Franc, ki je bil tudi Trezika

Zgodbe | jul. '15

Franc Šeligo

Franc Šeligo živi danes pri Negovi »novo« življenje. Vesel in zadovoljen je z njim, enako tudi njegovi domači. Človek, ki je več kot pol stoletja zabaval ljudi, se je zaradi svoje priljubljenosti vse prevečkrat znašel tudi v družbi alkohola, a se mu je uspešno postavil po robu. Smisel za humor ga seveda ni zapustil, s svojo zgodbo pa želi spodbuditi čim več ljudi k zdravemu življenju.

Franc se je v Jurovskem Dolu rodil materi posvojenki in očetu hlapcu, ki sta bila zelo nadarjena pevca. Humor je podedoval po očetu, dodaja Franc, ki je v vlogi Trezike skupaj s sošolcem v skeču zmagal že kot dijak. Potem je kot amaterski igralec nastopal v predstavah, ki so jih pripravljali pri Kulturno-umetniškem društvu Jurovski Dol. Nekaj let je bil tudi predsednik društva. Ker ga je mikala tudi glasba, se je učil igrati kitaro, prav tako pa sta z bratom večkrat skupaj pela. Med ansambli, v katerih je igral, je bil najpopularnejši Trio mercedes. Z ansamblom in kot humorist je nastopal na številnih porokah in drugih slavjih. Izučil se je za ključavničarja in delal najprej v Metalni, potem pa v Mariborski livarni. Ob vsem skupaj je našel čas še za sodelovanje v programu Radia Maribor in silna priljubljenost mu je več kot godila. Le komu ne bi bilo všeč, da ga povsod ogovarjajo in hvalijo, se navdušeno smejejo njegovim šalam, s katerimi pa, poudarja Franc, nikoli nikogar ni žalil. A prav to ga je vse bolj vabilo tudi k pitju. Vsak mu je namreč hotel nazdraviti, mu plačati pijačo … Baje je kar cele ure ostajal v gostilniških družbah, tudi če je šel samo na pošto ali v trgovino.

Franc se spominja, kako se je velikokrat jezil na policiste, ker so ga ustavljali in kaznovali zaradi prometnih prekrškov. Tudi »napihal« je večkrat. Dvakrat je moral celo ponovno opravljati vozniški izpit. Zdaj se tolče po glavi, kako je mogel biti tako neodgovoren. Danes je hvaležen vsem policistom, ki so mu morebiti preprečili povzročitev kakšne prometne nesreče, in kot pravi Franc: »Resda so mi vzeli šoferski izpit, a morda so mi s tem poklonili življenje.« Tudi v družini so se odnosi začeli krhati. Žena Milena, sin Gorazd in hči Darja so Frančevo vse hujše pijančevanje težko prenašali.

»Zdaj pa dovolj!«

Ja, prav to si je rekel Franc in sklenil, da ne bo več pil. Ni mu bilo ravno lahko, a šel je na zdravljenje in še pred koncem lanskega leta je alkohol povsem izginil iz njegovega življenja. »To je zdaj samo še boljše,« je navdušen Franc, ki ima podporo ne samo v svoji družini, temveč tudi pri svojih prijateljih. Skupaj z ženo se je včlanil v Društvo za zdravo življenje – Nova pot v Radencih. Zgodbe, ki jih pripovedujejo ljudje na srečanjih, so podobne ali pa še hujše od njegove, pravi Franc in dodaja, da se rad pogovarja z drugimi, le da včasih ne more verjeti, zakaj niso bolj prepričani vase. Franc poudarja, da je bil sam vedno iskren in pošten do drugih in sebe, in to je največ vredno. Presrečen je, ker se doma in tudi s prijatelji tako dobro razumejo. Ne mine pa dan, da ne bi razmišljal o tem, zakaj ni alkohola opustil že prej.

Franc Šeligo je že 10 let upokojen. Zdrav je in poln življenja. Že nekdaj je bil športnik. Kot tekač oziroma maratonec je bil zelo uspešen v nekdanji državi Jugoslaviji. Kar 9-krat je bil tudi na Triglavu. V opravi Trezike so ga na »strehi Slovenije« še posebej radi fotografirali tudi za časopise. Ja, pa na krvodajalsko akcijo je šel kdaj pa kdaj oblečen v Treziko. Sicer je daroval kri 80-krat. Ker je bil vedno dobronameren in dobre volje, je bil prepričan, da se mu nikoli ne more zgoditi nič hudega. No, saj se mu pravzaprav tudi ni, le to zgodbo z alkoholom bi si lahko prihranil, zmaje z glavo in ponosno doda, da se imata zdaj z ženo res lepo in se odlično razumeta. Urejanje vrta in okolice hiše jima je v veselje, Franc se posebej rad posveča trti na brajdah.

Ko je bil še Trezika (Foto: osebni arhiv F. Š.)

Od lani ni več Trezika, saj ne želi spet priti v stik z alkoholom. A mnogi ga pogrešajo v vlogi, v kateri se je prvič pojavil na prireditvi Pokaži, kaj znaš v Mariboru leta 1963. »Lastnosti, ki jih imaš, sploh če so to darovi, kot so ljubezen do glasbe, humor, veselje do življenja, vse to je veliko vredno,« pravi Franc. »Nikoli ne reci nikoli, » je previden, toda Treziki je vsaj za zdaj rekel na svidenje in pogumno stopil na »tretjo življenjsko pot«. Verjame, da je prava in da ga čaka še veliko vsega dobrega. Vse dobro in srečo, predvsem pa zdravje želi tudi vsem drugim in seveda ne pozabi opozoriti: »Pijte zmerno!« Ni težko, le dogovoriti se moraš sam s sabo in imeti voljo, dodaja Franc Šeligo.

Besedilo in fotografija: Lidija Kosi


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media