Kako najhitreje iz kraja A v kraj B?

Prosti čas | jul. '15

Preračunavam ... Moderne tehnologije so nam priskočile na pomoč tudi pri vožnji. Poleg modernejših vozil so poenostavile tudi navigacijo.

Še pred nekaj leti je bilo za večino voznikov videti načrtovanje poti tako, da smo vzeli v roke zemljevide in z njihovo pomočjo poiskali najoptimalnejšo pot iz kraja A v kraj B. Med potjo nam je pomagal sovoznik. Če je bil ta navigacijsko nenadarjen, pa smo se večkrat ustavili in preverili, ali smo še vedno na pravi poti.

Pred približno petnajstimi leti so se pojavili prvi splošno dostopni zemljevidi na spletu. Z njimi smo dobili pomočnika, ki nam je izrisal pot glede na kriterije, ki smo jih določili. Tako smo se lahko tudi na neznanih poteh izognili cestninam. Če je bilo možnih poti več, pa nam je sistem izbral najhitrejšo. Na podoben način lahko pot še vedno izberete na kar nekaj spletnih straneh. Najbolj znani so zagotovo Googlovi zemljevidi, ki so dostopni na naslovu maps.google.com. Tam kliknete gumb »Navodila za pot«, izberete začetno točko in cilj vaše poti, sistem pa vam bo izračunal ter ponudil možne poti.

Navigacijske naprave

Še popularnejše pa so v zadnjih desetih letih postale različne navigacijske naprave. To so elektronske naprave, na katerih so naloženi zemljevidi. Naprava s pomočjo satelitov oziroma tako imenovanega GPS (globalnega sistema pozicioniranja) ugotovi vašo lego. Vgrajeni program pa vas vodi do cilja.

Sistem ves čas spremlja, kje ste, in vas tudi opozori, če zaidete s poti. Ko na primer zgrešite izvoz z avtoceste, se iz naprave oglasi vsem znan glas: »Preračunavam ....« Naprava nekaj časa »melje«, nato pa vas usmeri na pravo pot. Običajno to pomeni, da morate avtocesto zapustiti na naslednjem izvozu in se zapeljati nazaj do tam, kjer ste naredili napako.

V grobem so navigacijske naprave treh vrst. Prve so takšne, ki so že vgrajene v vozila. Pri vozilih višjih razredov so v bistvu že kar del standardne opreme. Pri razredih srednjih in nižjih razredov pa so običajno na voljo kot opcijska oprema. Vgrajena navigacija je običajno del multimedijskega paketa in jo upravljate na istem zaslonu kot radio.

Najbolj priljubljene so prenosne navigacijske naprave. Te lahko kupite v vseh trgovinah z elektroniko, v avtohišah, bencinskih servisih, prek spleta, občasno pa tudi pri trgovcih z živili. Takšno napravo z vakuumskim nosilcem z notranje strani namestite na sprednje steklo vozila. Napajanje vključite v odprtino za vžigalnik, ki je na armaturni plošči vozila. Prenosne naprave so na voljo tudi za motoriste, v nekoliko drugačni obliki pa tudi za kolesarje in pohodnike.

Tako pri vgrajenih kot prenosnih napravah se sčasoma lahko zgodi, da zemljevidi na njih postanejo zastareli. Zemljevid je namreč naložen na napravi. S starim zemljevidom se vam lahko zgodijo neprijetne situacije. Zavijete lahko v ulico, ki je kar naenkrat postala enosmerna, namesto po novi avtocesti se peljete po stari cesti, ki gre skozi naselja, in podobno. Zato poskrbite, da boste redno posodabljali zemljevide na napravi. Prav tako pravočasno preverite, ali imate na napravi zemljevid države, kamor se odpravljate. Lahko se namreč zgodi, da se boste odpravili na Slovaško, zemljevida pa ne boste imeli. Zemljevide na prenosnih napravah posodobite s pomočjo spleta. Navodila morate dobiti priložena ob nakupu. Za vgrajene pa obstajajo različni načini. Kakšni, preverite pri vašem pooblaščenem servisu za znamko vašega vozila. Posodobitev zemljevida je ob nakupu običajno brezplačna, kasnejše pa so plačljive.

Nastavitev pred vožnjo

Tretja je možnost uporabe navigacije na pametnih telefonih. Za to morate na telefon namestiti ustrezno aplikacijo, ki potem deluje na podoben način kot prvi dve možnosti. Če uporabljate to možnost, poskrbite za to, da telefona med vožnjo ne boste nastavljali ali kako drugače uporabljali, saj je to nevarno in prepovedano.

Prav tako poskrbite tudi za to, da med vožnjo ne nastavljate in upravljate drugih oblik navigacijskih naprav. Za nastavitev se ustavite ali jo prepustite vašim sopotnikom. Prav tako upoštevajte druge prometne predpise.

Čeprav elektronika ves čas napreduje, pa se še vedno lahko zgodi, da vas navigacija usmeri na pot, ki ni ravno najoptimalnejša. Razlogi so različni, običajno pa tičijo v starih zemljevidih, nastavitvah ali morda ne najbolj kakovostni napravi. Če se vam zgodi to, se ne razburjajte in ne mečite navigacijske naprave skozi okno avtomobila. Ustavite se in poglejte na stari dobri papirnati zemljevid, ki ga imate še vedno spravljenega v predalu v vašem avtomobilu.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media