Vzajemnost je najboljša naložba

mar. '15

V tem mesecu sta kar dva ženska praznika, ki sta posebna priložnost, da se spomnimo žena, mam, babic, tet in vseh deklet in jim povemo, da smo veseli, ker jih imamo. Ženske pri nas še vedno opravijo velik del "nevidnega" dela v družini in tudi v družbi. Spomnimo se samo številnih prostovoljk v društvih upokojencev, ki obiskujejo in pomagajo bolnim ter osamljenim starejšim. Ko sem se lani pogovarjala s humoristom in Ježkovim nagrajencem Tonijem Gašperičem, mi je v posebno lepem spominu ostala njegova izjava, da je za dobre stvari v življenju hvaležen ženskam, pri tem je imel v mislih predvsem ženo Jano, ki mu ves čas stoji ob strani in ga podpira. Njun lep odnos se takoj začuti. Tako preproste in lepe besede nam gredo po navadi težko iz ust. A za pohvalo in stisk rok je vsak dan priložnost, ni nam treba čakati na praznike. In tega je vesel vsak človek.

Najlepše je, če se ljudje razumemo, še posebej različne generacije med sabo. Tudi mladi znajo prisluhniti starejšim. Moja znanka, mlada in izobražena ženska, je pustila službo in ostala doma, da skrbi za bolno taščo in svoje mladoletne otroke. Verjamem, da odločitev ni bila lahka, a z možem sta se odločila, da bo tako za vse bolje. Bolna mama bo imela domačo oskrbo, otroci pa mamico, ki se jim bo tako lažje posvečala. Za to se je odločila zavestno, rekla mi je: »Bolne mame (tašče) ne bi nikoli pustila. Ko so bili otroci majhni in je bila še zdrava, mi je ogromno pomagala. Imamo jo radi in skrbeli bomo zanjo do konca.« Ganjena sem razmišljala, kako prav so se odločili. Najboljša kariera ne odtehta tega, da je poskrbljeno za odraščajoče otroke in tudi za mamo, ko je onemogla in potrebuje pomoč. Finančno jim je verjetno težje, a tudi denar ne more odtehtati vsega. Z otroki moraš biti takrat, ko so majhni in te potrebujejo, in ne ko boš imel čas zanje, prav tako s starši. Vzajemna pomoč je družino še bolj povezala, zelo pomembno pa je tudi, da se bodo lepega odnosa do starejših naučili tudi otroci.

Vzajemnost je najboljša naložba, ki iz dneva v dan raste in je nekaj povsem drugega, kot so delnice na borzi, kjer lahko čez noč izgubimo vse. Naložbe v ljudi in medsebojne odnose ne propadajo, ampak se lahko le plemenitijo.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media