DRUŽENJE JULIJ 2015 

Druženje | jul. '15

KANAL

Pri Društvu upokojencev Kanal so sredi maja organizirali 7. srečanje prostovoljcev dolenjske in severnoprimorske regije, ki sodelujejo pri programu Starejši za starejše. Udeležili so se ga prostovoljci iz društev upokojencev Ajdovščina, Idrija, Kojsko, Kostanjevica, Miren, Renče, Tolmin, Vipava in iz Deskel. Iz Dolenjske pa so se pripeljali prostovoljci iz društev upokojencev Kočevje, Dvor, Dolenjske Toplice, Straža, Mokronog, Mirna, Škocjan, Šentjernej, Novo mesto in Veliki Gaber.

V Kanalu so jim pripravili prisrčen sprejem z godbo na pihala iz Deskel in kulturnim programom, nato pa so jim razkazali nekaj zanimivosti v občini. Dve skupini sta šli na ogled HE Avče in cerkve v Nadavčah, dve na ogled tovarne Salonit Anhovo in medgeneracijskega centra v Desklah, tri skupine pa na ogled Kanala. Sekcija ročnih del iz domačega društva je pripravila razstavo ročnih del.

(Marija Marinič)

 MOZIRJE

Mozirski upokojenci so se podali na poučno potepanje po Dravinjski dolini in haloških gričih. V baročnem dvorcu Štatenberg so jih ogrnili v plemiška ogrinjala, da so se med ogledom počutili »grofovsko«. S turističnim vlakcem so se zapeljali čez trg Makole in do Belojače, najdaljše kraške jame na Štajerskem, ter do vhoda v rudnik črnega premoga Šega. Med drugim so si ogledali še kompleks nun dominikank v Studenicah pod Bočem in učni poligon za samooskrbo ddr. Ane Volk. (Marija Venek)

SENOVO

Pevke in pevci mešanega pevskega zbora DU Senovo pod vodstvom Antona Gorenca so imeli v maju kar nekaj nastopov. Prvič so nastopili na 42. reviji posavskih pevskih zasedb z naslovom Pesem Posavja, v tednu ljubiteljske kulture so izvedli javno vajo, malo kasneje pa so se udeležili 17. revije zasavsko-posavskih upokojenskih pevskih zborov na GEOSS. Razveselili so se novice, da so se v konkurenci osmih zborov uvrstili na državno srečanje, ki bo jeseni na Festivalu za III. življenjsko obdobje. (Janika Šoštar, fotografija: M. K.)

PIRAN

Gostitelj 12. rekreacijskih športnih iger južne Primorske je bilo tokrat društvo upokojencev Piran. Sodelovalo je enajst DU: Koper – center, ZMO Koper, Izola, Postojna, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Jagodje-Dobrava, Komen, Hrpelje-Kozina in DU Piran, skupaj 281 športnikov in športnic, ki so nastopili v dvanajstih disciplinah. V balinanju – ženske je zmagal DU Postojna, v balinanju – moški DU Ilirska Bistrica, v pikadu – ženske DU Piran, v pikadu – moški DU ZMO Koper, v streljanju z zračno puško – moški DU Ilirska Bistrica, v streljanju z zračno puško – ženske DU Sežana, v kegljanju – ženske DU Postojna, v kegljanju – moški DU ZMO Koper in v šahu DU Piran. Drugi prvaki so bili v taroku DU Piran, v reševanju križank DU Izola in v briškoli-trešetu DU Pivka. Skupni zmagovalec je postala ekipa DU Postojna.

Na fotografiji: Vodje ekip prvih treh uvrščenih v skupnem seštevku (Piran, Postojna, ZMO Koper) in prehodni pokal v rokah predsednika DU Postojna (Zdravko Taškar)

