Št. 6, junij 2015

  • S kresnico v dlani

    jun. '15

    »In me obsojate, ker nisem tak kot vi, / ker sem otrok, ki mu v temi, / če pade mu kresnica v dlan, / ves strah skopni, / ker misli, da je dan...« je svojo občutljivo pesniško dušo v začetku petdesetih let razkril Ciril Zlobec v zdaj že kultni zbirki Pesmi štirih. Naslednji mesec bo naš najstarejši slovenski pesnik, poleg tega pa še pisatelj, prevajalec, publicist in nekdanji politik, praznoval 90. rojstni dan. Še vedno pesni in s pomočjo rim potuje iz sebe. Njegove pesmi so ob vsem, kar ga je v življenju preizkušalo, tudi polne bolečine.

Kazalo

Reševanje stanovanjskih vprašanj upokojencev in invalidov pred štiridesetimi leti

Zgovorne številke

Ptuj Ker je ptujska izpostava maloštevilna, ji pri reševanju zahtevkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki jih vlagajo zavarovanci oziroma prebivalci z območja njihovih občin, pomagajo tudi referenti Območne enote Maribor, katere sestavni del so. Hkrati pa opravljajo še pomembno nalogo pri pravnem svetovanju, kjer se trudijo, da stranke dobijo izčrpne informacije tako s področja pokojninskega in invalidskega kakor tudi mednarodnega zavarovanja ter matične evidence. Zato je vodja Zpizove izpostave na Ptuju Mihaela Gradišnik zadovoljna, da sta se letošnjega januarja njihovemu kolektivu pridružili referentki z oddelka za matično evidenco območne enote, ki jim olajšujeta delo in zavarovancem omogočata, da lahko takoj dobijo izpis obdobij zavarovanja v Sloveniji.

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj Tokratni prispevek je nekoliko drugačen. Običajno poskušamo opisati, kako lahko s svojim delom uspešno pomagamo ljudem, tokrat pa želimo bralce opozoriti na to, kaj se lahko zgodi, če predolgo odlašajo z odločitvijo in prošnjo za pomoč.

Nove odločbe za nekatere upokojence Ustavno sodišče Republike Slovenije je v postopku Cvetke Jagodič, nekdanje uslužbenke Intereurope, zanjo in za podobne primere odločilo, da je ZPIZ-1 v neskladju z ustavo. Zato je Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljevanju Zavod) naložilo, da mora v 60 dneh od objave te odločbe (v Uradnem listu je bila objavljena 30. 4. 2015) ponovno odmeriti pokojnino zavarovancem oziroma uživalcem pokojnine, za katere je v postopkih revizije ugotovil, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo, pa ta del plače ni bil vštet zaradi protiustavne četrte alineje 46. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnega v obdobju od 1.4.1992 do 31.12.1999.

Veliko stanovanj neprimernih za starejše Skupščina Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.o.o., (v nadaljevanju Sklad) je na seji 23. aprila obravnavala poročilo o izvajanju dolgoročnega načrta razvoja Sklada za obdobje 2012 – 2016. Do obravnave vmesnega poročila (plansko obdobje še ni zaključeno) je prišlo na pobudo članov skupščine, predstavnikov upokojencev.

O oblikovanju demografskega rezervnega sklada

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

 Vesti iz ZDUS

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Vrednote družine Hosta povezane s simboli Slovenije Andrej Hosta s Sel pri Šentjerneju je največji zasebni rejec lipicancev. Ponosen je na lipicance in na svojo družino - na šest pridnih in vsestransko nadarjenih otrok, ki so vsi, vključno s starši, dobri pevci.

Ivan Petrov se že veseli stoletnice Ivan Petrov, diplomiran inženir rudarstva, ki je že 28 let v pokoju, pravi, da kadar doživiš kaj slabega, najprej preštej do deset, potem še nazaj in šele nato reagiraj. Če pa hočeš dolgo in zdravo živeti, potem se moraš izogibati svinjskemu mesu, sladkarijam, kavi in preobilnemu najedanju, pa tudi v seksu ni dobro pretiravati.

