Povezovanje starejših strokovnjakov

jul. '15

Da se mnogo starejših ljudi želi vključevati v različne zaposlitvene, prostovoljske ali druge dejavnosti tudi po upokojitvi, je pokazala raziskava v mednarodnem projektu Sophia, v katerem poleg Skupnosti socialnih zavodov iz Slovenije sodelujejo še partnerji s Cipra, iz Španije, Nemčije in Irske.

Glavni namen projekta je ustvariti mrežo starejših strokovnjakov, ki si še želijo delati in bi jih prek spletne platforme povezali z dejavnimi zaposlenimi, skupaj bi širili znanje in reševali težje probleme. Gre torej za neke vrste medgeneracijsko sodelovanje med strokovnjaki s posameznih področij. Najprej pa so z anketami preverili zanimanje za delo pri starejših ter možnosti zaposlovanja pri delodajalcih.

V Sloveniji je v raziskavi sodelovalo 91, v Španiji 101 in na Cipru 26 starejših med 56. in 65. letom, skoraj dve tretjini vključenih je bilo žensk. Več kot polovica se strinja, da bi starejšim morali omogočiti, da delajo tudi po upokojitvi, prav toliko jih je zatrdilo, da jih to zanima.

V vseh treh državah ocenjujejo, da je prispevek starejših generacij v družbi največji na področju varstva otrok, v Sloveniji so izpostavili še prostovoljstvo, v Španiji pa ocenjujejo, da so starejši pomembni kot potrošniki, kot zaposleni in tudi kot finančni podporniki svojih družin. Po upokojitvi želijo še naprej delati zaradi ekonomskih razlogov, torej potrebujejo dodatni zaslužek, in zaradi osebne izpolnitve. V vseh treh državah kot prednost navajajo svoje izkušnje in zanesljivost, kot slabost pa uporabo novih tehnologij.

Sodeč po anketi, vlada zanimanje za zaposlovanje starejših delavcev tudi med delodajalci. Vprašani (v Sloveniji je bilo vključenih 434, v Španiji 69 in na Cipru 93 delodajalcev) so se po večini strinjali, da je prispevek starejših v družbi izjemno pomemben, pa naj gre za njihove prostovoljske dejavnosti, oskrbo starejših in otrok ali finančno podporo, in da bi jim morali omogočiti njihovo dejavno delovanje tudi po upokojitvi. Kot prednosti starejših v primerjavi z mlajšimi delavci so opredelili delovne izkušnje in zanesljivost, kot pomembno pa so izpostavili tudi medgeneracijsko sodelovanje.

Več kot polovica vprašanih predstavnikov podjetij je pripravljena v delovni proces vključiti starejšega strokovnjaka, za opravljeno delo pa so jim pripravljeni tudi plačati.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media