CELJE

Območno društvo bolnikov z osteoporozo Celje šteje približno 530 članic in članov, ki jih vodi predsednica Zdenka Zupanc Zrinski. Društvo ne bi moglo delovati brez prizadevnih poverjenic na terenu, ki jih je kar 14. Člani se med drugim udeležujejo telovadbe pod vodstvom fizioterapevtk, obiskujejo ustvarjalne delavnice, računalniške tečaje, predavanja, pohode, sodelujejo na dobrodelnih prireditvah. Članice so spletle 74 šalov in kapic za otroke. Plesna skupina Sončnice, ki deluje v okviru društva, je imela letos že deset nastopov. V društvu so se razveselile zmage v dobrodelnem projektu, ki ga je pripravilo trgovsko podjetje Mercator v 100 prodajalnah po Sloveniji, saj so v Mestni četrti Slavko Šlander osvojili 1. nagrado. Tisoč evrov je kamenček v mozaiku za nakup aparata za merjenje mineralne kostne gostote na petnici. Pred zaključkom sezone pa so posneli še 50-minutni spot za mednarodni projekt (vaje za zmanjševanje in obvladovanje osteoporoze). (Besedilo: Jožica Osolnik, fotografija: Matic Klinc)

KAMNIK

Društvo upokojencev Kamnik nadaljuje svojo dolgoletno tradicijo. Vsako leto dvakrat povabi na srečanje zakonce jubilante, ki so tisto polletje praznovali okrogle jubileje svojih zakonskih zvez. V začetku junija so spominske listine podelili 16 zakonskim parom, ki so v prvem polletju letos slavili 65, 60 ali 50 let skupnega življenja, deset parov se srečanja zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ni moglo udeležiti. Dva para sta slavila diamantno poroko, torej 65 let skupnega življenja: Fanika in Bogdan Ivančič iz Šmarce ter Veronika in Franc Uršič iz Zgornjih Stranj. Biserno poroko ali 60 let zakonskega življenja pa so praznovali Angela in Ivan Dolinšek iz Kališa v Črni, Katarina in Ivan Hribernik iz Golic v Tuhinju, Pavla in Franc Kodra iz Zgornjega Tuhinja, Marija Cecilija in Bogdan Potniki iz Kamnika, Angela in Janez Sušnik iz Raven v Tuhinju ter trije pari, ki se srečanja niso mogli udeležiti: Pavla in Franc Hribar iz Kamnika, Francka in Jože Komatar s Kršiča ter Rezka in Milan Slanovec iz Tunjic.

(Besedilo in fotografija: F. S.)

 LIMBUŠ-PEKRE

Društvo upokojencev Limbuš-Pekre je praznovanju krajevnega praznika dodalo kar pet prireditev. Tako sta sekcija ročnih del Spominčice iz Limbuša in sekcija ročnih del iz Peker pripravili razstavi svojih umetnin. Kegljaška sekcija je izvedla kegljaški, šahovska sekcija pa šahovski turnir. Praznovanje pa so zaključili s koncertom v organizaciji DU s pomenljivim naslovom V Limbušu in Pekrah pojemo. Nastopili so otroški šolski pevski zbor Osnovne šole Rado Robič Limbuš, Kolpingov mešani pevski zbor Župnije Limbuš, pevke ljudskih pesmi Spominčice, mešani pevski zbor DU Li-Pe in cerkveni zbor Ars Musicae, zborom pa so se priključili še godba na pihala PGD Pekre ter Bistriški tamburaši in folklorna skupina iz Bistrice ob Dravi. (Franjo Šauperl)

TIŠINA

Članice študijskega krožka Tišina, ki deluje dvajset let pod okriljem Ljudske univerze Murska Sobota in Andragoškega centra Slovenije, so v tednu vseživljenjskega učenja pripravile razstavo z naslovom Odtisi. Bila je nekaj posebnega. Namesto da bi vzorce šivale na platno, so jih narisale s šablono ali kar z roko ter z modeli odtisnile barvo na vzorec.