Središče krompirjeve dežele je danes urejeno malo mesto »Obcestni kraj z gručastim jedrom oziroma današnje urejeno malo mesto, ki leži sredi ravninskega Kranjskega polja, se v pisnih virih resda prvič omenja leta 1221, vendar je bil zagotovo poseljen že veliko prej. O tem priča rimski sarkofag z dvema okostjema iz 4. stoletja, ki so ga našli na ledini Kamnici v Šenčurju, zdaj pa je razstavljen pred kranjsko mestno hišo. Naselje se je širilo okoli župnijske cerkve sv. Jurija in nekdanjega jezera, ki ga je napajal potok Olševnica. Ta je pritekel s pobočja pod Možjanco na severu, vendar pa danes zaradi regulacije izginja v prodnih tleh v Srednji vasi pri Šenčurju,« je upokojeni grafik in turistični vodnik 61 – letni Franci Erzin najprej na kratko orisal nastanek sedanjega gospodarskega, kulturnega in administrativnega središča občine, ustanovljene leta 1994.

Njena ljubezen je gledališče »Že kot otrok sem imela velik smisel za igro, mama mi je rada rekla, da sem prava igralka, seveda takrat, ko je bilo treba kaj doseči,« pove o svojih igralskih začetkih Stanka Breznik, knjižničarka in učiteljica slovenskega jezika, po upokojitvi amaterska režiserka iz Selnice ob Dravi.

Zakoreninjen v veri in slovenstvu

IZBRSKANO JUNIJ

Ljudje in dogodki skozi čas – junij 2015

Edini benediktinski samostan pri nas V zatišju slikovite Menine planine domuje Gornji Grad. Kraj se je oblikoval ob edinem benediktinskem samostanu na ozemlju današnje Slovenije. Ostaline tukajšnje preteklosti so razstavljene v lapidariju in v muzejskih zbirkah v delu nekdanje graščine in drugod.

Les oživi pod njegovimi prsti Malo je ljudi, ki bi v sebi združevali toliko dobrih lastnosti kot Franci Ratej, 63-letni Konjičan, zdaj tudi že upokojenec. Izurjeno oko v njem hitro prepozna vztrajneža, ljubitelja narave, človeka, ki je pripravljen kadar koli pomagati in biti dober prijatelj. Prepozna pa tudi umetniško dušo.

Neustavljiva Bojana Žokalj Jesih Bojana Žokalj Jesih je po več plateh povezana z umetnostjo: po študiju umetnostne zgodovine, po svoji novinarski in uredniški poklicni poti, po literarnem ustvarjanju in nenazadnje še po ustvarjanju v glini… Vedno se je zavzemala za iskanje resnice in za to, da bi se povedale tudi dolgo zamolčane in neprijetne stvari iz preteklosti. Daleč pred razpadom prejšnje države je pisala o povojnih pobojih, pisala o tragični usodi Angele Vode, o pokončnih primorskih duhovnikih v času pred prvo in med obema svetovnima vojnama, tistih, ki so bili zadnji braniki slovenske besede na Primorskem, za kar jih je grobo preganjala italijanska, posebno fašistična oblast…

Ni greh prositi za pomoč Ko preidemo v tretje življenjsko obdobje in se upokojimo, ko nas vse pogosteje zapuščajo naši vrstniki, ko imamo občutek, da nas niti otroci in vnuki ne potrebujejo več, se včasih znajdemo v stiski, ki jo težko presežemo sami.

Križanke niso vse Sogovornice in sogovornika smo povprašali, kako skrbijo za možgansko telovadbo.

Ko nas kaj piči, ugrizne ali opeče Da bodo naše počitnice brez neprijetnih srbečih kožnih izpuščajev, poskrbimo za zaščito pred piki klopov, komarjev in drugih žuželk s primernimi oblačili in obutvijo in uporabo različnih repelentov. Posledice pika klopa, okuženega z borelijo, so namreč lahko zelo resne, če okužba ni pravočasno in pravilno zdravljena.

