Cingarela – stopničast slap nad Dragonjo

Prosti čas | jul. '15

Foto: Tomi Beškovnik

Dolina Dragonje je poleti močno zaraščena in nam prikriva poglede na razgledne grebene nad njo ter na slikovite istrske vasice Krkavče, Puče, Koštabona na naši strani, čeravno nam pogledi venomer uhajajo tudi na zahodno hrvaško stran. Ne povsem zaman, saj je tam slikovit slap Cingarela.

Ustvarja ga rečica, bolje rečeno močnejši potok Poganja, ki teče po dolini med slikovitim Momjanom in vasico Merišče, da se potem za Finedo, 204 metre visoko skalno vzpetino, v nekaj skokih ne požene v kotanjasto globel, ter spodaj skozi nekaj sto metrov dolgo in skorajda neprehodno sotesko do ravnine, kjer se pomirjen izliva v Dragonjo. Toda tudi ta spodnji del potoka, ki se vije po nekaj metrov globoki strugi proti izlivu, je zdaj za silo prehoden, poleti pa zaraščen, da se človek izgubi. Planinska obutev ne bo odveč.

Najlažji je dostop iz Kaštela na Hrvaškem levo po sveže markirani poti (torej čez most Joška Jorasa) pa po serpentinah navzgor do Kaštela. Tu nekje pustimo avtomobil. Odcep poti bomo našli na levi, saj je markiran. Steza vodi čez pobočje, imenovano Kras, in v smeri proti toku reke Dragonje, potem pa strmo ob jeklenici navzdol v globel, in če voda ni previsoka, čez potok ter na drugi strani potoka, kajpada po ogledu slapu, ob jeklenicah navzgor. Spodaj je najlepši pogled na slap in ostenje globeli, kjer gnezdi okoli 20 kanj. Ko prečkamo potok, se na drugi strani ob jeklenicah povzpnemo na to stran globeli, saj je zgoraj lepo razgledišče. Na drugi strani hriba se lahko spustimo do domačije Dramac, kjer že okoli 30 let živi slovenska družina, mož in žena, oba Gorenjca, ki se s trmo prebijata na svoji kmetiji. Kar uspešno. Mimo njih vodi stara rimska cesta strmo navzgor skozi dolinico med dvema bregovoma proti Momjanu. Tu pa se bomo morali obrniti, če imamo avtomobil zgoraj v Kaštelu.

Vrnemo se torej po isti poti mimo slapa. Slap je dejansko nekaj posebnega, če vemo, da je točka, s katere se voda požene v globino, visoka približno 170 metrov, in če je slap visok kakih 50 ali še kaj več metrov, potem spada Cingarela med najvišje slapove na najnižji nadmorski višini. Kakšno leto se lahko zgodi, da zaradi suše slapa ni, po obilnem deževju pa je lahko spodaj prehod težaven ali celo nemogoč.

Jože Praprotnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media