Kratke zdravstvene novice – april 2014

Dobro počutje | apr. '14

Ostanite pri istem zdravilu
Mreža NVO 25x25, v katero je vključenih 40 društev bolnikov s skupaj več kot 50 tisoč bolniki, ugotavlja, da ima uvedba terapevtskih skupin zdravil za bolnike slabe posledice. Zaradi januarske zamenjave zdravil proti povišanemu krvnemu tlaku (ACE inhibitorji) in proti povišani ravni holesterola v krvi (statini) ima precej bolnikov slabše urejeno terapijo, po podatkih iz osrednje Slovenije pa ocenjujejo, da je blizu šest tisoč bolnikov terapijo kar opustilo. Ti so še posebej izpostavljeni tveganju za nastanek srčno-žilnih zapletov.
Ker naj bi kmalu uvedli novo terapevtsko skupino zdravil za zdravljenje glavkoma, se kaj lahko primeri, da bo zaradi neustrezne terapije ali opuščanja jemanja zdravil oslepelo več bolnikov, poudarjajo v mreži. Že zdaj se pri približno 30 odstotkih bolnikov (večinoma so starejši) bolezen poslabša, ker zdravil ne jemljejo povsem po navodilih. Bolnikom zato svetujejo, naj kljub morebitni zamenjavi zdravila, ki so ga bili vajeni doslej, ali doplačilu zanj vendarle redno jemljejo svoja zdravila in naj nikar ne opuščajo zdravljenja, saj bo to vplivalo na njihovo zdravje.

Pomoč, ki deluje od znotraj

Kolagenflex v prahu vsebuje kolagen fortigel®. Njegove molekule imajo veliko aminokislin, ki so hkrati tudi gradniki sklepnega hrustanca. To so glicin, prolin in hidroksiprolin. Z encimsko hidrolizo se molekule kolagena cepijo na manjše peptide, ki se v prebavnem traktu ne razgradijo. Te molekule imajo zaradi svoje majhnosti odlične sposobnosti absorpcije v hrustančno tkivo, kjer delujejo neposredno na hrustančne celice (hondrocite) in tako pripomorejo k obnovi sklepnega hrustanca.

Varno, higienično in naravno
Higienski vložki DRION ne vsebujejo kemikalij, niso ne klorirani ne odišavljeni, saj za to ni nobene potrebe. Vsebujejo namreč poseben trak z negativnimi ioni (anioni). Trak med uporabo oddaja anione, ki proizvajajo kisik, ta pa uničuje morebitne bakterije in viruse, s katerimi pride v stik. S tem trak vnaprej nevtralizira pojav neprijetnih vonjev, hkrati pa pomaga odpravljati mnoge ženske težave: bakterijske okužbe, pekoč občutek in srbečico, izcedke, vnetja in neprijeten vonj.
Vsak zavojček vsebuje tudi enostavni pH tester vaginalne sluznice. S priloženo bombažno paličico vzamete vzorec sluznice in ga nanesete na reagent v zavojčku. Po 30 sekundah se reagent obarva: rumena barva pomeni normalno zdravstveno stanje, medtem ko temnejši ali črni odtenki pomenijo večje ali manjše vnetje. Vendar pa rezultat testa ne more nadomestiti obiska pri zdravniku ali specialistu.