Bil sem zdravnik z željo pomagati Prof. dr. Marjana Pajntarja javnost večinoma pozna po tem, da je prvi pri nas začel uporabljati medicinsko hipnozo za lajšanje bolečin pri porodu. Dosegel pa je tudi to, da so očetje lahko prisotni pri porodu v porodnišnici. Še danes, pri svojih 82 letih, je vsestransko aktiven. Med drugim s pomočjo medicinske hipnoze še pomaga ljudem ob najrazličnejših težavah ter izobražuje zdravnike in psihologe, ki se želijo naučiti te zanimive terapevtske metode.

Kaj bo za kosilo?

V ravnotežju je moč Za vzdrževanje ravnotežja potrebujemo močno telo. Če kje, potem prav pri treningu ravnotežja velja, da je redna vsakodnevna vadba nuja za njegovo ohranitev.

Ne izgubljajmo dragocenih minut Vsako minuto po ishemični možganski kapi, ko del možganov ostane brez krvi, umreta približno dva milijona možganskih celic. Hitro ukrepanje je nujno. Najučinkovitejše je lahko v štirih urah in pol po dogodku. Da bi povsod po Sloveniji imeli enak dostop do hitre in učinkovite obravnave po možganski kapi, je nastala mreža TeleKap. A minute in žal tudi življenja kljub temu še vedno izgubljamo.

Redkvice in črna redkev Vrtnarji pravijo, da so redkvice prve prave znanilke pomladi na domačem vrtu. Zelo hitro rastejo in so z vidika pridelave povsem nezahtevna zelenjava. Toda zelo dobra in zdravilna.

Stopala si zaslužijo razvajanje Leta obremenitev, bolezni, slaba prekrvljenost, slabo urejeni nohti in neudobni čevlji, vse pusti davek na naših stopalih. Če ne prej, je zdaj čas, da naša stopala malce tudi malce razvajamo. Redno jih moramo pregledovati in negovati ali pa pustiti, da skrb zanje prevzame kdo drug.

Voda – kapljice življenja Prav vsako telesno funkcijo usmerja in določa pretok vode. Voda je transportno sredstvo in prenaša hranilne snovi v različne dele telesa in zagotovi razmere za potek kemičnih reakcij. Pri presnovi nastajajo tudi odpadne snovi in voda ima vlogo odstranjevalca teh snovi in prečiščevalca celic. Hkrati je izrednega pomena za prenos živčnih impulzov in za pravilno delovanje možganov in uravnava telesno temperaturo.

ZDRAVJE KRATKE

Ne pozabite na noge Vidne kapilare, razširjene vene in krčne žile na nogah niso moteče le na pogled. Težke, utrujene in boleče noge zagotovo vplivajo na kakovost življenja in nas ovirajo pri vsakdanjih opravkih. Težave se z leti le še stopnjujejo, če se pravočasno ne odpravimo k zdravniku.

Dostava živil na dom Hiter razvoj je v zadnjih 20 letih prinesel marsikaj dobrega. Zgradili smo avtoceste, vsi uporabljamo mobilne telefone, internet pa nam omogoča enostaven dostop do informacij in znanj. Veliki nakupovalni centri so k nam prinesli izdelke, o katerih smo lahko pred nekaj desetletji samo sanjali. Je pa porast števila velikih trgovin prinesel tudi nekaj manj prijetnega. Z živili smo se včasih oskrbovali v lokalnih trgovinah, ki so bile praktično povsod. Vsaka soseska je imela svojo.

Kraljica mačka Prvo, na kar pomislim, če kdo omeni psa, je zvestoba, pri mački pa – svoboda.Mačke so čudovite živali, pametne, samostojne.. Iz nežne in crkljive kepice se v hipu spremenijo v pravega krvoločnega tigra in spet nazaj. Mimogrede, ste vedeli, da so bile mačke pri Egipčanih svete živali in so jih tudi mumificirali in pokopavali v sarkofagih?

