Previdno pri sočasnem jemanju več zdravil

Dobro počutje | jul. '15

Čeprav sodobno zdravljenje temelji na varnih in učinkovitih zdravilih, mora biti izpolnjena vrsta pogojev, da je res varno in učinkovito. To je še posebej pomembno pri starejših, ki pogosto jemljejo več zdravil hkrati.

Starejše bolnike – ne glede na bolezni, ki jih imajo – spremljajo tudi fiziološke in funkcionalne spremembe organizma, ki že same po sebi ogrožajo njihovo zdravje. Fiziološke spremembe se v glavnem kažejo pri slabšem delovanju organov, ki so pomembni za presnovo zdravil in njihovo izločanje. Gre za slabše delovanje jeter in ledvic, slabše delovanje srčno-žilnega sistema, manjšo vsebnost vode v organizmu, preveč maščobnega tkiva in druge spremembe, ki spremljajo staranje. Funkcionalne spremembe, ki tudi spremljajo starejše, pa se kažejo v obliki degenerativnih bolezni, zmanjšani gibljivosti, inkontinenci, okvarah vida in sluha ...

Vse našteto pa ob zdravljenju osnovnih bolezni, ki jih bolnik ima, vodi v prekomerno uporabo zdravil, torej v polifarmacijo, ki pomeni jemanje več kot šest zdravil sočasno.

Deset in več zdravil

Razlogov za jemanje več zdravil hkrati je več. Pri tem mislimo na bolnike, pri katerih je kombinirana terapija nujna, bolnike s prizadetostjo življenjsko pomembnih sistemov, kot so srčno-žilne bolezni in nekatere druge, ter na starejše bolnike z več kroničnimi nenalezljivimi boleznimi.

Naraščajoča poraba zdravil pa tudi v tem primeru ni vedno posledica zdravljenja bolezni, ki so posledica staranja, temveč gre pogosto tudi za neracionalno predpisovanje zdravil, predpisovanje zdravil, ki lajšajo škodljive učinke že predpisanih zdravil, in podcenjevanje učinkov, ki jih zdravila imajo.

Rezultati prve tovrstne raziskave v Sloveniji med stanovalci doma starejših občanov so bili objavljeni v Zdravstvenem vestniku leta 2009. Pokazali so, da je polovica starostnikov izpostavljena polifarmaciji, ena petina pa neprimernim zdravilom ali kombinaciji zdravil. Med njimi so tudi zdravila, ki so neprimerna za starostnike ali so neprimerna za zdravljenje tistih z določenimi boleznimi. Zdravila, ki terjajo tehten premislek pri predpisovanju, in lahko bi rekli, da niso primerna za starostnike, so vsekakor nekateri antidepresivi in dolgo delujoča pomirjevala, kot so benzodiazepini, ki se pri starejših zelo dolgo izločajo iz organizma. Njihov pomirjevalni učinek je podaljšan in tako povečuje tveganje za padce in posledično zlome.

Raziskava je pokazala, da so starejši, ki bivajo v domovih starejših občanov, v bistveno večji meri izpostavljeni polifarmaciji in tako povečanemu tveganju za nastanek interakcij med zdravili, ki povečujejo verjetnost pojava neželenih učinkov. Ti so lahko v nekaterih primerih tudi zelo resni. Omenjena raziskava je tudi pokazala, da nekateri starostniki prejemajo tudi do 22 različnih zdravil hkrati. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je leta 2013 kar 24.000 zavarovancev, starejših od 65 let, prejemalo več kot 10 zdravil hkrati. Več kot dva tisoč pa jih je jemalo več kot 15 zdravil hkrati.

Vse več nezaželenih učinkov

Pri sočasnem jemanju več zdravil se ne glede na starost bolnikov stopnjuje verjetnost nastanka interakcij in tako tudi povečane možnosti neželenih učinkov. Njihova verjetnost je ocenjena na 13 odstotkov že pri jemanju dveh zdravil. Pri sočasnem jemanju štirih zdravil je 38-odstotna, pri sočasnem jemanju sedmih zdravil pa že do 82-odstotna. Največjemu tveganju so izpostavljeni bolniki, ki jemljejo zdravila z ozko terapevtsko širino, kot so zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi, in tisti, ki prejemajo zdravila, ki se obsežneje presnavljajo, kar je še posebej nevarno za starejše bolnike, pri katerih je že prišlo do zaznavnih fizioloških sprememb.

