Za večjo gibkost, moč in dobro voljo

Za večjo gibkost, moč in dobro voljo

Dobro počutje | apr. '14

Za večjo gibkost, moč in dobro voljo Na sprehod ali na tek se ljudje pogosto odpravijo v paru ali v manjši skupini. Nekateri zato, da jim čas hitreje mine, drugi spet zato, da pri aktivnostih spodbujajo drug drugega. tokrat vadite v paru; poleg koristi za telo boste razvijali tudi občutek za drugega, morda se boste nasmejali ob medsebojnem prilagajanju in popravljanju napak pri drži.

Glede na vaše odzive mi je jasno, da vas (vsaj tiste, ki redno prebirate naše prispevke) ni treba opozarjati na ogrevanje s hojo. Zato kar začnimo s prvo vajo.
Stojte trdno raznožno, in se s prijemom za ramena nagnite drug proti drugemu. Prijem naj bo trden in nežen obenem. Predvsem se potrudite, da bo predklon le tako nizek, da bo ustrezal obema. Konkretno to pomeni, da se ne sklanjajte pregloboko, pač pa le toliko, da hrbta ostaneta poravnana in brez »mačje grbe«. Kolena so pokrčena, če zmorete, jih lahko tudi iztegnete. V tem položaju glejte v tla in samo enakomerno dihajte skozi nos ter se poskušajte čim bolj sprostiti. Včasih so vas učili, da ob tej vaji s telesom nihajte gor in dol. Sama pa to odsvetujem zaradi možnega premočnega potiskanja ramen navzdol, kar pokvari izteg hrbtenice in ramena potegne navzgor in jih preveč napne. Občutek dolgega vratu in izteg med lopaticama bosta potrdila pravilnost položaja.
Nadaljujte še z malo več poravnave zgornjega dela hrbtenice. Ob vdihu poglejte naprej in brado prav tako rahlo potisnite naprej, da se bo vrat spredaj raztegnil. Ob spremljanju gibanja ali iztezanju hrbtenice boste ugotovili, da se močno krepi tudi njen zgornji del v višini lopatic. Vajo z dvigom glave vsaj petkrat ponovite v ritmu umirjenega dihanja.
Pred dvigom telesa spustite ramena in roki ter stisnite spodnji del trebuha, nato pa se počasi dvignite.
Nadaljujte z zasuki telesa. Poravnana drža in prijem za roke omogočata dober zasuk vsega telesa. Ob tem obrnite glavo v stran zasuka in iztega roke. Čim bolj poglejte nazaj. Vrat iztegnite in brado rahlo privzdignite. Končni položaj zadržite in se ob vsakem izdihu še malo bolj poravnajte in spustite - sprostite ramena ter vse telo. Stopala naj bodo trdno zasidrana ob tla. Vajo ponovite dvakrat v vsako stran.
Že smo pri razbremenilni poravnavi in odpiranju vratu in prsnega koša. Stojte trdno in posnemajte položaj na sliki. Predvsem je za oba, ki vadita, zelo pomembno, da spustita ramena. Prepletene roke naj bodo opora za boljši celoten izteg in izprsenje. Tudi pri tej vaji velja enako pravilo dihanja kot pri prejšnjih dveh. Položaj zadržite nekaj vdihov in izdihov ter nato zamenjajte. Ob vsakem izdihu telo še dodatno izprsite in sprostite, drugi pa naj brado z nežnim iztegom vratu še malo bolj pritisne na prsi. Tudi to vajo naredite vsaj dvakrat v vsakem položaju.
Videti je enostavno, vendar se boste za pravilno izvedbo z usklajenim dihanjem in sprostitvijo morali precej potruditi. Predvsem pa pozabite na zaletavost gibov ter gibanje v celoti uskladite z mirnim dihanjem.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media