Kako prepoznamo in zdravimo granulom?

Kako prepoznamo in zdravimo granulom?

Dobro počutje | mar. '14

Polnitev zoba po zdravljenju mora segati vse do konca korenine. Če končni del kanalčka v korenini ostane neobdelan, to prestavlja nišo za bakterije, v njej se "skrivajo" in od tam neprestano dražijo kost, v katero je vsajen zob. To lahko zaznate kot priložnostno bolečino na ugriz, ki si jo pojasnimo z mnenjem: "Malo sem si prehladil čeljust!" Vendar je dobro, da stanje preveri zobozdravnik, saj se tak kroničen proces pogosto bliskovito aktivira in vas sredi noči zbudi hudo, utripajočo bolečino, pojavi se lahko tudi oteklina. Antibiotik ne pomaga ali pa je njegov učinek le kratkotrajen, saj se že v nekaj mesecih razmere ponovijo.

Vnovično zdravljenje zoba
S primerno oskrbo in z vzdrževanjem lahko "mrtev" zob ohranimo enako dolgo, kot če bi bil zdrav. Vnovično zdravljenje je potrebno v dveh primerih.
V prvem primeru zobozdravnik ob rutinskem zdravljenju koreninskih kanalov ni bil pozoren na težave, ki ste mu jih navedli ob prvem pregledu. Dve leti po prvotnem posegu po navadi sledi rentgenska kontrola, ko zobozdravnik oceni uspešnost zdravljenja. Če analiza pokaže granulom, ki je večji ali enako velik, kot je bil na začetku zdravljenja, ga je treba ponoviti. Neuspeh je posledica tega, da koreninski kanal ni bil "očiščen" v celotni dolžini, kot prikazuje zgornja skica. V neočiščenem delu se še vedno "skrivajo" bakterije, ki neprestano dražijo spodaj ležečo kost in ohranjajo granulom.
V drugem primeru lahko pride do tega, da zob poči ali do nove zobne gnilobe, ki je po navadi posledica neustreznih nadgradenj zoba po zdravljenju. Zaradi tega se koreninski kanali vnovič okužijo, kar povzroča vnovične bolečine, okužbo pa na rentgenskem posnetku vidimo kot sence.

Uspešno vnovično zdravljenje zoba je zelo zahtevno!

- Po temeljitem pregledu zoba in analizi rentgenskih posnetkov se s pacientom pogovorimo o možni terapiji. Okužene koreninske kanale moramo vnovič sterilizirati.
- Po odstranitvi plombe, krone ali zatička odstranimo iz kanala staro polnitev in očistimo koreninski kanal vse do njegovega konca. Nato s strojnim sistemom širjenja temeljito odstranimo inficirane ostanke zobnega živca. Poleg mehanske obdelave uporabimo še kemična sredstva, ki uničijo bakterije v kanalih. Kanale pogosto tudi lasersko obdelamo.
- Po čiščenju in sterilizaciji napolnimo koreninske kanale z materialom, ki se imenuje "guta-percha" (gutaperka) in uporabimo še antibakterijski cement. Ker se cement strjuje 48 ur, naredimo začasno zalivko.
- Že po dveh dnevih lahko nadaljujemo z oskrbo zobne krone. To je lahko bela zalivka, inlay/onlay ali krona.

Tudi vam lahko pomagamo, zato pokličite kliniko Ustna medicina na tel.:
01 23 23 235 ali na e-mail: info@ustna-medicina.com.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media