Zato terja zdravljenje starejših bolnikov skrbno načrtovano zdravljenje z zdravili z osredotočanjem na osnovne bolezni in prizadevanjem za zmanjšanje števila predpisanih zdravil. Tudi odmerki morajo biti skrbno določeni in vsekakor primerno nižji od odmerkov pri mlajših osebah.

Posebna previdnost pri starejših je potrebna tudi pri uvajanju novega zdravila, na primer zdravila za zniževanje povišanega krvnega tlaka, pri povečevanju odmerkov teh zdravil in tudi pri zmanjševanju njihovih odmerkov. Opozorila starejšim bolnikom so še posebej zaradi preprečevanja padcev nujna v primerih predpisovanja kapljic in mazil za oči, pri predpisovanju zdravil ob alergijah, zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni in še nekaterih drugih.

Starejše bolnike je ob predpisovanju zdravil treba opozoriti na tista, ki so označena s praznim trikotnikom, ki pomeni, da ima zdravilo relativen vpliv na bolnikove sposobnosti orientacije, in na zdravila, ki so označena s polnim trikotnikom, ki pomeni absolutno zmanjšanje bolnikove sposobnosti, na primer za vožnjo z avtomobilom, in tudi siceršnjo sposobnost orientacije in ravnotežja.

Drugim razlogom, ki vodijo v prekomerno uporabo zdravil, pa bi se dalo z malo razmisleka tudi izogniti. Pri tem mislimo na nezadostno varovanje zdravja, na poslabšanje zdravja zaradi nepravilne uporabe zdravil, na zdravljenje neželenih učinkov z drugimi zdravili in na zdravljenje na lastno pobudo, torej brez posveta z zdravnikom ali farmacevtom. Samozdravljenje poteka na lastno pobudo in tudi na lastno odgovornost, ki se je bolniki velikokrat ne zavedajo.

Prehranska dopolnila niso nedolžna

Velika ponudba zdravil, ki jih lahko izdajajo v lekarnah in specializiranih prodajalnah brez recepta, je v mnogih primerih opremljena z različnimi komercialnimi ugodnostmi, kar je vsekakor ena izmed poti, ki tudi vodi v prekomerno jemanje zdravil. Skrb za ohranjanje zdravja je v tej starostni skupini velika, zato starejši hitro postanejo ciljna skupina za trženje teh zdravil in tudi izdelkov, kot so prehranska dopolnila.

Tudi prehranska dopolnila spremljajo pogosto nekritične in strokovno vprašljive obljube o varovanju in ohranjanju zdravja. Učinki teh izdelkov niso preverjeni, v mnogih primerih tudi nista jasna ne izvor ne kakovost izdelkov. Tista dopolnila, ki so ustrezne kakovosti, so primerna le v določenih redkih primerih, niso pa v nobenem primeru nadomestilo za neprimerno prehranjevanje, še manj pa za zdravljenje.

Podatek, da je bilo prehranskih dopolnil na našem trgu v 90. letih prejšnjega stoletja približno sto, leta 2012 pa približno štiri tisoč, je dovolj zgovoren. 

Ta del zdravljenja, ki ga bolniki izvajajo na lastno odgovornost, ni pod nobeno kontrolo, kot niso pod kontrolo negativni učinki na njihovo zdravje. Ob obisku zdravnika veliko bolnikov ne našteje vseh zdravil in izdelkov, ki jih jemljejo, da bi pospešili svoje zdravljenje in bi tako že vnaprej lahko preprečili predviden odziv na zdravljenje s predpisanim zdravilom. V takih primerih morajo tudi bolniki prevzeti svoj del odgovornosti za lastno zdravje, da bo terapija z zdravili predvidljiva in uspešna.

O svojem zdravstvenem stanju se vedno posvetujete s svojim zdravnikom, obvestite ga o vseh zdravilih in drugih izdelkih, ki jih jemljete na lastno odgovornost, natančno preberite navodila za uporabo zdravila, ki vam je bilo predpisano. Vrnite se k zdravniku, če zdravilo ne učinkuje, kot je bilo pričakovano. O zdravilih in njihovem jemanju se lahko posvetujete tudi s farmacevtom v lekarni.

 Nada Irgolič, mag. farm., spec.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media