Zabavni in uporabni dodatki za dom Ob besedi oblikovanje najprej pomislimo na luksuzne avtomobile, modna oblačila, ekstravagantno pohištvo in nedosegljive kose nakita, a marsikateri oblikovalec se raje posveča drobnim predmetom, ki so dostopni vsakomur. Pa ni le cenovna dosegljivost tista, ki nas vodi k nakupu. Veliko vlogo igra tudi ergonomičnost, na koncu pa vedno prepriča uporabnost. Svoje dodajo še simpatične oblike in zabavne rešitve, in že zgolj pogled nanje nas spravi v dobro voljo.

Pravilna uporaba klime je pomembna za varnost Na pot z avtomobilom moramo tudi poleti misliti vsaj pet minut prej, preden obrnemo ključ. Kadar avto stoji na soncu se namreč zrak v njem neznosno segreje, lahko celo do 70 stopinj. In za naše zdravje res ni dobro, da sedemo v tako razgreto pločevino. Prvo pravilo vožnje poleti torej je: avtomobil vedno prezračimo.

Staranje ni za reve

Iz koška ročnih del

Dolgo ali kratko? Včasih je moda narekovala dolžino vaših kril. Danes pravzaprav lahko nosite vse. Od ozkih do A linije kril, od kratkih, do tako aktualnih kolenskih dolžin, od mehko padajočih, do zvonastih. Izbira je vaša. To pa je prav gotovo še težje!

O drugačnih perunikah Med bolj priljubljene trajnice sodijo bradate perunike, a nekatere skupine iz tega rodu prepoznamo prav po tem, da nimajo bradice. Takšen razločevalen opis je potreben zaradi značilne cvetne zgradbe. Vse perunike imajo tridelno grajen cvet, a nekatere imajo na zunanjih treh cvetnih listih značilne kocinaste izrastke imenovane bradica, druge pa ne. Prav ob teh drugih in drugačnih, ki imajo v tleh korenike in ne čebulic, se pomudimo tokrat.

Drugič kolobarimo v mesecu junij V mesecu juniju že sadimo in sejemo na gredice, ki so ostale prazne po spravilu solate, redkvice, nadzemne kolerabice, zgodnjega krompirja in drugih vrtnin. Če upoštevamo kolobar in dobro vrtnarsko prakso že v zgodnjem poletju poskrbimo za jesenski in zimski pridelek sveže domače zelenjave.

Grossglockner in jezero Zeel am See

Namesto krav se pasejo kenguruji Razložno naselje ob cesti in železniški progi Trebnje-Sevnica je obdano s hribi, njivami, travniki in gozdovi. Ime je verjetno nastalo zaradi grobišča iz halštatskega časa. Gomila je namreč star ledinski izraz za grob, velik kup, hrib ali grič.

Litva – privlačna mesta in peščena obala Baltske države še vedno nekako povezujemo z nekdanjo Sovjetsko zvezo pa čeprav je od njihove osamosvojitve minilo že več kot dve desetletji. Litva je po površini in številu prebivalcev največja izmed treh Baltskih držav. Velika je za tri Slovenije in ima okoli tri milijone prebivalcev. Litvanski jezik je soroden latvijskemu, piše pa se v latinici.

Druženje junij 2015

Ves čas poskušam potovati iz sebe vase Pogovor s Cirilom Zlobcem, najstarejšim slovenskim in edinim še živečim pesnikom, ki je bil aktivno partizan, na kar je ponosen. Kot večni upornik pravi, da ne smemo nikoli obupati, vedno se je treba prizadevati za nemogoče.

Kultura

SVET IN MI

Hrepenenje po odrešitvi

Za ene dobiček, za druge manj zdravja Občuten del denarja iz skrajno spornega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja konča v zasebnih žepih, namesto v zdravstvu, zaradi katerega je dopolnilno zavarovanje po volji države nastalo.

Novice od vsepovsod

Poletje prihaja

»Vzajemnost nagrajuje«

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media