KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | jul. '15

Medgeneracijska vadba v vodi

Plavanje koristi vsemu telesu; krepi imunski sistem, povečuje telesno zmogljivost, krepi mišice pa tudi srce in pljuča ter ohranja gibljivost sklepov. Zato se skupina seniork že precej let redno udeležuje vodene vadbe v 25-metrskem bazenu ljubljanske fakultete za šport. Vaje v vodi pod strokovnim vodenjem Gašperja in Mihe Maleka so različne in aktivirajo celotno telo ter so zelo primerne za starejše kot preventiva pri ohranjanju zdravja.

V maju je bilo 26 seniork v starosti do 80 let dvakrat skupaj s študenti in študentkami 1. letnika fakultete za šport, to je z generacijo njihovih vnukinj in vnukov. Najprej smo izvajali vaje za ogrevanje v bazenu ločeno, nato pa vaje s črvi v parih s študenti. Bilo je zelo zabavno. Kasneje ob kavici smo ugotovile, da smo se v družbi mladih tudi me počutile mlajše. Hkrati pa smo spoznale, da smo v dobri kondiciji, saj pri vajah nismo zaostajale za mlajšimi, včasih smo bile celo hitrejše.

V septembru bo skupina znova začela plavati, vadile bomo v bazenu na ljubljanski fakulteti za šport ob torkih in četrtkih od 10. do 11. ure. Vabimo vse mlade po srcu v našo družbo, da skupaj naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje.

Pa še predlog: bazeni so v mnogih krajih po Sloveniji. Zakaj ne bi povsod ponudili starejšim možnost vadbe v vodi za ohranjanje in vzdrževanje gibalnih sposobnosti, seveda pa tudi za prijetno druženje?

Lepa koža je vedno v modi

Zaradi posledic zunanjih vplivov, kot so izpostavljenost sončnim žarkom, nepravilna prehrana ali onesnažen zrak, je naša koža pogosto izsušena ter brez leska in prožnosti. Če želimo, da bo naša koža čim dalj časa ohranila mladosten, svež in negovan videz, moramo zanjo ustrezno skrbeti. Tudi od znotraj – z ustreznim dovajanjem vitaminov, mineralov in drugih vitalnih snovi, kot je hialuronska kislina, ki kožo vsakodnevno nahranijo ter poskrbijo za njeno učinkovitejše obnavljanje.

Poslabšanje se da napovedati

Pri skoraj polovici bolnikov z astmo se kljub zdravljenju še pojavljajo simptomi, kar pomeni šestkrat večjo možnost za pojav astmatičnega napada v nekaj tednih. Med najpogostejšimi vzroki so nepravilna raba inhalatorja, bolniki ne jemljejo zdravil redno oziroma v skladu z navodili ali pa zdravila niso dovolj učinkovita. Simptomi se ne pojavijo kar čez noč, temveč se stopnjujejo teden ali dva. Na poslabšanje kaže tudi povečana potreba po uporabi bronhodilatatorja. S pazljivim spremljanjem bolezni je torej poslabšanje mogoče napovedati veliko prej in ukrepati pravočasno. Po izkušnjah strokovnjakov se veliko bolnikov sploh ne zaveda, da lahko z drugačnim načrtom obvladovanja bolezni živijo bistveno bolje. Sodelovanje med bolnikom in zdravnikom je zato ključnega pomena.

Britansko zdravniško združenje (The Royal College of Physicians) bolnikom z astmo priporoča vprašalnik, s katerim ugotovijo, če potrebujejo boljši nadzor bolezni.

Vprašanja:

Ali ste v zadnjem tednu ali mesecu zaradi simptomov astme (mednje spada tudi kašelj) imeli težave s spanjem?

Ali ste se z značilnimi simptomi astme (kašelj, piskajoče dihanje, tiščanje v prsih, kratka sapa) srečevali tudi podnevi?

Ali je astma posegla v vaše vsakodnevne dejavnosti?

Če ste na eno vprašanje odgovorili z ‘da’, je bolezen srednje dobro urejena, dva ali več pozitivnih odgovorov pa pomenita, da je nujno spremeniti oziroma izboljšati zdravljenje. Samozdravljenje s pomočjo bronhodilatatorja in uporabo protivnetnih zdravil ne sme biti edini ukrep pri zdravljenju poslabšanja astme. Nujen je obisk zdravnika, še posebej kadar se stanje kljub samozdravljenju hitro slabša.

Več koristnih informacij lahko preberete na spletni strani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije: www.dpbs.si.

Lekomat za hiter nakup

Lekarna pri Polikliniki na Njegoševi cesti v Ljubljani ima posebno dolg delovni čas, saj je odprta od ponedeljka do nedelje od 7. do 24. ure, v času od polnoči do sedme zjutraj pa nujna zdravila izdaja farmacevt pri dežurnem okencu. Zdaj pa so poleg lekarne odprli tudi lekomat, prvi prodajni avtomat v Sloveniji.

Ta omogoča hiter nakup različnih izdelkov, seveda tistih brez recepta (higienski pripomočki, otroški program, prehranska dopolnila, različni testi, obliži, izdelki za sončenje in proti komarjem ter izdelki za lajšanje bolečine). Nakup je mogoč vse dni v tednu 24 ur na dan. Prodajni avtomat Lekarna24 stoji tudi v Lekarni Bavarski dvor.

Nikoli ni prepozno

Opuščanje kajenja je koristno za zdravje v katerem koli življenjskem obdobju. Več kot polovica kadilcev želi prenehati kaditi, običajno pa zelo hitro izgubijo voljo, še posebej če pri tej odločitvi nimajo podpore svojcev ali znancev. Morda bi šlo lažje s strokovno pomočjo, ki je večinoma brezplačna. V zdravstvenih domovih potekajo programi opuščanja kajenja – skupinski in individualni – v t. i. zdravstvenovzgojnih centrih. Nanje se lahko obrnete brez napotnice. Programe opuščanja po Sloveniji izvajajo tudi nekatere nevladne organizacije. Na svetovalnem telefonu (080 27 77) dobite informacije o škodljivostih kajenja, o metodah, o tem, kako opustiti kajenje, svetovalci klicatelje podpirajo v času opuščanja kajenja in v času vzdrževanja abstinence. Telefon deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro, številka je objavljena tudi na embalaži tobačnih izdelkov. A. Ž. 

 

Katarina Marinšek, fotografijA: brata Malek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media