Velikonočna jajca malo drugače

Velikonočna jajca malo drugače

Zgodbe | apr. '14

Srečko Kumer iz Prečne je človek, ki se rad loti različnih stvari, in ko se jih, počne to temeljito. Upokojeni elektrotehnik, ki v Novem mestu še danes velja za naslov, kjer je moč dobiti še tako redek elektronski del, je inovator, slikar in zadnja leta po malem tudi draguljar.

Vse skupaj se je začelo pred več kot desetimi leti, ko je ženi za veliko noč podaril malo drugače okrašen pirh. Pobarval ga je s flomastri in posul s svetlečimi plastičnimi kamenčki. Potem si je podobnega zaželela tudi tašča, pa sosedje …
Srečko je postopoma začel razvijati različne tehnike barvanja in krašenja jajc, letos jih je denimo prvič pozlatil, plastične kristalčke pa je tudi že zdavnaj zamenjal najprej s steklenimi, zadnja leta pa celo s pravimi kristali Swarovski.

Ne uporablja kuhanih jajc
Že dolgo več ne uporablja kuhanih jajc, ampak ta, naj bodo kokošja, račja, gosja ali nojeva, najprej izprazni in temeljito opere. »Notranjost mora biti popolnoma čista, brez kančka ovojnice, saj jajce potem previdno napolnim s purpenom in če bi med lupino in purpenom ostal le žep zraka, bi se jajce na tem delu že ob malo močnejšem prijemu lahko zdrobilo,« opisuje Srečko postopek priprave jajca.
Sledi barvanje. »Začnem z osnovno barvo, kot bi barval kovino. Sledi nanos osnovne bele barve in nato nanos fluorescentne barve. Potem prek jajca napnem mrežico, s katero ustvarim želeno teksturo,  nato pa jajce še enkrat pobarvam in zaščitim s prozornim lakom. Vse skupaj torej pet nanosov,« pripoveduje Srečko.

Kristali za kraljevski lesk
Jajca nato nasadi na medeninast podstavek, poleg barv pa za krašenje po novem uporablja tudi zlate lističe. Natrgane jih na koščke in na pripravljeno jajce nanaša z lakom. Ko je pozlata končana, jo še enkrat zaščiti z lakom in čopičem. »Zlata barva preprosto ni bila dovolj obstojna, saj je to v resnici le fin medeninast prah, ta pa lahko oksidira, zato sem se odločil za zlate lističe. V mislih sem imel sicer tudi pravo pozlatitev z elektrolizo, a mi je barvitost, ki jo omogoča sedanja tehnika, všeč.«
Nazadnje pridejo na vrsto kristali, ki dajejo jajcem prav kraljevski lesk. S pinceto in lepilom jih sestavlja v drobne motive in figure, pri čemer ne skriva, da se zgleduje po slovitem ruskem draguljarju Fabergéju, le da so njegova jajca, ki jih je delal pretežno za rusko carsko družino, iz zlata, platine in draguljev ter dosegajo milijonske vrednosti. Za izdelavo enega jajca Srečko porabi okoli deset ur, delati pa jih začne že avgusta in jih do velike noči naredi kakih dvesto.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media