Poletje s solatami

Dobro počutje | jul. '15

Solata z avokadom in kalčki

Solata ni le skodelica zelenih listkov za shujšane mladenke, ki v enem dnevu ne pojedo nič drugega. Je lahko tudi povsem uravnotežen obrok za vsakogar, posebej v vročem poletju. V tem primeru pa samo zelenjava ni dovolj. Dodati ji je treba še nekaj beljakovin in predvsem enostavnejše ogljikove hidrate.

Paradižnikova solata s kumarami v hipu postane lahkoten obrok, če dodamo omenjenima sestavinama papriko ali mlado čebulo, malce sira (dimljenega ali sira feta, kroglice mocarele), prgišče oreškov in semen, zraven pa ponudimo kos kruha, na primer rženega. Oreške, kot so pinjole, lešniki, mandlji, sezam ter bučna in sončnična semena, za krepkejši okus po želji narahlo in vedno le previdno popražimo, po potrebi oluščimo in ohlajene potresemo po preostalih sestavinah. Če solati dodamo slane pražene arašide, jo solimo manj. Lahko pa uporabimo presne: orehi na popečenih bučkah so prav mikavni.

Solato hitro obogatimo tudi s stročnicami, kot so kuhan ali vloženi fižol, leča, soja ali grah, mednje zamešamo testenine, riž ali razne kuhane kaše. Ste že kdaj pokusili kuhano pirino kašo? Ovsena kaša je odlična alternativa ječmenovi kaši, meni najljubša pa je nedvomno kamutova kaša. Kašo najprej dobro oplaknemo, da odstranimo škrob, ki bi sicer sestavine solate zalepil v neprivlačno gmoto, nato jo namočimo za dve uri in potem skuhamo. Ohlajeno damo v posodico, ki jo postavimo v hladilnik, in po malem dodajamo solatam.

Ključna sestavina vsake solate je zelenjava. Ta mora biti zdrava, sveža in čvrsta. Korenovke večinoma pred pripravo blanširamo ali le kratko kuhamo, vendar mora zelenjava ostati še vedno čvrsta na ugriz. Po kuhanju jo takoj prelijemo s hladno vodo in dobro odcedimo. Sem in tja lahko v solati uporabimo presne korenovke – v tem primeru jih naribamo.

Sestavljene solate iz listnate zelenjave moramo pojesti takoj, saj so listi preveč občutljivi in v stiku s polivko (in nožem) ovenijo. Nekatere solate pa povsem sestavimo in celo okisamo, nato ohladimo v hladilniku, kjer počakajo nekaj ur. Tako se okusi okrepijo in solata postane sočnejša. Nekaj minut pred postrežbo jo vzamemo iz hladilnika, da se aromatične snovi začno sproščati in nas okus solate bolj zadovolji. Se strinjate, da je krompirjeva solata boljša naslednji dan?

Polivka je pika na i

Najobičajnejša je polivka iz olja, kisa in soli. Koliko vsake sestavine uporabimo, je stvar osebnega okusa in navade. Če namesto kisa uporabimo limonov sok, dobimo nov okus in solato obogatimo z vitamini. Tudi z različnimi kisi se lahko prav zabavno poigramo. Ni le vinski, jabolčni ali balzamični kis, temveč so še preštevilni zeliščni kisi, vsak s svojim specifičnim okusom. Marsikaterega lahko sestavimo sami doma. Imate kaj pehtrana?

Polivki z močnejšim okusom sta gorčična in hrenova. Za gorčično polivko v posodici zmešamo 1 žlico gorčice, 2 žlici olja in 1 žlico kisa. Za hrenovo pa zmešamo 2 žlici naribanega hrena, 150 g jogurta, 2 žlici limonovega soka, polivko solimo in po želji popramo. Pri obeh velja, da solato prelijemo, premešamo in pustimo 10 minut, da se okus okrepi.

Poletnim solatam se odlično prilegajo sveža zelišča. Paradižniku dodamo vsaj list bazilike, kumaram koper, drobnjak ali peteršilj, kuskusu meto. Z zelišči in začimbami v jedeh ne pretiravamo, saj so nekatera zelo močnega okusa.

