Kultura poletna

Prosti čas | jul. '15

Poletna prizorišča

Za sladokusce in ljubitelje romantičnih zgodb bo zanimivo poletno gledališče Muljava, kjer domači ljubitelji Josipa Jurčiča že več let z uspehom uprizarjajo njegove tekste. Na 15. kulturnem poletnem festivalu Studenec bodo poleg številnih koncertov po lepi tradiciji pripravili tudi domačo gledališko premiero. Ta bo 18. julija, ko bodo premierno uprizorili romantično-komično čarobno igro s petjem Ferdinanda Raimunda Kralj gora in ljudomrznik, za katero so prepričani, da bo imela najmanj petnajst ponovitev. Ustanova Imago Slovenia – Podoba Slovenije pripravlja številne koncertne dogodke po slovenskih mestih, ki bodo polepšali poletne večere. Kinodvor bo na Ljubljanskem gradu pripravil poletni program Film pod zvezdami, avgusta pa boste na Kongresnem trgu lahko gledali Chaplinovega Potepuha ter filma Ben-Hur in Moje pesmi, moje sanje; vstopnine ni.

Festival Ljubljana že triinšestdesetič

Tudi letos ponuja pestro ponudbo kulturnih dogodkov, izpostavili pa bomo nekaj vrhuncev: delo enega vodilnih svetovnih skladateljev in dirigentov Krzysztova Pendereckega Poljski rekviem za soliste, mešane zbore, nastopili bodo: Slovenski komorni zbor, Komorni zbor Ave in zbor mariborske opere ter orkester Slovenske filharmonije; Beloruski državni komorni orkester; balet Romeo in Julija skladatelja Prokofjeva v izvedbi baletnega ansambla in orkestra Mariinega gledališča iz Sankt Peterburga; Izraelski filharmonični orkester pod taktirko Zubina Mehte bo zaigral dela R. Straussa, Schoenberga in Čajkovskega; 2Cellos bosta predstavila svojo tretjo ploščo s filmsko glasbo; Kitajska nacionalna opera bo izvedla popularno opero Turandot; uživali boste lahko tudi na koncertih opernih arij z mezzosopranistko Elino Garanča, novo operno zvezdo – srbskim baritonistom Željkom Lučićem, zelo zanimiv bo nastop bolgarskega glasbenika Teodosija Spaseva, ki bo predstavil skrivnostne zvoke Bolgarije na kavalu, posebni pastirski piščali. Uživali boste lahko v ponovitvah muzikalov Mamma mia! in Cvetje v jeseni, festival pa se bo z imenitnimi dogodki nadaljeval še septembra.

Mednarodni festival kitare v Postojni

Klasična kitara je še vedno med najpopularnejšimi glasbili, in Kulturno društvo kitaristov in ljubiteljev kitare KITARZA iz Postojne pripravlja v sodelovanju s postojnsko občino ter glasbeno šolo že 4. teden kitare (12.–19. julij), ki združuje poletno šolo, predavanja, druženja in večerne koncerte. Med drugim se bodo predstavili mednarodno uveljavljeni češki kitarski mojster Pavel Steindl, tajvanski kitarist Shih-Yu-Liu, Paolo Pegoraro iz Italije, Ljubljančan Mak Grgić, ki študira v Los Angelesu, Istvan Rőmer s Hrvaškega. Na posebnem avtorskem večeru bomo spoznali slovenskega skladatelja in predavatelja na AG v Ljubljani dr. Petra Šavlija. Nastopili bodo tudi najuspešnejši slovenski študenti kitare in nagrajenci mednarodnih kitarskih tekmovanj.

Cvetlični blišč v odsotnosti napuha

Tako je slikarka in restavratorka Urša Žajdela Hrovat naslovila razstavo, ki si jo lahko ogledate do srede julija v Galeriji Loterija na Trubarjevi 79 v Ljubljani. Predstavlja tihožitja, prednjačijo cvetlična, in čeprav opazujemo odtrgano cvetje, mu s svojim slikarskim slogom povrne svoj prvotni sijaj. Zanimiv je tudi niz v zadnjem obdobju naslikanih del, kamor poleg motivov mestnih vedut vključuje motiv doprsnih portretov, in uspelo ji je ustvariti harmonično sožitje med dvema svetovoma. Do konca poletja pa bo tam razstava keramike Sapane Gandharb iz Nepala. Fotko – katalog-prinesem

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media