Iz koška ročnih del

Prosti čas | jul. '15

Najljubše poletno oblačilo

Tunika zaradi udobne širine prijazno prikrije morebitne pomanjkljivosti naše postave. In ker je prijetno zračna, bo v poletni vročini naše idealno oblačilo za dom, vrt, mesto, plažo in večerne priložnosti, ko ji z vpadljivim nakitom nadenemo videz modne toalete.

Tuniko nosimo v različnih dolžinah kot samostojno obleko ali k hlačam. Izberemo lahkotne, mehko padajoče tkanine privlačnih barv in vzorcev, ki bodo naše razgreto telo prijetno hladile.

Krojenje

Krojenje in šivanje tunike nista zahtevni. Kroj je tako preprost, da pomerjanje sploh ni potrebno, če se le naše telesne mere ujemajo z merami kroja.

Kroj je za konfekcijske velikosti 38/40, 42/44 in 46/48. Za vsako večjo konfekcijsko velikost dodamo po 3 cm. Kroja prerišemo na papir ali kar na blago. Na vratnem izrezu spredaj in zadaj zarišemo 2,5 cm široki oblogi, ki ju urežemo posebej.

Za tuniko (hrbtna dolžina 110 cm) potrebujemo za vse tri velikosti 2,40 m blaga širine 140 cm. Sprednji in hrbtni del ter vratni oblogi urežemo 1-krat (blago prepognemo z licem na lice in na pregib pripnemo sprednji in hrbtni del ter obe vratni oblogi) z dodatkom 1 cm za šive in 3 cm za zagib na rokavih in spodnjem robu tunike.

Šivanje

Sešijemo ramenska in stranska šiva. Šivne dodatke obšijemo in razlikamo. Sešijemo ramenska šiva na vratnih oblogah. Oblogo prišijemo z licem na lice izreza. Dodatka ozko odstrižemo, ju zapognemo pod oblogo in ozko prišijemo. Oblogo obrnemo navznoter. Izrez prešijemo 2,5 cm široko. Zagibna dodatka rokavov in spodnjega roba obrnemo navznoter in ju prešijemo 2,5 cm široko.

Naj naj top

Bo vnukinji všeč poletni top, spleten iz mehkega bombaža, ki je prijetno hladen na koži? Vsekakor, morda se bo odločila le za njej najljubšo barvo.

Velikosti: 122/128 (7/8 let) in 146/152 (11/12 let), opisi za 146/152 so v oklepajih.

Potrebujemo: 200 (250) g belega bombaža, primernega za pletilke št. 4.

Vzorci. – Kodrasti vzorec: v vseh vrstah desne petlje. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Vozličasta krajna petlja: prvo petljo v vsaki vrsti prenesemo kot desno pleteno, vsako zadnjo petljo pletemo desno. Luknjičasti vzorec: vrste na licu pletemo po vzorčni risbi. V vrstah na narobni strani 2 do 12 petljo pletemo z ovoji desno skupaj, od 14 do 36 petlje pletemo petlje, kot leže, ovoje pletemo levo. Začnemo s petljo pred puščico a, ponavljamo vzorčno enoto od a do b, končamo pa s petljo po puščici b. Ponavljamo od 1. do 36. vrste.

Poskusni vzorček: 20 petelj in 30 vrst gladkih desnih petelj da kvadrat s stranicami 10 x 10 cm.

Hrbtni del: nasnujemo 63 (75) petelj. V prvi narobni vrsti pletemo leve petlje, nadaljujemo luknjičasti vzorec z vozličastima krajnima petljama. Po 37 vrstah/12 cm od nasnutka pletemo gladke desne petlje. Po 42 (48) vrstah/14 (16) cm od luknjičastega vzorca začnemo snemati na obeh straneh za rokavna izreza. Na začetku vrste 3. in 4. petljo desno prevlečeno snemamo, na koncu vrste pa zadnjo 4. in 3. petljo popletemo desno skupaj. Snemanja ponovimo še 1-krat v 2. (4.) vrsti, 6-krat menjaje v 4. vrsti in vsaki 2. vrsti in še 8-krat v vsaki 2. vrsti. Ostane 47 (55) petelj. 22 vrst/7 cm od začetka rokavnih izrezov pletemo na vseh petljah kodrasti vzorec. Po 6 vrstah pletemo vrsto z luknjicami, in sicer menjaje 2 petlji, prevlečeni desno skupaj, in 1 ovoj. Nadaljujemo kodrasti vzorec. Po 12 cm obrobe zazankamo sredinskih 35 (43) petelj za izrez. Za naramnico pletemo kodrasti vzorec še 8 (9) cm na preostalih 6 petljah na vsaki strani. Nato petlje zazankamo.

