Skrb za žile se izplača

Dobro počutje | apr. '14

Zaradi periferne arterijske bolezni, napredovale oblike ateroskleroze ali poapnenja žil, pri nas vsako leto zboli od 2000 do 3000 bolnikov. Ker se v notranje stene arterij odlagajo holesterol ali maščobe, kalcij in vnetne celice, se arterija začne ožiti in skozi njo se pretaka čedalje manj sveže krvi, obogatene s kisikom, zato postaja žilna stena trša in neelastična. Lahko se žila tudi povsem zapre, pretok krvi pa ustavi.

Tipični znaki periferne arterijske bolezni so: stiskajoča bolečina v nogi (v mečih ali stegnih), ki se pojavi med hojo, poleže pa se med počitkom; pri bolezni, ki je napredovala, se bolečine pojavljajo tudi med mirovanjem, pojavi se šepanje, občutek mrazu in hladne kože, spremembe v barvi kože, ki postane bleda in lisasta ali rdečkasto-modrikasta … Posledica tovrstnih zapletov je amputacija noge, žal pa prvo leto po nadkolenski amputaciji umre kar polovica bolnikov. Blizu tri tisoč bolnikov pa vsako leto umre zaradi srčnega infarkta in možganske kapi.
Za zdravje žil lahko veliko storimo s tem, da ne kadimo, da skrbimo za primerno telesno težo, da veliko hodimo in dobro skrbimo za noge. Zelo pomembno je, da bolezen odkrijemo pravočasno, s čimer preprečimo hujše zaplete. Dobro je redno preverjati pulz na nogah; če je šibek in ga težko začutimo, je to jasen znak, da nekaj ni v redu. Najbolj učinkovita, a hkrati preprosta in neboleča preiskava, pa je meritev gleženjskega indeksa. Preiskava odkrije osebe, ki so ogrožene, a same tega še ne vedo, zato jo posebej priporočajo tistim s srčno, možgansko-žilno in ledvično arterijsko boleznijo, kadilcem, sladkornim bolnikom ter osebam, starejšim od 70 let. Gleženjski indeks je razmerje med vrednostjo sistoličnega - zgornjega krvnega tlaka na arterijah stopala ali na gležnju - ter sistoličnega krvnega tlaka na nadlakti. Normalno je arterijski tlak v gležnju enak ali večji od tlaka na nadlakti. Pri zdravi osebi je gleženjski indeks med 1,0 in 1,4, če pa je indeks manj kot 1, je že prišlo do zožitve arterij, medtem ko vrednosti, nižje od 0,90, že kažejo na periferno arterijsko bolezen.
Meritev gleženjskega indeksa lahko opravite tudi v zdravstvenem domu. Storitev je samoplačniška, cene pa se gibljejo od 10 evrov navzgor. V posvetovalnici za srce Društvo za zdravje srca in ožilje Slovenije pa omogoča preiskave v svoji posvetovalnici na Cigaletovi ulici 9 v Ljubljani, za člane društva je cena 6 evrov, za nečlane pa 9 evrov.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media