Čista ušesa – lahka glava

Dobro počutje | jul. '15

Darja Pirec pri čiščenju ušesnega masla z gorečimi tulci. (Fotografija: osebni arhiv)

Metoda čiščenja ušes z gorečimi tulci je stara vsaj 2500 let, uporabljale so jo različne stare kulture: Indijci v okviru svoje ajurvedske medicine, pa tudi Kitajci, Maji in Tibetanci ter Stari Egipčani. V novejšem času so jo spet začeli uporabljati. Tulce prodajajo v lekarnah in drogerijah, tako si lahko ušesa očistimo tudi sami.

Če pa se želimo raje prepustiti strokovni obravnavi, se napotimo do masažnega salona, kjer nam bo izkušena terapevtka varno opravila postopek čiščenja. Ena takšnih je Darja Pirec, ki ima salon v Kranju. Pri svojem delu uporablja tulce, ki jih iz gaze in parafina ročno izdeluje Gordana Mikoš iz Maribora. Ker ne vsebujejo čebeljega voska, so primerni tudi za tiste, ki imajo alergijo na čebelje izdelke.

Zakaj je dobro, da si očistimo ušesa vsaj enkrat na leto, kot priporoča Darja Pirec? V ušesih nastaja ušesno maslo, ki čisti in varuje uho. Če pa se nabere preveč masla, nastanejo zamaški, ki lahko povzročijo občutek zamašenih ušes in srbenje v ušesih. Prehladi in gripe nas pogosteje obiskujejo. Tudi če imamo pogosto občutek vrtoglavice, je vzrok lahko v ušesnih zamaških. Prav tako lahko zamaški povzročajo šumenje v ušesih, glavobole in migrene, kronične glavobole in alergije, lahko so vzrok za pojav senenega nahoda, katarja ali astme. Čiščenje ušes je še posebej priporočljivo narediti pred poletjem oziroma preden gremo na morje.

Olajšanje in sprostitev

Zdravnik očisti uho tako, da vanj vbrizga toplo vodo, in ta odplavi ušesni zamašek. Kot sogovornica pove iz lastnih izkušenj in tudi iz pripovedovanja strank, ki jim je prej ušesa očistil zdravnik, je metoda z gorečimi tulci veliko prijetnejša, neboleča in učinkovitejša. Edino, kar ob tem čutimo, je morda rahlo šumenje v ušesih.

Ušesni tulci delujejo na podlagi podtlaka, ki se zaradi gorenja ustvari v tulcu. Tulec na vrhnji strani prižgemo, in ko po celotnem robu vzplamti ogenj, se ustvari dim. Takrat na spodnjem koncu tulec zapremo in dim napolni notranjost tulca. Goreč tulec vstavimo v uho in podtlak, ki se ustvari v tulcu, vleče maslo iz ušesa. Skupaj z maslom pa potegne iz ušesa tudi nečistoče, kot je cvetni prah v času cvetenja.

Metoda je varna in neboleča, postopek traja 15 minut. Uhelj in okolico zaščitimo z aluminijevo folijo, da ne bi prišlo do opekline, če bi padel delček gorečega tulca. Po besedah Darje Pirec pa se to ne zgodi.

Ali je metoda primerna za vsakega? »Z gorečim tulcem lahko očistimo ušesa, če so ta zdrava, če nimamo poškodovanega bobniča ali vstavljenega slušnega aparata ali aparata na grlu. Prav tako ob izvajanju te metode ne smemo biti pred kratkim operirani in ne smemo imeti vnetja ušes. Metoda je primerna tudi za otroke, če zmorejo po pet minut ležati pri miru na enem in drugem boku. Po končani terapiji občutimo olajšanje in sprostitev v glavi. Ljudje povedo tudi, da se jim je po čiščenju sluh izboljšal oziroma so imeli občutek, da slišijo bolje,« pravi sogovornica, ki priporoča, da čiščenje ponovimo po treh ali štirih tednih, da odstranimo še tisto maslo, ki je ostalo od prvega čiščenja. Zgodi se, da ob drugem čiščenju iz ušesa »potegnemo« več ušesnega masla in nečistoč, kot smo jih prvič.

Maja Korošak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media