Vaš svetovalec – Boštjan J. Turk – april 2014

Vaš svetovalec – Boštjan J. Turk – april 2014

Dobro je vedeti | apr. '14

Pravica do blazine za preprečevanje preležanin
Bralka piše, da je njen mož pri devetinsedemdesetih letih doživel srčni infarkt in je zdaj v domu starejših občanov. Je deloma nepremičen in potrebuje invalidski voziček. Zelo nerad vstaja iz postelje, tako da je na hrbtu že dobil preležanine. V domu so mu omenili, da bi si lahko izposodil (ali kupil?) blazino za preprečevanje preležanin. Bralko zato zanima, ali gre res možu ta pravica ter kako je s stroški za nakup ali izposojo?

Da, to drži. Zavod za zdravstveno zavarovanje zavarovani osebi med drugim omogoča tudi izposojo blazine za preprečevanje preležanin. Blazine je mogoče dobiti pri podjetjih, kjer prodajo medicinsko-tehnične pripomočke. Z njimi zavod po navadi sklene posebno pogodbo, na podlagi katere ta podjetja nabavljajo nove pripomočke, zbirajo od zavarovanih oseb že rabljene, jih popravijo, očistijo in usposobijo za nadaljnjo uporabo in izposojo.
Na določenih območjih lahko za izposojanje takih blazin poskrbi kar zavod. To je večinoma v manjših krajih, ali pa tam, kjer zavodu ni uspelo skleniti pogodbe z ustreznim podjetjem za promet z medicinsko-tehničnimi pripomočki na drobno ali če je to finančno ugodneje za zavod.
Svetujem, da se obrnete na enega od takih podjetij in se pozanimate o možnosti za izposojo blazine. Če podjetje to možnost omogoča, vam mora dati tudi navodila za uporabo in navodilo o kraju ter možnostih servisiranja pripomočka.
Podjetje po navadi omogoči izposojo take blazine za eno leto, pri čemer blazina ostane njegova last. Stroškov za izposojo ni, podjetje pa ima pravico od zavarovanca zahtevati plačilo kavcije, ki mu jo povrne, ko vrne izposojeno blazino. Kavcija ni posebej visoka - kot mi je znano, večina podjetij za izposojo blazine zaračuna blizu 30 evrov. Nekateri zavarovanci pa so oproščeni plačila kavcije, in sicer med drugimi invalidi z najmanj 70-odstotno telesno okvaro po predpisih pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ter zavarovanci, stari več kot 75 let.
Zavarovanec mora izposojeno blazino vrniti podjetju, ko je ne potrebuje več oziroma če zaradi anatomskih ali funkcionalnih sprememb ni več uporabna. Če zavarovanec umre, morajo blazino vrniti njegovi svojci ali zavod, kjer je zavarovanec prebival pred smrtjo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media