Psihološka svetovalnica – april 2014

Dobro počutje | apr. '14

Pomoč vnuku
V svetovalnico je poklicala naročnica naše revije in iskala pomoč za vnuka. Sedemnajstletnik je imel hude vedenjske težave; bala se je, da ga bodo napotili v prevzgojni zavod. Vnukov oče je zelo nasilen človek in odvisnež od alkohola, mama pa vdano prenaša moževe izbruhe slabe volje in nasilnosti. Ko je bil vnuk še mlajši, je bil vedno tiho in se je raje umaknil, zdaj pa se postavlja zase ter ščiti mamo in sestro pred agresivnim možem in očetom. V šoli ima težave, saj pretepa sošolce in je zelo živčen, včasih tudi sam poseže po pomirjevalih ali alkoholu, zaradi česar je vse skupaj le še slabše.

Vnuk je prišel na prvo svetovanje v spremstvu mame in babice, vendar sva se dogovorila, da bo prihajal na obravnave sam, in to enkrat na teden, ker so razmere zelo resne. Nedvomno ga je otroštvo, kakršno je imel, predvsem pa odnos z očetom zaznamoval tako, da na splošno z ljudmi ne zna biti v dobrih odnosih. Ne zato, ker bi bil nesramen, zloben ali uporniški, kot so ga ocenjevali okolica in učitelji, ampak zato, ker ni znal drugače. Prepoln je bil žalosti, strahu in jeze, kar vse po navadi tiči za navidezno nesramnim vedenjem. S svojim vedenjem se je branil, saj se je počutil čustveno ogroženega. V večmesečnih srečanjih sva se dodobra spoznala in dovolil mi je vpogled v njegov intimni svet. Pogovorila sva se, kaj lahko naredi s tem, kar se mu je dogajalo, ko je bil majhen. Skupaj sva predelala najhujše more. Predvsem je bilo zanj pomembno zavedanje, da lahko nekaj spremeni in da ima moč v svojih rokah. Začela sva določati cilje, kaj si v življenju želi doseči, in poiskala poti do tja. Še vedno se redno srečujeva in fant se zaveda, da bo potrebno še veliko truda in vztrajnosti, vendar si spremembe resnično želi. Zelo se veseli tega, da bo v kratkem polnoleten in bo lahko odšel od doma.
Še vedno se uči, kako na ustrezen način obvladovati jezo, da ne bo prizadel sebe ali drugih. Predvsem pa sprejema pozitivne potrditve terapevtke, da je dober človek, vreden zaupanja, da obstaja nekdo, ki verjame vanj, da mu bo uspelo urediti življenje na najboljši možen način. Babica mu je lahko pri tem v veliko pomoč, če bo njeno vedenje drugačno, kot ga je navajen pri očetu, to pa je zaupanje, spoštovanje, podpora, poslušanje, sprejemanje, veliko ljubezni in potrpežljivosti. Skratka, vse tisto, zaradi česar so tako dragoceni ljubeči stari starši.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media