SVET IN MI

jun. '15

Robomedo, neutruden pomočnik

Na Japonskem se v svetovnem merilu najhitreje veča število ljudi, ki dosegajo sto in več let starosti, hkrati pa v tej deželi beležijo najnižji odstotek rojstev doslej. Število starostnikov, ki potrebujejo pomoč tretje osebe, je preseglo število dovolj močnih in izurjenih negovalcev oziroma pomočnikov, zato se na državni ravni že več kot deset let načrtno pripravljajo na nove razmere. Med  državno podprtimi projekti ima glavno mesto robotika, ki lahko z novimi izumi omogoča to, česar ljudje sami ne zmorejo.

V začetku maja so predstavili novega robota iz raziskovalnega inštituta Riken v Nagasakiju, poimenovali so ga »robear«, robot ima namreč zunanjost, ki spominja na prijaznega polarnega medveda.

Robear, ali robomedo po naše, izraža prijaznost z obrazom,  moč s postavo in čistost z brezmadežno belino, je ob predstavitvi super močnega robota pojasnil vodja raziskovalne skupine Toširu Mukai. Robot je namenjen prenašanju slabo gibljivih in dvigovanju iz postelje, stola, banje in podobno.

Novinarji, ki so na tiskovni konferenci opazovali sposobnosti 150 kg v belo obarvane prijazne kovine, so navdušeni nad njegovimi mehkimi in nežnimi gibi in stabilnostjo med dviganjem težkih predmetov in ljudi. In čeprav robomedo najbrž ne bo sodeloval na prvi  olimpijadi robotov, ki jo je japonski premier napovedal kot spremljajoč dogodek ob tokijski olimpijadi leta 2020, pa je povsem možno, da bodo ti beli roboti v splošni uporabi tudi zunaj Japonske že mnogo prej.

Povzeto po: Magazine.good.is

Po sledeh človeka iz pradavnine

Arheologi in antropologi, ki vztrajno brskajo po etiopskih tleh, kjer so pred  štirimi desetletji našli 3,2 milijona let star okostnjak imenovan Luci in sodi v pred stopnjo človekovih prednikov, v izumrlo vrsto avstralopiteka, so znova imeli »srečo«. Našli so namreč del  čeljusti, za katero je mednarodna skupina znanstvenikov ugotovila, da je  del človekovega prednika, starega  kar 2,8 milijona let, torej je za 400.000 let starejši, kot je doslej veljala starost človekovih prednikov.

V času  2,5 do 3 milijone let  pred našim štetjem  je na svetu živelo  več linij vrste homo. Najdb iz tega časa je izredno malo, sklepanja o starosti človekovih prednikov se torej z vsako novo najdbo spreminjajo. Današnji homo sapiens, ki je na svetu okrog 200.000 let, velja za edino preživelo človeško vrsto iz pradavnine.

Povzeto po: OZ-Ostsee-Zeitung.de

Supermarket za starejše

Kaiser's Tengelmann, nemški trgovski gigant z nekaj več kot 500 filialami in specializiranimi prodajalnami, kot sta KIK in Obi, in s 16.000 zaposlenimi, ki obrne na leto dve milijardi evrov, je marca v Berlinu poskusno odprl prvi supermarket v Evropi, namenjen starejšim kupcem.

Notranjost se že na prvi pogled precej razlikuje od navadnih supermarketov: police so nizke, poti med njimi širše, izdelki so postavljeni v višini oči, cene in opis izdelka so izpisani z velikimi in dobro vidnimi črkami, embalaža je pol manjša kot običajno, sladkor, moka, zdrob in podobno v polkilogramskih vrečkah, olje v četrtlitrskih steklenicah, v delikatesi je mogoče kupiti drobne zavitke sira, masla, tudi velikost kruha je primerna za eno ali največ dve osebi. Ob vsaki polici sta obešena zvonček, s katerim kupec prikliče prodajalca, in povečevalno steklo, s katerim kupec v miru prebere drobni tisk na izdelkih. Za vmesni počitek in posedanje ob policah so v trgovini prirejeni nakupovalni vozički z vdelanim sedežem in oporo za oprijem med nalaganjem robe, na voljo pa so tudi rolatorji – hojce za težje gibljive. Tla so iz mase, ki preprečuje drsenje, osvetlitev je močnejša, nakupovalne poti med policami so široke …

Kot je ob poskusni otvoritvi povedal vodja supermarketa v berlinskem Waldstadtu, so mislili na vse, vendar bodo izkušnje pokazale, kaj bi lahko do poletja, ko bo supermarket zares odprt, lahko še dodelali, da bodo kupci zadovoljni. 

Meryl Streep proti staromrzništvu

Hollywood je prostor, v katerem ostaja večina žensk po 40. letu starosti skoraj povsem brez posla. Nanje pisci scenarijev ne mislijo in zato le redko dobivajo vloge. Lani se je Russel Crowe obregnil ob proteste »starejših« filmskih igralk in rekel, da so same krive, ker vztrajajo in želijo igrati samo vloge, namenjene osemnajstletnicam.

Tudi sicer je v Hollywoodu odstotek žensk, ki niso igralke, a delajo v filmski proizvodnji, izredno majhen in ves čas upada. Med režiserji je 7 odstotkov žensk, 11 odstotkov jih je med pisci scenarijev, 18 odstotkov jih ima filmske studie …

Najglasnejša borka proti diskriminaciji žensk v Hollywoodu je oskarjevka Meryl Streep, ki je letos v boju proti staromrzništvu odprla laboratorij za pisanje scenarijev, in to le za filme, v katerih bi imele glavno vlogo »starejše« igralke. V ta namen je do 1. junija odprt razpis za scenarije, ki jih lahko predložijo samo ženske, starejše od 40 let. Osem zmagovalnih scenarijev bo objavljenih v avgustu. Sklad za laboratorij naj bi na podoben način deloval vsaj deset let, spodbudil naj bi drugačne vsebine filmov in dosegel spremembo odnosa do videza in načina življenja starejših žensk sploh in hkrati pomagal ženskam v filmski industriji.

Podarjeni iPodi starejšim Japoncem

Tudi na Japonskem se je pošta morala prilagoditi času, v katerem je zaradi digitalizacije življenja ostalo premalo dela za »navadne« poštarje. V prehodnem času so japonski poštarji postali prvovrstni pomočniki starejših, ki so jih po dogovoru z zdravstveno zavarovalnico ali prezaposlenimi družinskimi člani redno obiskovali tudi po nekajkrat na dan in poskrbeli za najnujnejša opravila.

Toda na Japonskem se hitro uveljavlja elektronsko zdravstvo in zato se je pošta pridružila iniciativi IBM in Appla. Prvi so naredili 22 novih aplikacij, s katerimi se starejši lahko povezujejo z zdravnikom, bolniško sestro, lekarno ..., drugi pa so v dogovoru z državno pošto podpisali listino, s katero se obvezujejo, da bodo v petih letih podarili starejšim Japoncem pet milijonov (!) iPodov. Poštarji bodo servisirali starejše in jim pojasnjevali funkcije, jih naučili opravil z iPodom, ki bo imel tudi vse osnovne aplikacije, od e-pošte do skypa, in prihiteli na klic starejšega tudi na dom. Kot so napovedali na tiskovni konferenci, je to samo prva stopnja sodelovanja.

Povzeto po: www.pnn.de/potsdam


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media