Članice študijskega krožka so Marija Ficko, Mihaela Flisar, Zora Gosak, Vlasta Grah, Marjeta Kolman, Julijana Kovač, Katarina Lazar, Ida Petkovič, Vera Rogač, Irena Stolnik, Marija Škalič, Jana Zelko in Marija Törnar. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KRŠKO

Na ljudski univerzi v Krškem sedem članov obiskuje krožek Pa zapojmo eno po slovensko. Vodi ga Monika Novšak, program slovenskih ljudskih pesmi pa je predlagala Anica Zorko, bivša članica pevskega zbora Roženkravt. Slovenske ljudske pesmi so se razvijale iz preprostih ljudskih napevov. Peli in igrali so jih naši predniki na različnih družabnih dogodkih, kot so ženitovanje, sedmina, veselica, sejem, martinovanje, pustovanje, koledovanje, kresovanje, jurjevanje, in ob zaključkih večjih kmečkih del. Tudi člane krožka je v času, ko so prepevali, prevevala domoljubna misel, da bodimo ponosni na lepe izpovedne slovenske pesmi. Zavedajmo se slovenskih korenin, kajti le tako bomo ohranili svojo identiteto. (Zora Pevec)

ILIRSKA BISTRICA

Ilirskobistriški upokojenci so se odpravili na izlet čez mejo. Najprej so si ogledali avstrijski Gradec, nato pa še mogočen grad Herberstein nad reko Bistrico. Z zanimanjem so si ogledali opremljene grajske sobane, viteško in druge dvorane ter živalski vrt z eksotičnimi živalmi z vsega sveta. 

(Besedilo in fotografija: F. G.)

 LJUBLJANA – ŠTEPANJSKO NASELJE

Pri Društvu upokojencev Štepanjsko naselje so na pobudo članov in predsednika društva Franja Filipovića 25. maja, na nekdanji dan mladosti, pripravili razstavo ustvarjalnih del svojih članov. V prostorih Četrtne skupnosti Golovec je svoja dela na ogled postavilo 10 članic in članov društva: Helena Šolinc, Marija Koritnik, Veronika Rajsar, Branka Dakić, Jožefa Ulčar, Marija Bratuša, Antonija Jereb, Franjo Filipović, Anton Kastelic in Marjan Rajsar. (Š. N. , fotografija: Janez Jaklin)

SEMIČ

Semiški upokojenci so se maja odpeljali na izlet na Roglo. Še prej so si v vasi Skomarje nad Zrečami ogledali znamenitosti in obudili spomin na njihovega pesnika Jurija Vodovnika. Ob vračanju pa so se ustavili še v Vitanju in si ogledali stalno razstavo Hermana Potočnika o vesolju. (S. Š.)

 ŠMARTNO OB PAKI

Člani društva upokojencev Šmartno ob Paki so se maja potepali po Ptuju in okolici. Ogledali so si muzej kurentov in izdelavo njihove oprave, razstavo dobrot slovenskih kmetij ter izlet zaključili na kmetiji Širec v Krčevini pri Vurbergu. (Besedilo in fotografija: Alojz Šmigovec)

NOVO MESTO

Za stanovalce Doma starejših občanov Novo mesto, ki so zboleli za demenco in je zato njihov prostor za gibanje zelo omejen, so dijaki iz srednje lesarske šole Šolskega centra Novo mesto in Centra biotehnike in turizma pripravili dvignjene vrtne gredice. Stanovalci so takoj začeli saditi in po dvorišču se je hitro razširil vonj po rožmarinu, timijanu, melisi, meti itd. Pogosto pa je prav vonj tisti, ki prebudi spomine. In ta dan je vse spominjalo na mladost. Dijaki so namreč ob predaji gredic starejšim tudi zaigrali veliko poskočnih viž, ti so peli in tudi zaplesali. (Besedilo in fotografija: L. J.)

90 let Alojzije Robič

Drugega maja pred 90 leti se je v kmečki družini Žuža v Grižah rodila Alojzija – Slavka kot deseti otrok. Njen oče je trgoval s hmeljem in v tridesetih letih prejšnjega stoletja 'prišel na boben', izgubil je posestvo in hišo. Družina se je preselila v Gotovlje. Po drugi svetovni vojni jo je sestra Terezija povabila v službo v celjsko železniško menzo. Tam je spoznala svojega moža Jaka Robiča. Po poroki se je Slavka preselila k njemu v Celje. Otrok nista imela, mož pa je imel iz prejšnjega zakona tri sinove. Z možem sta s konjem vozila premog strankam, prodajala sta tudi mleko. Pri štiridesetih letih se je zaposlila kot kurirka v zdravstvenem domu tovarne EMO in tam ostala do upokojitve. Mož ji je umrl pred tridesetimi leti, od takrat je v svoji hišici živela sama, zadnje leto pa stanuje v Domu ob Savinji, kjer jo obiskuje nečakinja Milica. (Ljudmila Conradi, fotografija: Milica Žuža)

