Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jul. '15

BOLNIŠKI DOPUST IN PRENEHANJE DELOVNEGA RAZMERJA

Delavka je zaposlena za določen čas 9 mesecev. Delodajalec ji je že omenil, da pogodbe ne namerava podaljšati. Zanima jo, ali je delodajalec dolžan podaljšati pogodbo o zaposlitvi, če bo morda ob njenem izteku na bolniškem dopustu zaradi rizične nosečnosti.

Časovna komponenta pogodbe o zaposlitvi za določen čas predstavlja bistveno sestavino pogodbe o zaposlitvi. Morebiten obstoj bolniškega dopusta ob izteku časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas, zato v ničemer ne vpliva na prenehanje delovnega razmerja, ki ga delodajalec lahko brez zadržkov zaključi, kar bi veljalo tudi v primeru, če bi bila delavka že na porodniškem dopustu.

 

Delavec, zaposlen za nedoločen čas, je sam podal pisno odpoved, odpovedni rok, določen v pogodbi o zaposlitvi, pa traja 30 dni. V času trajanja odpovednega roka je zbolel in bo ob izteku odpovednega roka skoraj zagotovo še na bolniškem dopustu. Ali se mu zaradi tega odpovedni rok avtomatsko podaljša oz. ali mu ga mora podaljšati delodajalec? Kdaj se v takem primeru zaključi delovno razmerje?

Morebiten obstoj bolniškega dopusta ob izteku odpovednega roka tudi v zgoraj opisanem primeru v ničemer ne vpliva na datum prenehanja delovnega razmerja – odpovedni rok ni avtomatično podaljšan niti ga ni dolžan podaljšati in ga tudi ne more enostransko delodajalec, zato se delovno razmerje zaključi z iztekom odpovednega roka.

Delavec je z delodajalcem sklenil pisni sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi. Nekaj dni pred dogovorjenim datumom prenehanja delovnega razmerja pa gre delavec na zahtevnejšo operacijo. Ali bolniški dopust predstavlja oviro za prenehanje delovnega razmerja?

Podobno kot v zgornjih dveh primerih je tudi v takšnem primeru, ko sta se delodajalec in delavec v pisnem sporazumu dogovorila za natančen datum prenehanja delovnega razmerja in le-ta predstavlja bistveno sestavino dogovora, eventualen obstoj bolniškega dopusta popolnoma nepomemben in ne vpliva na veljavnost sporazuma kot tudi ne na datum prenehanja delovnega razmerja.

V vseh treh primerih obstoj bolniškega dopusta ne predstavlja nikakršne ovire za prenehanje veljavnosti pogodbe o zaposlitvi in s tem delovnega razmerja.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 8. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

Dušan Bavec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media