Solata z avokadom in kalčki

Za 2 osebi potrebujemo:

1 čvrst avokado

pol posodice kalčkov po izbiri (25 g)

10 (črnih) oliv

grobo morsko sol

poper iz mlinčka

sok pol limone

hladno stiskano deviško olivno olje

PRIPRAVA:

Za tole solato, ki je odlična kot lahka večerja, najprej stisnemo pol limone in prihranimo sok. Avokado prepolovimo, olupimo in narežemo na rezine ali kocke, ki jih razporedimo po krožniku in takoj pokapljamo z limonovim sokom, da ne potemnijo. Potresemo jih še s soljo, poprom.

Po avokadu razprostremo kalčke in vse prelijemo z olivnim oljem. Ponudimo s kosom kruha, s katerim na koncu popivnamo še zadnje kapljice aromatične polivke.

Različica: lahko uporabimo olivno olje, aromatizirano z limonovo lupino. Namesto kalčkov vzamemo liste mladih solat, ki jih na gredici sproti režemo, ali rukole, mlade liste redkvic …

Riževa solata s kumaro in jogurtom

Potrebujemo:

skodelico neoluščenega riža

1 večjo sočno kumaro

1 lonček naravnega jogurta

sol, poper

poljubno hladno stiskano olje

limonov sok ali jabolčni kis

peteršilj, drobnjak, mlado čebulico

liste mladega korenja, rdeče pese, redkvic, špinače, blitve, ščira in podobnih zelenih rastlin, po želji steblo zelene in pest indijskih oreščkov

PRIPRAVA:

Riž oplaknemo na rešetu in ga v dvojni količini vode skuhamo do mehkega (navadno potrebujemo pol ure). Kuhanega povsem ohladimo.

Kumaro olupimo in tanko narežemo na kolesca ali z lupilcem za krompir na trakove. Mlado čebulo narežemo, prav tako grobo narežemo mlade liste različne zelenjave, ki jo imamo na voljo, kakor bi narezali zelišča.

Posebej v skodelici zmešamo jogurt, sol, poper, kis in olje. V solatni skledi zmešamo vse sestavine za solato, po želji dodamo še narahlo pražene indijske oreščke in narezano steblo zelene. Shranimo v hladilnik za pol ure, da se okusi okrepijo.

Ponudimo kot samostojen obrok za večerjo ali kot osvežilno solato ob pečenem zrezku (z žara).

Bogata paradižnikova solata

Potrebujemo:

2 jajci

4 čvrste paradižnike za solato ali 2 vejici češnjevcev

2 papriki

4 žlice oliv

1 kumaro

2 pločevinki tunine

za preliv: 3 slane inčune, olje, kis, strok česna

 PRIPRAVA:

Jajci v trdo skuhamo in takoj ohladimo pod tekočo hladno vodo, da preprečimo nastanek zelenega roba okoli rumenjaka.

Narežemo papriko, paradižnik, kumaro in stresemo v solatno skledo. Kumaro olupimo le, če ima zelo trdo lupino. Dodamo olive in razkosano tunino.

Za preliv drobno sesekljamo inčune, strok česna, dodamo olje, kis. S tem prelijemo zelenjavo v solatni skledi in previdno premešamo.

Trdo kuhani jajci olupimo in narežemo na koščke in prav tako dodamo v skledo in narahlo premešamo.

Različica 1: kos (belega) kruha narežemo na kocke in jih opečemo na olivnem olju. Z njimi obogatimo solato.

Različica 2: v solato dodamo vloženi fižol ali čičeriko, lahko tudi mini kroglice mocarele.

Taboule

Potrebujemo:

125 g bulgurja

1 šopek peteršilja

vejico mete (vsaj 5 listov)

4 večje paradižnike

1 limono

4 žlice olivnega olja

sol, poper

PRIPRAVA:

V kozico nalijemo 2,5 dl vode, jo rahlo solimo, pristavimo in v krop stresemo bulgur. Ko znova zavre, odstavimo, pokrijemo in pustimo nabrekati 10 minut. Potem stresemo v solatno skledo in pustimo, da se povsem ohladi.

Liste peteršilja in mete osmukamo s stebel in sesekljamo. Paradižnike očistimo, če želimo, olupimo in jim odstranimo semenje, nato narežemo na kocke.

K ohlajenemu bulgurju stresemo nasekljana zelišča, dodamo paradižnik, začinimo s soljo in krepkeje s poprom, limonovim sokom ter olivnim oljem.

Različica: lahko uporabimo tudi kuskus, vendar je bulgur boljša in slastnejša izbira.

Besedilo: Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ.tehn.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media