Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | maj '15

PRIŠTETA DOBA NA PODLAGI OSEBNIH OKOLIŠČIN

Bralka A. P. z Dolenjskega navaja, da je bila njena hčerka kmalu po rojstvu operirana zaradi rakastega tumorja. Bolezen ji ni pustila nobenih trajnih posledic, uspešno je zaključila študij in je tudi zaposlena. Zanima jo, ali bo imela kakšne ugodnosti pri uveljavljanju pokojnine glede na prestano bolezen.

Po zakonu, veljavnim od 1. 1. 2013, se določenim kategorijam zavarovancev zaradi osebnih okoliščin k zavarovalni dobi, ki so jo prebili v delovnem razmerju ali drugem delu, na podlagi katerega so bili obvezno zavarovani, za pridobitev in odmero pravic prišteje ena četrtina dobe dejanskega zavarovanja (za eno leto dela znaša prišteta doba 3 mesece). Krog zavarovancev iz prejšnjega zakona – zavarovanci s telesno okvaro najmanj 70 odstotkov, vojaški invalidi od I. do VII. skupine, civilni vojni invalidi od I. do VI. skupine, slepi, gluhi, oboleli za distrofijo in sorodnimi mišičnimi in nevromišičnimi boleznimi in za paraplegijo, cerebralno in otroško paralizo, multiplo sklerozo – je bil razširjen z novo kategorijo zavarovancev, saj se prišteta doba na podlagi osebnih okoliščin upošteva tudi zavarovancem, ki so oboleli za rakom do 15. leta starosti. Poleg upoštevanja prištete dobe k skupni zavarovalni dobi se tem zavarovancem tudi zniža starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine za toliko mesecev, kolikor znaša prišteta doba.

Bralkini hčerki bodo za pridobitev in odmero pravic upoštevali prišteto dobo, vendar le od 1. 1. 2013 naprej, to je od veljavnosti zakona, čeprav je dejansko zbolela za rakom že pred tem datumom. Prav tako se ji bo znižala starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine za toliko mesecev, kolikor bo znašala prišteta doba.

IZPLAČILO DELA PREDČASNE POKOJNINE

Bralec M. S. iz Ljubljane navaja, da je od zavoda že v začetku leta 2014 prejel informativni izračun, da bo pogoje za predčasno pokojnino izpolnil oktobra 2014 z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe. Naslednji izračunan datum izpolnitve pogojev za starostno pokojnino pa je bil september 2015. Ker je bilo iz izračuna višine predčasne pokojnine razvidno, da bi bila pokojnina zmanjšana za več kot 14 odstotkov zaradi 11 mesecev prostovoljnega zavarovanja, se je odločil za nadaljevanje delovnega razmerja. Zanima ga, ali je upravičen do izplačila 20-odstotnega dela predčasne pokojnine in od kdaj do kdaj mu le-ta pripada. Za to možnost je naključno izvedel od znanca.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je z namenom, da bi zavarovanci tudi po izpolnitvi pogojev za predčasno ali starostno pokojnino ostali še naprej delovno aktivni, uvedel povsem nov bonus v obliki izplačila 20-odstotnega dela predčasne ali starostne pokojnine. Zakon ne dela razlike med predčasno in starostno pokojnino pri uveljavljanju pravice do izplačila 20-odstotnega dela pokojnine, saj spodbuja tudi odlaganje uveljavitve predčasne pokojnine. To pravico torej lahko uveljavijo vsi zavarovanci, ki so ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine zavarovani pri zavodu in ostanejo v zavarovanju v nespremenjenem obsegu. Zavarovancu se na podlagi vloženega zahtevka mesečno izplačuje 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve, in sicer vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, vendar največ do dopolnitve 65 let starosti.

Bralcu se bo tako lahko začel izplačevati 20-odstotni del predčasne pokojnine šele od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve. Glede na to, da je bil 11 mesecev prostovoljno vključen v obvezno zavarovanje, ki ni pokojninska doba brez dokupa, bo verjetno nadaljeval delovno razmerje vse do izpolnitve pogoja 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Če bi bralec po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino želel še naprej ostati v delovnem razmerju v nespremenjenem obsegu, bi se mu še naprej izplačeval 20-odstotni del predčasne pokojnine, saj dejstvo, da je tudi že izpolnil pogoje za starostno pokojnino, ne vpliva na spremembo izplačila. Če bo bralec nadaljeval obvezno zavarovanje po septembru 2015, bo pri odmeri starostne pokojnine upravičen do ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa (vsako naslednje leto dopolnjene pokojninske dobe, vendar največ do treh zaporednih let zavarovanja, se vrednoti na način, da se trije meseci pokojninske dobe brez dokupa vrednotijo v višini 1 odstotka), ne glede na to, da bo v tem času užival 20-odstotni del predčasne pokojnine.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete jo lahko v četrtek, 14. maja, med 15.30 in 17.30 na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media