Prijatelji že enajstič skupaj

Prosti čas | jul. '15

Dokaz slovensko-hrvaškega prijateljstva

Po lanskem jubilejnem srečanju bralcev in prijateljev Vzajemnosti v Pulju, kjer nam je bilo pošteno vroče, smo lepo vreme naročili tudi za letos. In res smo se s štiridnevnega druženja v Novem Vinodolskem vrnili z nekaj barve in številnimi lepimi vtisi.

Ob prihodu so nam domačini sredi mesta pripravili lepo dobrodošlico, saj so člani KUD Ilija Dorčić prikazali nekaj pesmi in plesov iz njihove narodne zapuščine. Zares veličasten pogled pa je bil na osrednji trg, ko smo slovenski gostje, ki nas dolga vožnja ni prav nič utrudila, zaplesali skupaj z domačini, ki so bili oblečeni v »novljanske« narodne noše.

Alfi Nipič nam je pel dva večera.

Utrujenosti udeleženci naših srečanj res ne poznajo. To se je pokazalo tudi letos, saj je bilo plesišče pod odrom, na katerem so igrali Fantje izpod Lisce, vsak večer polno do poznih ur. Gromko ploskanje je pričakalo Alfija Nipiča, s katerim smo skupaj zapeli. Verjetno njegove pesmi udeleženci enajstega srečanja še rajši pojejo, saj so prav vsi za darilo dobili njegovo zgoščenko.

Kdo se zmeni za leta ...

Drobne pozornosti za najstarejša udeleženca Draga Lukeka in Terezijo Fekonja, Marija Ramšak (desno ob urednici Jožici Dorniž) pa je v nedeljo praznovala rojstni dan.

Ponosni smo, da veliko udeležencev prihaja na naša srečanja že več let zapored. Pri tem jih ne ovirajo niti leta. Tako kot ne, recimo, 95-letne Terezije Fekonja iz Razvanja, 89-letne Jerce Pogačar iz Zapisa pri Bledu pa Janka Leskoška iz Kamnika, ki je pri 86 letih s svojo gospo vedno med prvimi na plesišču. A »naslov« najstarejšega mu je letos prevzel 88-letni Drago Lukek iz Domžal.

Zmagovalec tekmovanja Vzajemnost ima talent: Jaka Pajduh pa ima glas!

Nekaj izletnikov se je opogumilo in se je udeležilo tekmovanja Vzajemnost ima talent. Ne le da so peli, plesali, recitirali in pripovedovali šale, pokazali so tudi, kako se naredi šopek iz sivke ali skvačka nagelj. Glavne nagrade smo razdelili takole: tretje mesto sta si priplesala para Jože in Amalija Vrhovec ter Marija in Milan Korošec; drugo mesto si je s šaljivimi malimi oglasi zaslužila Marinka Biček, najbolj pa je vse navdušil Jaka Pajduh z odličnim petjem. Zapel nam je tudi mladi kontratenorist Žiga Lakner, ki si že uspešno utira glasbeno pot. Da je vse teklo (vsaj približno), kot mora, pa so poskrbeli vodnice in vodniki Turistične agencije Palma.

Jejte vsega po malem, svetuje Marija Merljak.

Ker radi združimo prijetno s koristnim, smo v goste povabili tri strokovnjake z različnih področij. Z energično Marijo Merljak smo pokramljali o bolj ali manj zdravi prehrani, kako se boriti s polži na vrtu in kljub vročini uspešno vrtnariti smo se posvetovali z Davorjem Špeharjem; kardiolog Tomislav Majić, dr. med. pa je nanizal nekaj nasvetov za ohranitev zdravega srca in ožilja.

Z izleta na izlet

Odkrivanje zgodovine na otoku Rabu.

 Z gotovostjo lahko rečemo, da na letošnjem srečanju ni bilo nikomur dolgčas. Nekateri so si privoščili kopanje v morju – resnici na ljubo se je večini zdelo premrzlo, a ni jih bilo malo, ki so zaplavali vsak dan. Drugi so se raje razvajali v savni ali bazenu, tretji so se iz kompleksa Novi Resort&spa, kjer smo bili nastanjeni, sprehodili vse do centra mesta, ki je oddaljen dobra dva kilometra. Večina pa se je udeleževala izletov, ena skupina se je odpravila celo do Plitviških jezer. Na Rab smo se odpeljali z avtobusi, si ogledali staro mestno jedro in pokusili tradicionalno slaščico rabsko torto. Prav vse je ganil obisk nekdanjega italijanskega taborišča v Kamporju, kjer so med drugo svetovno vojno trpeli tudi mnogi Slovenci.

Slikovit pogled z razgledne točke Slipica

Precej se nas je v vinodolskem pristanišču vkrcalo na ladjice, s katerimi so nas prijazni domačini zapeljali do Vrbnika na otoku Krku. Prikupno mestece slovi po pestri zgodovini: tu je delovala prva šola na Hrvaškem, ponašajo se z eno največjih zbirk knjig v glagolici in z menda najožjo ulico na svetu. Naj se pohvalimo, prav vsi izletniki smo se sprehodili skoznjo, čeprav je široka le 42 centimetrov.

Zapeljali smo se tudi po okolici Novega Vinodolskega in na višini 446 metrov uživali v razgledu na Kvarner in lepo urejene vinograde v dolini. Še v začetku 20. stoletja je bilo na tem območju kar 614 hektarjev vinogradov, ki jih je uničila bolezen.

Jutranje razgibavanje s Savino Vybihal ...

V vinarstvu Pavlomir, kjer se trudijo obuditi vinogradniško tradicijo, smo pokusili odlična vina in zapeli skupaj s člani klape Vinčece.

In že je napočila nedelja, ko se je osem avtobusov odpravilo proti Sloveniji. Ustavili smo se še v Zagrebu, kjer so nam lokalni vodniki razkazali znamenitosti v središču mesta. Ob slovesu smo si obljubili, da se prihodnje leto spet srečamo …

 Vse dni je bila z nami v Novem Vinodolskem ekipa televizije Vaš kanal. Irena Vide z mikrofonom in Mario Murko s kamero sta bila povsod tam, kjer se je kaj dogajalo. Kaj vse sta ujela, si oglejte v reportaži, ki bo na sporedu v petek, 17. julija, ob 20.30.

TV Vaš kanal lahko spremljajo gledalci po vsej Sloveniji prek: Siol TV (kanal 665), T-2 (kanal 22), Amis TV (kanal 303), Telemach (kanal 149) in drugih kabelskih sistemov ter digitalnega prizemnega oddajniškega omrežja DVB-T v medijski krajini Center.

 Anita Žmahar, fotografije: J. D., M. S., A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media