Zakonca Makoter s Cvena sta skupaj že 60 let

Pisalo se je leto 1955, ko sta v zakon stopila Vera in Janko Makoter s Cvena v Prlekiji. Janko, rojen leta 1929, je bil zaposlen kot trgovski poslovodja v Ljutomeru. Vera, rojena leta 1933, pa je bila zaposlena v glasbeni šoli in osnovni šoli s prilagojenim programom v Ljutomeru.

Oba sta bila člana Kulturnega društva Cven. Imata hčerko Nado in sina Borisa, v 60 letih se je Makoterjev rod povečal za tri vnuke in eno pravnukinjo. Sta člana Društva upokojencev Ljutomer. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Petdeseta obletnica mature

Nekdanji dijaki rudarskega odseka ljubljanske tehniške srednje šole za kemijsko, metalurško, rudarsko in lesnoindustrijsko stroko so junija praznovali 50. obletnico mature. V 60. letih prejšnjega stoletja je bila to največja srednja šola v Ljubljani, obiskovalo jo je več kot tisoč dijakov. Rudarji so bili v manjšini, vendar zelo cenjeni, tako tudi tisti iz generacije 1961–1965, ki so kasneje pridobili različne strokovne izkušnje s področja rudarstva.

Srečanja so se udeležili (od leve prosti desni): Stjepan Kovač, Srečko Meh, Milan Mazaj, Anton Križnik, Franc Teršek, Jože Štritof, Ivan Podovšovnik in Ivan Strgar. (I. S., fotografija: Danica Podovšovnik)

 

Srečanje učiteljiščnikov 55 let po maturi

Šest desetletij po vpisu in 55 let po opravljeni drugi maturi (bili so edina povojna generacija v petletnem pedagoškem procesu, ki je opravljala dve) so se dijaki celjskega učiteljišča spet srečali v knežjem mestu. Ob vpisu v šolskem letu 1955/56 jih je bilo v razredu 34 in prav toliko jih je maturiralo. Bejevci, kot se imenujejo sami, so posebno homogena skupnost, ki se od leta 1989 srečuje kar vsako leto in praviloma v različnih krajih po Sloveniji. Srečanj se udeležuje večina dijakov, redkeje sošolki, ki živita v Avstraliji, že petindvajset let pišejo tudi kroniko.

Ob letošnjih jubilejih pa so pripravili zbornik in ga poimenovali Iz knežjega mesta na zelene gričke. Svet za šolstvo jih je namreč po maturi razposlal v službo v različne slovenske kraje. V zborniku so v sliki in besedi predstavili svoje življenjske zgodbe, nanizali zanimive zgodbe iz šolskih klopi in pripravili povzetke dosedanjih srečanj. (Danica Zorko)

NOVA GORICA

Ženski pevski zbor Sanje Nova Gorica, ki ga vodi zborovodkinja Jožica Golob, in vokalno-instrumentalna skupina s kitaro Sanje (umetniški vodja Eva Slokar Šfiligoj) sta konec maja odpotovala v Berlin. Bila sta gosta v slovenski katoliški misiji, ki jo vodi duhovnik Izidor Pečovnik - Dori. Skupini sta v cerkvi sv. Elizabete izvedli koncert za rojake, ki živijo v Berlinu in širši okolici. Ti so z velikim navdušenjem zapeli s pevkami. (Justina Doljak)

ROGAŠKA SLATINA

Pri Območnem društvu invalidov (ODI) Zgornje Posotelje so organizirali območno tekmovanje v balinanju za delovne invalide. Sodelovali so: DI Maribor, Mežiška dolina, Slovenska Bistrica, Murska Sobota, Zgornje Posotelje, Lendava, Dravograd, Gornja Radgona, Ljutomer, Slovenj Gradec in »Drava« Radlje ob Dravi.

