Modelar že pol stoletja

Modelar že pol stoletja

Zgodbe | apr. '14

Pravzaprav bi lahko rekli, da je Ljubljančan Peter Ogorelec iz Nadgorice v četrtni skupnosti Črnuče modelar že polnih 60 let, saj se je s tem prikupnim rokodelstvom začel ukvarjati že v modelarskem krožku v osnovni šoli. Delali so ladjice in letala in njegovi izdelki so bili vedno med najlepšimi.

Dobrih 50 let pa je od tedaj, ko je kot študent arhitekture izdelal prvo maketo po naročilu. Naročil jo je kipar, ki se je prijavil na natečaj za spomenik na Trgu republike. Rešitev sicer ni bila izbrana, za Petra pa bo ta maketa vedno pomenila začetek resnega modelarskega dela. Od tedaj naprej namreč skoraj ni bilo dneva, da na njegovi delovni mizi ne bi bilo kakega načrta, sestavnega dela ali makete v katerikoli fazi izdelave.
Po končanem študiju arhitekture je Peter Ogorelec delal na področju urbanizma ter varstva okolja in urejanja prostora v mestnih in državnih ustanovah. V prostem času pa je modeliral. Nanj so se obračali vsi, ki so svoje projekte želeli predstaviti tudi v treh dimenzijah. Izdelal je makete posameznih stanovanjskih ali poslovnih objektov, sosesk, urbanističnih zasnov, reliefne makete celotnih kompleksov, kot so Velika planina, Kanin ter hrvaška kompleksa Medveja in Učka. Naredil je več kot sto maket, za vsako pa je potreboval 200 ali 300 ur dela, včasih celo več. Osnovni material za modeliranje mu je les, najpogosteje vezane plošče, ki jih po načrtih izreže, zlepi, zgladi s kitom, zbrusi in pobarva ali prelepi z različnimi materiali, da je maketa videti kar najbolj avtentična.
»V času, ko so gradbene investicije cvetele, so makete naročali arhitekti, ki so se prijavili na natečaje za arhitekturne rešitve, nekateri projektanti, ki so jih potrebovali za študijske namene, največ pa investitorji za komercialne namene - kot pomoč pri prodaji nepremičnin. Znano je, da se stanovanja in poslovni prostori veliko bolje prodajajo, če si lahko kupci v živo ogledajo nepremičnino, pa čeprav v pomanjšanem merilu.« Pravi še, da je bilo v teh letih modelarstvo zanj tudi priložnostni zaslužek. Zdaj mu je le še konjiček, in to kar precej drag, vendar tudi sila zanimiv in privlačen.
Peter ima zdaj 71 let, a mu jih nihče ne bi prisodil. Je vitalen, čeprav ima za seboj kar nekaj zdravstvenih težav. Pri dvainpetdesetih je doživel dva infarkta, drugega celo na operacijski mizi, ko so mu naredili pet obvodov.

Drugo srce za novo življenje

Pri štiriinpetdesetih so ga invalidsko upokojili. »Nisem se hotel upokojiti, hotel sem delati! Vendar je mnenje zdravnikov prevladalo,« pravi. Dvanajst let kasneje je njegovo srce tako opešalo, da je moral na presaditev. Z drugim srcem živi že šesto leto in se zelo dobro počuti. Od transplantacije šteje nove rojstne dni. V znak hvaležnosti za novo življenje vsako obletnico proslavi s torto, in to skupaj z osebjem kardiološke klinike.
Modeliranju se ni odpovedal, to je še vedno njegova ljubezen in strast. Zdaj se večinoma posveča maketam ladij. Ne gre le za okrasne predmete v vitrini, temveč vanje vgradi tudi elemente, potrebne za plovbo. Najbolj je ponosen na maketo večnamenske ladje slovenske mornarice Triglav, ki jo je izdelal v merilu 1 : 50, tako da je maketa dolga nekaj manj kot meter in široka 18 centimetrov. Ker ni imel ustreznih načrtov, jih je večino zrisal kar sam na podlagi številnih fotografij in izmer, ki jih opravil na ladji, kar mu je omogočila posadka resničnega Triglava. Lani avgusta so na ljubljanskem Koseškem bajerju mali Triglav krstno splovili, na lanskem državnem prvenstvu v plastičnem modelarstvu pa je bil nagrajen s pokalom. Zdaj se je lotil še druge slovenske ladje - patruljne ladje Ankaran. Poleg tega je dokončal nizozemski vlačilec Smit Rotterdam, ki ga je kupil kot komplet materiala in sestavnih delov, a je kljub temu vložil vanj približno 800 ur.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media