Previdno z uspavali
Na seznamu trideset največkrat izdanih zdravil na recept pri nas je po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije največ uspaval. Vse več ljudi jih uporablja, kadar ne morejo zaspati, se prepogosto ali prezgodaj zbujajo ali spijo tako nemirno, da se med spanjem ne odpočijejo. Nespečnost vpliva na kakovost življenja, saj zaradi slabše koncentracije, motenj razpoloženja in dnevne utrujenosti ovira dnevne aktivnosti. Uspavala res pomagajo, da laže zaspimo, in omogočijo normalno dolgo spanje, ne pozdravijo pa vzroka nespečnosti. Dlje, kot jih jemljemo, slabši učinek imajo, zato ji uporabljajmo le priložnostno ali zgolj kratek čas.
Najpogosteje uporabljena uspavala (benzodiazepini ipd) pa povzročajo tudi odvisnost. Ob nenadni prekinitvi jemanja uspavala se že v manj kot dveh dneh pojavijo t.i. odtegnitveni simptomi, ki se kažejo z nemirom, napadi panike, znojenjem, glavobolom, tresenjem, slabostjo, pospešenim bitjem srca, mišičnimi krči. Pogosto se v pojavi še hujša nespečnost kot pred zdravljenjem.
Posebej moramo biti previdni, če uživamo še druga zdravila, saj je lahko medsebojno vplivanje nevarno za naše zdravje. Pod vplivom uspaval ne smemo upravljati vozil in strojev niti ne piti alkohola. Pri tem je treba upoštevati, da se zaspanost lahko pojavi še naslednje jutro, zlasti pri tistih zdravilih, ki se iz telesa izločajo počasneje.

Nadgradnja zdravstvene dejavnosti
Družba Sava Turizem d.d. je z nakupom družbe Cardial, d.o.o., v Ljubljani nadgradila zdravstveno dejavnost. Ta poliklinični specialistični ambulantni center, ki opravlja menedžerske in druge preventivne in diagnostične preglede ter zdravljenje, služi kot povezava z zdravstvenimi centri v Pomurju in na Štajerskem, vsi skupaj pa delujejo pod skupno blagovno znamko Sava Medical.
V Zdravilišču Radenci, Termah 3000-Moravskih Toplicah, Termah Lendava in Termah Ptuj so oblikovali zdravstvene in t.i. medico-wellness centre, kjer je na enem mestu združena celotna zdravstvena ponudba od preventive do diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Predvidena je tudi pridobitev novih koncesij in razširitev zdravstvenega programa.

Za čisto kožo ni dovolj le voda

Marsikatera ženska za kožo na obrazu, vratu in dekolteju ne skrbi dovolj. Umivanje z vodo in kakšna krema, da kože ravno »ne vleče« skupaj, zagotovo ni dovolj. Negovalna krema ne more prodreti skozi nečistoče, pravzaprav jih s kremo potisnemo še globlje v pore.
Za zares čisto in zdravo kožo jo je treba vsako jutro in vsak večer temeljito očistiti. Ponoči namreč koža najbolj dela«, izloča znoj in loj iz por. S čistilnim mlekom, gelom ali peno, odvisno od tipa kože, s kože odstranimo ličila, prah, bakterije, maščobo in ostale nečistoče. Obraz nato obrišemo z vato, prepojeno s tonikom. Na ta način jo dobro navlažimo in ji povrnemo njen naravni pH.
Občasno je dobro uporabiti piling, da s kože odluščimo odmrle celice povrhnjice. Pri normalni do mastni koži je piling priporočljivo narediti enkrat do dvakrat na teden, pri suhi in občutljivi pa redkeje.
Kozmetika Afrodita je na trg poslala prenovljeno linijo izdelkov za čiščenje kože CLEAN PHASE, ki vsebujejo še večji delež naravnih sestavin, kot so: patentirana stoodstotna naravna hialuronska kislina, izvleček limone, provitamin B5 in bisabolol. Izdelki, ki so plod domačega znanja,  ne vsebujejo parabenov, parafina, alkohola in BHT-ja, odišavljeni so s hipoalergeno dišavo. Ker imajo blago kislo pH vrednost (okrog 5,5), ki ustreza naravni pH vrednosti kože, z nego ohranjamo naravni kisli zaščitni sloj kože ter tako krepimo njen obrambni mehanizem. Zelo uporaben pa je še en izdelek, še posebej, ko se nam ne ljubi po vseh teh korakih. Pomagamo si z micelarno raztopino, ki prinaša tri učinke v enem izdelku: očisti, odstrani ličila in kožo navlaži ter tudi dolgoročno preprečuje izsuševanje kože.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media