Med moškimi je prvo mesto osvojila ekipa DIM Maribor, drugo ODI Zgornje Posotelje in tretje DI Murska Sobota. Pri ženskah je slavila ekipa DI Slovenj Gradec, druga je bila ekipa MDI Gornja Radgona in tretja ekipa ODI Zgornje Posotelje. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

PTUJ

Med »oranžniki« Šole zdravja, ki vsako jutro, razen ob nedeljah in praznikih, telovadijo v parkih, na igriščih in zelenicah po vsej Sloveniji, je tudi skupina Ptuj Ljudski vrt. Pred štirimi leti so začeli telovaditi štirje člani, konec lanskega leta jih je bilo že 70. Dnevno jih telovadi od 30 do 40, medtem so se že spoprijateljili, dobro se počutijo, saj so postali bolj razgibani.

Na praznovanju četrte obletnice so se jim pridružile tudi druge skupine iz okolice: Hajdina, Spuhlja, Rogoznica, Panorama in tudi ptujski župan Miran Senčar, telovadbo pa je vodila predsednica društva Šola zdravja Zdenka Katkič. Ekipa nujne medicinske pomoči ZD Ptuj je članom pokazala uporabo defibrilatorja in oživljanje, sledilo je še prijetno druženje. (Marija Gabron)

 MORAVSKE TOPLICE

Poletnega srečanja Društva upokojencev Moravske Toplice v Filovcih se je udeležilo več kot 150 upokojencev. Po nagovoru predsednika Ignaca Gaborja so srečanje popestrili malčki iz vrtca Filovci, za zabavni del srečanja pa so poskrbeli člani društvene sekcije Zvonček. Udeleženci so si ob tem ogledali še staro gasilsko brizgalno in lončarsko peč. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

ROGAŠKA SLATINA

Prostovoljke Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Laško so tudi letos dvodnevni strokovni seminar pod vodstvom Petre Šuster izpeljale v Vili Ana v Rogaški Slatini. Sem prihajajo že vse od leta 2005, pridružile so se jim tudi prostovoljke iz Hiše generacij Laško. Tokrat so na interaktivni način proučevale pomen prostovoljstva in se spoznavale s tehniko sproščanja Access Bars. Udeležile so se tudi prvega festivala vina in čokolade v Podčetrtku. (Milenka Blažević, fotografija: Petra Šuster)

OTOČEC

Župnijska Karitas Št. Peter – Otočec vsako prvo nedeljo v juniju pripravi srečanje starejših faranov. Po maši je potekal še družabni del s skupnim kosilom, ki so ga pripravili skrbni domačini. Med petdesetimi udeleženci sta bila najstarejša 91-letna Ana Zagorc iz Ždinje vasi in 98-letni Viktor Miklič iz Mačkovca. Najmlajši so jim pripravili kulturni program, bogat z recitacijami, petjem in igranjem na različna glasbila. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

KAMNIK

  

Ob tretji obletnici delovanja skupine Šole zdravja v Podgorju so se v športnem parku sredi podgorskih gozdov srečali članice in člani domače in kamniške skupine. Poleg razgibavanja je zelo pomembno tudi druženje, in udeleženci so po polurni telovadbi »1000 gibov« po metodi dr. Grishina še zapeli ob spremljavi harmonike. Najstarejši udeleženec podgorskega srečanja je bil 87-letni Kamničan Jože Kalan, ki vodi tudi kamniško skupino in pravi, da je že tako zasvojen z vsakodnevnim razgibavanjem in druženjem, da bi ju zelo pogrešal … (Besedilo in fotografija: Franc Svetelj)

 NAZARJE

Pri Društvu upokojencev Nazarje se vedno nekaj dogaja. Člani radi hodijo na izlete, med drugim so si ogledali Muzej premogovnika Velenje, v Trstu pa križarko Costa Mediterranea.

Redni pohodi vsak prvi torek v mesecu so lepo obiskani, saj se število pohodnikov še veča, dobro sodelujejo tudi s Planinskim društvom Nazarje.

Upokojenci so sodelovali tudi pri praznikih krajevnih skupnosti Kokarje in Nazarje, prostovoljci pa so obiskali vse, ki ne morejo na pot ali pa stanujejo v domovih za starejše. (Besedilo in fotografija: Vera Pečnik)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media