Še vedno premalo pobranih prispevkov

Dobro je vedeti | jul. '15

Svet ZPIZ-a je ponovno razpravljal o problematiki prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in po izčrpnih pojasnilih predstavnic finančne uprave (FURS) posebno pozornost posvetil realizaciji sklepov, ki jih je v zvezi s tem sprejel lani. Ugotovil je, da je poročilo dobro pripravljeno in kritično ocenjuje nekatere pojave kot tudi pravno ureditev tega področja. Opozoril je na nujnost priprave zakona, ki bo celovito uredil to področje. Sedanji sistem je kompleksen in nepregleden in tudi zato ne omogoča učinkovitega pobiranja prispevkov in nadzora nad tem.

Finančna uprava, pred tem pa že davčna uprava, je v zadnjih dveh letih močno povečala aktivnosti v zvezi s pobiranjem prispevkov za socialno varnost, tudi za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Spodbudno je, da je še naprej izvajala davčni inšpekcijski nadzor na področju prispevkov za socialno varnost, ki je bil vzpostavljen v letu 2010. Neposredne obveznosti iz naslova prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so v letu 2013 znašale dobrih 5 milijonov evrov, v letu 2014 pa dobrih 7 milijonov.

V letu 2014 so se v primerjavi z letom 2013 povečali prihodki ZPIZ-a iz naslova prispevkov za 1,5 odstotka in so znašali 3,4 milijarde evrov. Seveda pa so bile terjatve mnogo višje. Posebna pozornost je bila posvečena tudi stanju in gibanju davčnega dolga iz naslova prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki se v zadnjih letih znižuje. Spodbudno je, da se je delež aktivnega dolga v skupnem dolgu ZPIZ od konca leta 2013 do konca leta 2014 znižal, in sicer s 66,8 na 60,7 odstotka. Žal pa se pogojno izterljivi dolg veča. Skupaj je davčni dolg za blagajno ZPIZ konec leta 2014 znašal skoraj 300 milijonov evrov.

ZPIZ-2 je odpise, odloge in obročno plačilo prispevkov za socialno varnost, ki smo jih poznali včasih, ukinil. Zato je bilo v razpravi predlagano, da bi ponovno razmislili o uveljavitvi obročnega plačila prispevkov za podjetnike, saj bi na ta način lahko preprečili marsikateri stečaj. Člani sveta so pozitivno ocenili prizadevanja finančne uprave, da z opomini opozori zavezance prispevkov za socialno varnost na njihove obveznosti, še posebej ker je uspešno. Taka oblika opozarjanja pa je najcenejša tudi za zavezance. V letu 2013 sta bili na pristojna tožilstva posredovani le 2 ovadbi zaradi neporavnanih prispevkov, lani 6, medtem ko jih je bilo v letu 2013 policiji posredovano 19, v letu 2014 pa 26 naznanil kaznivih dejanj. Pojasnili so, da finančna uprava teh ukrepov praviloma ne uporablja, ker so učinki majhni, saj je pri teh dejanjih težko dokazati naklep.

Svet zavoda je poudaril, da je problematika plačevanja prispevkov za socialno varnost zelo pomembna, zato je ponovno pozval vse pristojne institucije, da jo začnejo odgovornejše reševati. 

A. T.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media