Vse življenje v kulturi

Vse življenje v kulturi

Zgodbe | apr. '14

V Kulturno prosvetnem društvu Stane Petrovič v Hajdini, ki je lani praznovalo stoto obletnico svojega obstoja, in v Društvu upokojencev Hajdina že dvajset let prepeva skupina ljudskih pevcev, ki jo vodi Maks Kampl, čeprav ima že 94 let.

Z različnimi kulturnimi dejavnostmi se ukvarja že več kot šest desetletij, v desetletju, ko je predsedoval DU Hajdina, pa si je prizadeval, da je bila kultura ena pomembnih aktivnosti tudi med upokojenci. Ida Markež, predsednica KPD, ga je v jubilejnem zborniku »Z besedo in sliko skozi čas« predstavila kot amaterskega igralca, režiserja, ljudskega pevca in organizatorja kulturnih prireditev. Maks Kampl o svojem igralskem delu, za katerega je prejel častno Linhartovo značko, pravi: »Začel sem letu 1947, ko se je na Hajdino preselil iz znane gledališke družine Šugmanovih na Hajdino priselil Ivan Vobič iz Gorišnice. Okrog sebe je zbral kmečke fante in dekleta in začeli smo uprizarjati stare kmečke igre. Sami smo izdelovali sceno, od doma smo prinesli kak kos pohištva, oblačila ter pripravili oder za predstave. Igrali smo drame in komedije. Tudi na gostovanja smo se hodili. Sprva smo se peljali kar z »lojtrnim« vozom, kasneje pa nas je s tovornjakom prevažal Vlado Zupanič. Naše društvo se je pobratilo tudi s sorodnim društvom iz Bednje na Hrvaškem«
Nekaj predstav je tudi režiral. »Nekaj časa je naše igre režirala učiteljica Manca Terbuc, nato pa so to vlogo zaupali nama z Jožetom Skokom. Pri nekaj predstavah mi je pomagal ptujski režiser Peter Malec. Vesel sem, ko vidim, da za nami raste generacija, ki uspešno nadaljuje naše delo. Zelo rad si ogledam vse njihove predstave in včasih si ob naših pogovorih kar ne morejo predstavljati razmer, v katerih smo nekoč delali mi,« pravi človek, ki zna povezovati med seboj ljudi dobre volje. Tisti, ki pa to morda niso, v njegovi družbi prav gotovo postanejo, saj je s svojo vedrino zgled vsakomur, ki pride z njim v stik.
Leta 1993 je okrog sebe zbral ljudske pevce, ki so začeli prepevati v društvu upokojencev, nato pa so se kot samostojna sekcija vključili v KPD Stane Petrovič. Za petje je navdušil tudi ženske, ki so leta 1996 pod vodstvom Marte Sitar prvič zapele kot Hajdinske frajlice. Oboji zelo dobro sodelujejo med seboj in pripravljajo tudi skupne pevske prireditve. Januarja so pripravili že 14. prireditev »S pesmijo v novo leto 2014«. Častni član obeh društev Maks Kampl je prejel zlato Maroltovo značko Javnega sklada za kulturne dejavnosti OE Ptuj, drugi pevci pa srebrne značke.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media