Hotel za žuželke

Prosti čas | jul. '15

Hoteli za žuželke so različnih oblik in velikosti.

Hotel za žuželke na vrtu je zelo koristen za vzdrževanje ekosistema. Vanj se naselijo divje čebele, ki oprašujejo drevje, predstavlja pa tudi zatočišče za druge koristne živalce. Na primer pikapolonice, ki jedo listne uši, strigalice, ki se prehranjujejo z listnimi ušmi, pršicami in jajčeci insektov, čmrlji, ki so vzdržljivejši od čebel in so spomladi med prvimi opraševalci, morda se vanj zatečejo tudi murni. V večjih hišicah lahko prezimijo celo krastače in po naravni poti »poskrbijo« za polže …

Pri urejanju hišice za žuželke uporabite domišljijo, poleg lesa lahko uporabite tudi opeko, kamne, slamo in druge materiale. Predstavljena inačica pa naj vam bo za spodbudo.

 Za izdelavo potrebujemo: 

- dve stranici, široki 8 cm in dolgi 27 cm (lahko uporabite odpadni les/palete)

- dve strešni deščici, široki 9 cm in dolgi 17 cm 

- hrbtišče (od stare omare, lahko tudi tanjši les)

- žeblje (lahko tudi vijake)

- kladivo (oziroma izvijač, če uporabimo vijake)

- mrežo za zaščito pred ptiči in drugimi plenilci

- obešalo, ki ga pritrdimo na hrbtno stran

- svedre različnih debelin (5, 6, 8 mm)

- za polnilo uporabimo: trsje, veje različnih vrst drevja, storže, trske, odpadni les, slamo, kamne itn.

Postopek izdelave

Iz ostankov deščic (ali palete) narežemo dve stranici in dve strešni deščici. Stranici sta dolgi 27 centimetrov in široki 8 centimetrov, strešni pa sta dolgi 17 in široki 9 centimetrov. Debelina je 1,8 centimetra, vendar lahko uporabimo tudi tanjše ali debelejše. Vse štiri deščice odrežimo pod kotom 45⁰.

Za dno lahko uporabimo kos debla, ki ga obrežemo na ustrezno velikost. Nato ga navrtamo. Uporabimo svedre različnih debelin. Vse to sestavimo in zbijemo skupaj (lahko uporabimo tudi vijake). Priporočljivo je, da na mestu, kjer želimo zabiti žebelj, zvrtamo milimetrsko luknjico, da se les ne razkolje. Ko je ohišje sestavljeno, ga položimo na hrbtišče (ki ga dobimo pri kakšni stari omari) in obrišemo. Nato obrisani del izrežemo in ga pribijemo na ohišje. Hotel je narejen in treba ga je še napolniti.

Za polnilo uporabimo ostanke lesa, razne veje, trsje, trske, ki jih na drobno nasekamo, storže itd. Vse narežemo na dolžino 8 centimetrov in v veje in ostanke lesa zvrtamo luknje različnih debelin, npr. 5, 6, 8, 10 milimetrov. Luknje naj ne bodo daljše od 7,5 centimetra.

Ko imamo polnilo pripravljeno, ga vstavimo v ohišje. Lahko uporabimo svojo domišljijo. Hotel smo napolnili in treba ga je zaščititi z mrežo proti ptičem in drugim plenilcem.

Mrežo obrežemo po obliki hišice in jo pritrdimo s sponkami. Lahko uporabimo tudi žebljičke, ki jih zabijemo do polovice, drugi del pa zvijemo. Na hrbtno stran pritrdimo obešalo, da lahko hišico obesimo na želeno mesto – na zatišno lego in ne previsoko.

Tine Turšič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media