njenem primeru bi bilo verjetneje najbolje, da bi se prostovoljno vključila v obvezno zavarovanje. To je namreč omogočeno vsem osebam s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so dopolnile 15 let starosti in ne izpolnjujejo pogojev za obvezno vključitev v zavarovanje.
Ker pa bralčeva žena še ne izpolnjuje pogoja starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine, bi bilo zanjo finančno najugodneje, da ostane prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje vse do dopolnitve zahtevane starosti in da dokupi le morebitno manjkajočo zavarovalno dobo do 15 let, pri čemer pa mora zahtevek za dokup vložiti že v času vključenosti v obvezno zavarovanje. Osnova za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je namreč nižja za čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje in je najmanj 60 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec, medtem ko osnova za dokup ne more biti nižja od zneska povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem je bila vložena zahteva za dokup zavarovalne dobe.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media