Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Dobro je vedeti | jul. '15

SPET DOMA

Starejši gospod nas je zaprosil za pomoč pri iskanju najemnega stanovanja. S podobnimi prošnjami se sicer redno srečujemo, vendar pa je bil njegov primer drugačen, ker je domala vse svoje življenje preživel v tujini, kamor je pred leti odšel za zaslužkom. Pred kratkim se je upokojil, zato bi se rad vrnil in tukaj preživel starost.

Ker v Sloveniji nima sorodnikov ali znancev, se je iskanja stanovanja lotil sam. Zaradi slabega znanja slovenščine pa se je kmalu zapletlo. V pogovoru z njim se je izkazalo, da gospod ni izbirčen glede lokacije in velikosti stanovanja, zato smo kmalu našli primerno najemno stanovanje v enem izmed manjših slovenskih mest, katerega lastnik je javni stanovanjski sklad. Z upravnikom stavbe smo se dogovorili za ogled stanovanja in se pozanimali tudi glede razpisnih pogojev ter drugih podrobnosti najema.

Gospod lahko v kratkem pričakuje prijetno stanovanje v urbanem okolju z vso potrebno infrastrukturo, za katerega mu ne bo treba plačevati pretirane najemnine ter visokih stroškov. Če bo izbrano stanovanje dodeljeno nekomu drugemu, mu še vedno ostane dovolj drugih možnosti v tistih krajih po Sloveniji, kjer ponudba presega povpraševanje. Gospod je bil prijetno presenečen nad dejstvom, da gre v primeru sklepanja pogodbe s stanovanjskim skladom za zanesljiv ter dolgoročni najem in se mu načeloma ne bo treba več seliti.

Lepo je, kadar se stvari odvrtijo v pravo smer. Ko smo v svetovalnici razmišljali, zakaj naše iskanje običajno ne poteka tako gladko, smo ugotovili, da večina ljudi išče stanovanje prav tam, kjer je ponudba glede na povpraševanje najmanjša, zato imajo na izbiro bistveno manj privlačnih možnosti. Upamo, da bodo tovrstni primeri tudi druge napeljali na bolj prilagodljivo razmišljanje glede lokacije njihovega bivališča. Mogoče je pri tem lažje tistim, ki so se svojemu domu enkrat že odpovedali, Slovenija je konec koncev tako majhna, da v resnici prav noben kraj ni zares daleč.

Če potrebujete informacije s področja izboljšanja bivanja starejših, se obrnite na svetovalnico ZDUS na Kebetovi 9 v Ljubljani. Uradne ure imajo v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Za informacije lahko pokličete tudi na tel. št.: 01/ 62 05 481 ali 041/ 480 395.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media