Sprednji del: pletemo kot hrbtni del.

Izdelava: dela napnemo, navlažimo in pustimo, da se posušita. Sešijemo stranske šive in ramenske šive naramnic.

 ½ sprednjega in hrbtnega dela

Delovni znaki:

= krajna petlja

= desna petlja

= leva petlja

= ovoj

= 2 petlji popletemo levo skupaj

= 3 petlje popletemo levo skupaj

= 2 petlji desno prevlečeno snemamo (l petljo desno prenesemo, popletemo naslednjo petljo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo)

= 3 zasukane desne petlje popletemo skupaj

= 3 petlje desno prevlečeno snemamo (1 petljo desno prenesemo, 2 petlji popletemo desno skupaj in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo)

 

Eden ni nobeden

… dva se že kar pozna. Kateri prtiček vam je bolj všeč? Kar oba enako, kajne?

Prtiček 1

Velikost: približno 33 cm premera.

Potrebujemo: 40 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1,25–1,5.

Izdelava: skvačkamo 7 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. S 3 verižnimi petljami nadomestimo prvo šibično petljo in v krog kvačkamo še 23 šibičnih petelj. Krog sklenemo s polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj, sklenemo pa ga s polgosto petljo. V posamezne kroge preidemo z označenim številom polgostih petelj. Narisan je le en del vzorca, ki ga smiselno ponavljamo, da ga sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Prtiček napnemo, vsak pikot posebej pritrdimo z buciko. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Prtiček 2

Velikost: približno 31 cm premera.

Potrebujemo: 40 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1,25–1,5.

Izdelava: skvačkamo 7 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. S 3 verižnimi petljami nadomestimo 1. šibično petljo, nato kvačkamo 1 šibično petljo, *1 verižno petljo in 2 šibični petlji. Od * ponovimo 6-krat, končamo pa z 1 verižno petljo in 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z ustreznim številom verižnih petelj, sklenemo pa ga s polgosto petljo. V posamezne kroge preidemo z označenim številom polgostih petelj. Narisan je le en del vzorca, ki ga smiselno ponavljamo, da ga sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Prtiček napnemo in vsak lok iz verižnih petelj posebej pritrdimo z buciko. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= 2-krat ovita šibična petlja

= 3-krat ovita šibična petlja

= 4-krat ovita šibična petlja

= pikot (3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Prtiček 1

Prtiček 2

 

Vsepovsod križci

Vezenje s križci nas sprosti tudi v poletni vročini. Ponujamo vam nekaj ljubkih vzorcev, s katerimi boste zlahka ustvarile tudi čisto svoje vezilske zamisli in jih uporabile za okrasitev darilnih vrečk, prtov in prtičkov, zaves, blazin, oblačil …

Pisan metulj 

S pisanim metuljem okrasimo darilno vrečko, dan za dnem pa bo vedno več metuljev sedalo na prt, prtiček, zaveso …

Metulja izvezemo s križci čez 2 x 2 niti na blagu, na katerem lahko štejemo niti, ali pa nam je ljubši metulj, izvezen z verižnim, polnim in vozličastim vbodom. Vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice v rjavi barvi ter v dveh odtenkih rumene in oranžne barve.

 Vonj poletja

Vonj po poletnih dneh pričarajo ljubki šopki sivke na dišavnih vrečkah.

Šopke lahko tudi sami domiselno sestavimo v različne vzorčke za prtičke, zavese, oblačila.

Vezemo s tremi ali štirimi nitkami deljive prejice čez 2 x 2 niti na blagu, na katerem lahko štejemo niti. Za vezenje potrebujemo tri odtenke vijoličaste barve in dva odtenka olivno zelene barve.

Poletno cvetje

Modri ali rumeni cvetovi … všeč so nam oboji.

Z njimi poživimo kuhinjske brisače. Lahko jih spletemo v ljubek venček na sredini prta, jih uporabimo kot svežo obrobo na zavesi. Idej vam ne manjka, kajne?

Križce vezemo s štirimi nitkami deljive prejice čez 2 x 2 niti na blagu, na katerem lahko štejemo niti. Linijski vbod, s katerim poudarimo križce, vezemo s tremi nitkami deljive prejice v označenih barvah. Za vezenje potrebujemo prejice v dveh odtenkih rumene in zelene barve, treh odtenkih modre barve in v rjavi barvi. 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media