Nov začetek

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | dec. '14

Naša naročnica, ki prihaja redno na svetovanje, je na zadnjem srečanju omenila, da se prav nič ne veseli bližnjih praznikov. Včasih je bilo drugače. Mož in otroka so bili sestavni del družine; radi so se imeli, skupaj počeli marsikaj in veselo so praznovali prav vse običaje. Potem sta otroka odrasla, odšla na svoje, mož pa je umrl. Zdaj mineva že deveto leto, kar je sama, in pravi, da so ji že konci tedna odveč, kaj šele, da bi praznovala, denimo, da bi si za novo leto okrasila smrečico in spekla piškote. Dneve, ki so pred njo, doživlja stresno, osamljena je in depresija ni več daleč.

Naše čustveno stanje in fizično počutje sta vedno povezana s tem, kar mislimo in kar posledično počnemo. Če razmišljamo pretežni del časa o tem, kaj smo izgubili, česa nimamo več, kako bi lahko bilo drugače, če bi se stvari v življenju  ne obrnile tako, kot so se … in pri tem ne naredimo nič, da bi spremenili svoje počutje, se vrtimo v začaranem krogu. Najpomembnejše je spoznanje, da imamo sami moč spreminjati potek misli, da se lahko odločimo, da bomo začeli drugače razmišljati in delovati, zaradi česar se bo kakovost našega življenja spremenila na bolje. Vedeti moramo, da se naše misli materializirajo, zlasti tiste, ki jih najpogosteje premlevamo. Te misli sčasoma postanejo naše življenjske vodnice, saj naš umski filter v okolju zaznava samo pojave, ki se skladajo z našimi mislimi, zato je izredno pomembno ozaveščati to, kar čutimo in mislimo. Ko se enkrat zavemo, da ni nič popolnoma črno ali popolnoma belo, se lahko naučimo v vsaki stvari, v vsakem dogodku videti tudi njegovo dobro plat. Na to, kar se nam je v preteklosti zgodilo, nimamo več vpliva, imamo pa  ga na to, kako bomo preživeli preostanek časa, ki je še pred nami. Stvari in okoliščine so se spremenile, naročnica je zdaj sama in sama preživlja praznike, kar pa ne pomeni, da se ne bi mogla tudi imeti lepo. Zanjo in tudi za druge bralce, ki živite sami, velja najmanj naslednje: družite se s pozitivnimi ljudmi; poslušajte glasbo, ki jo imate radi; pojdite na vsakodnevni sprehod v naravo; v roko vzemite dobro knjigo in se nasmejte od srca. Življenje ni samo črno ali belo, je karirasto. Predvsem gre za to, čemu namenjate pozornost. Se res nimate česa veseliti? Poglejte v oči svojemu vnuku, pobožajte kožušček domače muce ali psa, pokličite prijateljico in pojdita na kavo …. Kako boste preživeli praznike, je odvisno samo od vas. Lahko so nekaj najlepšega, kar se vam je zgodilo v zadnjem času, lahko pa greste zgodaj spat in samo čakate, da minejo. Odločitev je vaša.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media