Poletna gibalna igra

Dobro počutje | jul. '15

Tokrat v gibalno razvedrilo ponujamo igro. Igrate jo lahko sami in tako trenirate v dvoje ali v skupini. Gibalna igra lahko postane prava družinska ali prijateljska zabava. Potrebujete svoj kamenček ali gumb in skupno kocko s številkami. Vržena številka je hkrati tudi prva izvedena vaja. Nato izmenično mečite kocko. Igrajte toliko časa, da boste izvedli vse vaje po principu metanja in štetja kot pri drugih otroških igricah. Ker ni označenega konca poti, se po zadnji predstavljeni vaji enostavno obrnite in igrajte v obrnjeni smeri. Zaključili boste takrat, ko bodo narejene vse vaje, lahko pa se zgodi, da boste morali katero izmed vaj ponavljati večkrat.

  1. Stojte sproščeno in nagnjeni nekoliko naprej. Roke so lahko oprte nad koleni, močnejši pa naj se potrudijo in vajo naredijo z vzravnanim telesom in pokrčenimi rokami v komolcih. Zibajte se v kolenih dol in gor, dokler vam je prijetno. Izdih skozi nos naj bo ob spustu kolen navzdol.

 2. Poglejte osnovni prikazani položaj prve vaje. Tokrat hrbet izbočite in glejte proti tlom. Lahko tudi brado pritisnete na prsi, in medtem ko enakomerno dihate, čutite vedno intenzivnejše raztezanje zadnjega dela vratu. Med vajo se tudi pretegujte na vse strani in čim bolj pretegnite malo bolj zakrčene dele.

 3. V paru stojte, kot je prikazano na sliki, če pa ste sami, se oprimite stola, mize ali ograje. Potrudite se za vzravnano držo telesa s sproščenimi rameni in dvignjeno glavo. Krožite s stopali najprej navzven in nato še navznoter. Pri drugem ponavljanju priključite še kroženje s koleni, zapestji, komolci in rameni. Bodite ustvarjalni in originalni.

4. a Sproščeno in nežno, z nogami rahlo narazen, udarjajte po zunanji strani nog navzdol. Pri tem uporabite odprte dlani in prste. Enakomerno dihajte.

4. b Takoj zatem udarjajte nežno po notranji strani nog od gležnjev navzgor. Vso vajo – udarjanje navzdol in navzgor – ponovite najmanj trikrat. S tem nežnim udarjanjem »zbudite« praktično vse telo.

  1. Položite dlani drugo ob drugo, kot vidite na sliki. Nato začnite »pisati« osmice po zraku v smeri gor-dol in levo-desno. Najprej »pišite« manjše osmice, ki jih vedno bolj povečujete, tako da mora pri pisanju največje osmice sodelovati vse telo. Osmice vedno »napišite« v obeh smereh.

 6. Predlagam, da se pri naslednji vaji obrnete v smeri proti soncu in zaprete oči. To velja za vse z dobrim ravnotežjem. Drugi pa naredite vajo tako, da se boste počutili čim boljše in varno. Stresajte vse telo in ob vedno večjem sproščanju neizmerno uživajte.

 7.  V predklonu najprej dodobra zabingljajte z rokami in zavestno sprostite ves hrbet in rame. Nato telo umirite in pustite roke viseti. Počasi dvignite telo. Vzravnani sproščeno dihajte.

 8. Posnemajte prikazani položaj. Iz stabilne stoje na rahlo razkoračenih nogah potegnite vadečega partnerja vstran. Z vajo intenzivno razvijate svoj občutek in občutek sodelovanja ter občutek za drugega.

9. V prikazanem položaju leže na hrbtu trebuh med vdihom čim bolj napolnite z zrakom. Takoj po končanem vdihu spontano izdihnite. Nato za premor zadihajte običajno. Vdih v trebuh nato vsaj še enkrat ponovite.

Ker je vsaka od vaj zaključena celota, se potrudite in jih naredite pravilno in z umirjenim enakomernim ter povezanim dihanjem skozi nos. Število ponovitev vsake vaje prilagodite okoliščinam in vašemu trenutnemu počutju. Predlagam pa vam tudi popestritev igre: zapisujte, kolikokrat boste na vrsti za posamezno vajo. Sama bi za zmagovalca določila tistega, ki bi bil ob izvedbi najbolj dobre volje in bi naredil čim več vaj pravilno.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media