Godbeniki veterani

Godbeniki veterani

Druženje | apr. '14

Da glasba ne priznava let, dokazujejo številni starejši, ki so aktivni v različnih pevskih in glasbenih skupinah. Dejavnih je tudi pet veteranskih godb, ki so povezane v Aktiv godbenih veteranov Slovenije pri Zvezi slovenskih godb. Enkrat na leto, po navadi pred Festivalom za tretje življenjsko obdobje, se zberejo in tudi skupaj zaigrajo na festivalu veteranskih godb. V Vzajemnosti bomo podrobneje predstavili vsako izmed njih.

Najstarejša je Mengeška godba veteranov
Zamisel o nastanku veteranske sekcije Mengeške godbe se je porodila na prireditvi Pod mengeško marelo v februarju leta 2000. Pol leta kasneje, v oktobru 2000, je bila ustanovljena veteranska sekcija Mengeške godbe, štela pa 29 članov. Sekcijo je polno desetletje vodil Lojze Pišek. Po zgledu Mengeške godbe so kasneje tudi pri drugih godbah ustanovili veteranske sekcije.
Mengeški veterani se radi družijo, igrajo zase, za prijatelje, pa za poslušalce na prireditvah. Sprejeli so tudi nekaj pravil: tako morajo biti člani stari najmanj 50 let, morali so igrati ali še igrajo v Mengeški godbi, da pa bi bila sekcije popolna, lahko za manjkajoče instrumente sprejmejo tudi druge člane, ki pa morajo izpolnjevati starostni pogoj.
Na prvih vajah je bilo veliko težav, saj so morali godbeniki obnoviti teoretično in praktično znanje. Z velikim prizadevanjem in potrpljenjem vseh članov so igrali iz dneva v dan bolj ubrano. Prvič so javno nastopili na prireditvi Pod mengeško marelo. Kaj kmalu pa so začeli javno nastopati po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Igrali so na proslavah državnih praznikov, ob obletnicah društev, na športnih prireditvah, od odprtju pomembnih objektov, na okroglih obletnicah članov in prijateljev ter na žalnih slovesnostih, na sejemskih prireditvah, na festivalu koračnic in srečanju veteranskih godb. Sekcija, ki jo vodi dirigent Vinko Sitar, nadomešča pa ga Janez Per, ima trenutno 25 članov, med njimi je tudi ena članica. Za nemoteno delo sekcije pa se jim je pridružilo osem članov iz drugih godb.
Ponosni so na sodelovanje v televizijskih oddajah Raketa pod kozolcem, Na zdravje, V dobri družbi in Alpski večer. V posebno zadovoljstvo so jim nastopi v vrtcih, kjer se godbenikom ob igranju otroških pesmi pridružijo otroci s svojimi instrumenti (tolkala, piščali, troblje, kitare). Ob deseti obletnici je Mengeška veteranska godba izdala CD in DVD s posnetki z jubilejnega koncerta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media