Tudi zdravila in vožnja ne gredo skupaj

Prosti čas | jan. '15

Decembra so nas neprestano opozarjali, da pijača in vožnja ne gresta skupaj, in policisti so poostreno izvajali nadzor nad alkoholiziranostjo voznikov. Toda prav tako nevarna, vendar manj vidna, so zdravila.

Mnogi jemljejo zdravila za znižanje pritiska, proti bolečinam v želodcu, proti osteoporozi pa za odvajanje vode ...  Nekatere raziskave kažejo, da kar okoli 80 odstotkov ljudi ne pozna vpliva zdravil, ki jih jemljejo, na psihofizične sposobnosti. V praksi to pomeni, da lahko pride do zmanjšane pozornosti, odzivni čas se podaljša, težje kontroliramo svoje reakcije, postanemo lahko zaspani ali pa se pojavi vrtoglavica. Vsi ti stranski učinki so zelo nevarni, in zdravnik ali farmacevt nas morata na njih opozoriti, o njih piše tudi v navodilih za uporabo, taka zdravila pa imajo jasno oznako tudi na škatlici. Te učinkovine spadajo v skupino zdravil, ki jim strokovno pravimo trigoniki.

 Na škatlici so označeni s trikotnikom: če je ta rdeče barve, je ravnanje s  stroji in napravami prepovedano, če je trikotnik prazen, moramo sami presoditi, ali smo sposobni voziti avtomobil. Kakšno nevarnost predstavljajo ta zdravila, pove podatek, da ima kar vsako šesto zdravilo, izdano v lekarni na recept, na škatlici trikotno opozorilo. V Zdravniškem vestniku najdemo celo podatek, da je kar vsaka četrta nesreča neposredno ali pa posredno povezana z jemanjem zdravil.

Tudi vsakdanja zdravila so lahko nevarna

Klinični farmacevt v UKC Ljubljana Matej Dobravc Verbič, mag. farmacije, pravi, da na naše vozne sposobnosti lahko vplivajo tudi povsem "vsakdanja" zdravila.

Na primer insulin, zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni, lahko privede do nenadnega padca sladkorja, in če se to zgodi vozniku, je nesreča tu. Do tega lahko pride seveda zaradi previsokega odmerka, ki pa ga pri takih zdravilih ni tako preprosto določiti, vsaj na začetku ne, ko se še učimo.

Previdni moramo biti tudi pri jemanju zdravila za nižanje krvnega tlaka, saj lahko privede do hitrega padca tlaka, pojavita se vrtoglavica in slabost, ki ravno tako nista dobra sopotnika za volanom.

Nekatere kapljice ali mazila za oči lahko vplivajo na vid ali pa na občutljivost očesa za svetlobo. Farmacevti pa opozarjajo, da moramo biti previdni tudi pri jemanju določenih antibiotikov. Torej, pozorni bodimo, ko bomo tako zdravilo začeli jemati, če povečujemo odmerek zdravila ali ko ga opuščamo.

Nekatera zdravila brez recepta prav tako lahko vplivajo na naše psihofizične sposobnosti. Prebrskajmo malo po naši omarici in poglejmo, ali tam najdemo zdravila proti alergiji, zdravila proti potovalni slabosti, sirupe proti kašlju ali pa zeliščna pomirjevala, in preberimo njihova navodila za uporabo. Če v njih piše, naj bomo previdni pri ravnanju s stroji, škatlico označimo z velikim klicajem, ki nas bo prihodnjič spomnil, da zdravila ne vzamemo, preden sedemo za volan.

Neodgovornost

Če smo do zdaj govorili predvsem o nezavedanju, pa je kombiniranje zdravil in alkohola neodgovorno početje. Prav tako pa je neodgovorno jemanje zdravil, ki so bila predpisana nekomu drugemu, ali pa če si kar sami določamo odmerek. A ravno to se vse pogosteje dogaja, nas opozori Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije. Vse pogosteje namreč ustavijo voznike, ki vozijo pod vplivom benzodiazepinov, psihoaktivnih snovi, ki delujejo kot pomirjevala.

Pomirjevala spadajo v skupino trigonikov, tako kot še uspavala, antidepresivi (zdravila proti depresiji), antipsihotiki (zdravila za zdravljenje shizofrenije in drugih psihotičnih motenj), antiepileptiki (zdravila za zdravljenje epilepsije), kombinirani oziroma močnejši analgetiki (zdravila proti bolečinam), nekateri antihistaminiki (zdravila proti alergijam), psihostimulansi (zdravila za zdravljenje motenj pozornosti) in nekatera druga zdravila (za zdravljenje demence in Parkinsonove bolezni). Vedeti moramo, da je vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi prekršek, ki se kaznuje po kazenskem zakoniku.

Da si bomo lažje predstavljali: zdravila, ki imajo na škatlici poln trikotnik, namreč lahko primerjamo s koncentracijo alkohola v krvi, ki je višja od 0,8 g/kg. Tista zdravila, ki imajo prazen trikotnik, pa v našem telesu povzročijo enak učinek, kot bi ga namerjena koncentracija alkohola od 0,5 do 0,8 g/kg krvi. Naj spomnimo, da je dovoljena koncentracija alkohola v krvi 0,5 g/kg krvi.

Besedilo in fotografije: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media