Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | maj '15

PRAVICA DO VOZIČKA

Mojemu možu se je zdravstveno stanje tako poslabšalo, da ne more več hoditi (zdaj ima že skoraj povsem ohromele noge). Zanima me, ali ima pravico na račun ZZZS pridobiti voziček oz. ali ima morda pravico pridobiti celo električni voziček.

Prvi pogoj za brezplačno pridobitev vozička je, da je oseba nezmožna hoditi oziroma je njena hoja tako nefunkcionalna, da zmore ob pomoči druge osebe ali ob uporabi pripomočkov prehoditi v bivalnem prostoru manj kot deset metrov. Poleg tega mora biti izpolnjen pogoj, da lahko taka oseba samostojno uporablja voziček na javnem mestu.

Če ima taka oseba popolnoma ohromele spodnje ude oziroma takšne motorične motnje, ki onemogočajo hojo, in mora prebiti večino časa na vozičku, je upravičena, da od ZZZS pridobi voziček na ročni pogon. Pravica do vozička vključuje tudi pravico do dodatkov za voziček in nastavitve vozička, če to narekuje zdravstveno stanje osebe.

Da bi mož pridobil tudi pravico do vozička na električni pogon, pa bi morali biti izpolnjeni še dodatni pogoji, in sicer bi moralo iti v tem primeru za stanje, ko bi imel mož zaradi bolezni ali poškodbe močno zmanjšano mišično moč vseh štirih udov, hude motnje koordinacije gibov ali zelo hitro in hudo utrudljivost, tako da bi bil nezmožen hoditi oziroma bi hodil s tako hudimi funkcijskimi omejitvami, da ne bi mogel ob pomoči druge osebe ali ob uporabi pripomočkov prehoditi niti sto metrov in ne bi mogel uporabljati vozička na ročni pogon oziroma vozička za otroka niti ob uporabi gonil.

V tem primeru bi bil upravičen do električnega skuterja, a le če bi imel zadovoljive psihofizične sposobnosti za njegovo samostojno uporabo v javnem prostoru brez dodatkov in prilagoditev.

Naj dodam še to, da zavarovanci niso upravičeni do pridobitve vozička le v primeru trajnih bolezenskih stanj oziroma poškodb, ampak tudi če gre le za začasno funkcijsko prizadetost hoje. Je pa pravica do vozička v tem primeru omejena na standardni voziček na ročni pogon.

                                                              


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media