Recepti – april 2014

Recepti – april 2014

Dobro počutje | apr. '14

Zelena solata z rdečo peso in hrenovo polivko
Potrebujemo:
2 manjša kuhana gomolja rdeče pese
manjšo sezonsko zeleno solato
2 žlici kisle smetane
sol, oljčno olje, kis
žlico sveže naribanega hrena
Ohlajeno rdečo peso olupimo in narežemo na trakove ali manjše kocke in stresemo v solatno skledo. Zeleno solato očistimo in narežemo/natrgamo na primerne kose. Damo v skledo k pesi.
Posebej v skodelici pripravimo polivko iz olja, kisa, kisle smetane, soli in sveže naribanega hrena. Prelijemo solato, previdno pomešamo in ponudimo.

Zeljna solata z praženimi bučnimi semeni in jogurtom
Potrebujemo:
pol glave belega zelja
3 žlice bučnih semen
1 naravni jogurt
2 žlici naribanega hrena
2 žlici kisle smetane
2 žlici limonovega soka
sol, poper
1 kislo jabolko
peteršilj

Bučna semena v ponvi na hitro popražimo in prihranimo. Zelje narežemo na trakove in stresemo v solatno skledo.
Posebej v posodici zmešamo jogurt, limonov sok, hren, kislo smetano, sol in poper.
Jabolko olupimo, razpečkamo in grobo naribamo na zelje. Vse skupaj prelijemo s polivko, potresemo s semeni in peteršiljem. Komur je okus všeč, naj zelje prelije še z bučnim oljem.

Sladka hrenova omaka
Potrebujemo:
1 žlico masla
2 žlici drobtin
2 žlici sladkorja
2 pesti sveže naribanega hrena
1 - 2 zajemalki goveje juhe
Hren naribamo in prihranimo. V kozici na maslu najprej zarumenimo drobtine, jih sladkamo in nato dodamo hren. Premešamo in počasi med mešanjem prilivamo govejo juho. Kuhamo največ dve minuti. Omaka naj bo gosta kakor krompirjev pire.
Ponudimo jo kot prilogo kuhanemu govejem mesu, ujema pa se tudi s krompirjevo solato.
Opomba: Če omako kuhamo dalj časa, hren izgublja ostrino in pikanten okus.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media