SVET IN MI

mar. '15

Čas brez starosti

Svetovno znani antropolog in filozof Marc Augé, ki bo letos dopolnil 80 let, je pred kratkim izdal drobno knjižico z naslovom Čas brez starosti. V njej se odziva na svoje starostne probleme – ne samo telesne, ampak tudi tiste, ki jih s kalupi in predsodki povzročajo mlajše generacije. Starost velja za žalostno obdobje, v katerem čas teče počasi in brez večjih presenečenj. Augé razmišlja, da starost v resnici ne obstaja. Starost bi morali po njegovem mnenju videti kot prerod in osvobajajoč čas, v katerem lahko človek končno polno zaživi na tak način, kot si je želel, ko je bil obremenjen z drugimi skrbmi za uspeh, slavo, finance, dom, družino, potomce in podobno.

Prvi nasvet tega velikega misleca starejšim je, naj se ne vdajajo nostalgiji, ki poskuša priklicati preteklost, čas, ki ga ni. Drugi nasvet starejšim je, da ohranijo stike z okolico, prijatelji in znanci, in ne le to, svetuje tudi, da se vključijo v aktivno življenje in se posodobijo, pri tem jim bodo mladi pomagali bolj, kot si človek predstavlja. In zadnji nasvet je, naj starejši ne podleže navadam, ki peljejo v lenobnost. Njegov zaključek je, da starost ne obstaja. Res je, da telo počasi odpoveduje, ampak na koncu je res, da vsi umrejo mladi.

www.vivaglianziani.it

Prometni ukrepi v Belgiji

V svetu, ki se hitro stara, so starejši vse bolj ogroženi tudi v prometu. Po podatkih evropskega sveta za varnost v transportu (ETSC) se na cestah ponesreči med 5 in 17 odstotki prebivalstva, glede na število smrtnih žrtev pa so lani ugotovili, da je 16 odstotkov starejših od 65 let močno ogroženih, da bodo na cesti doživeli nesrečo. Ukrepi so nujni in tako so v Belgiji na vse prehode pred domovi starejših pa tudi v zelo prometna križišča postavili opozorilni prometni znak, s katerim upočasnjujejo promet. Hkrati pa po vzoru iz Hongkonga tudi tukaj uvajajo posebne magnetne kartice za težko gibljive. Ko starejši človek prisloni tako kartico k drogu, ki uravnava semaforsko signalizacijo, se interval, v katerem ima starejši možnost prečkati prometno cesto, podaljša za polovico.

Povzeto po Senioractu.com

Ena resnična: Starejši smo pametnejši!

George Phillips, starejši možakar iz Vancouvra v Kanadi, se je ravno odpravljal spat, ko je žena pogledala skozi okno in videla, da je luč v lopi na vrtu ostala prižgana. George se je odpravil na vrt ugasnit luč, ko je presenečen ugotovil, da so v lopi roparji. Ti ga niso opazili in George je poklical policijo.

George: Halo ... policija? Vlomilce imam doma!

Policist: Vlomilci so pri vas doma?

George: Ne, vlomili so mi v vrtno lopo in mi kradejo orodje!

Policist: Žal so vse naše enote zasedene. Pojdite v hišo in se zaklenite do našega prihoda.

George: OK!!!

Čez 30 sekund George znova pokliče.

George: Halo? Policija? Jaz sem vas maloprej poklical, da mi roparji rovarijo po lopi. Ne skrbite, sem rešil situacijo, sem jih pobil.

V petih minutah so prihiteli posebna enota policije, helikopter, rešilec, gasilci in kakih deset drugih policijskih vozil in aretirali so žive roparje.

Policist: A niste rekli, da ste jih pobili?

George: A niste rekli, da so vse vaše enote zasedene?

Poanta: Ne šali se s starejšimi!

www. seniorenratgeber.de

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media