NOVICE OD VSEPOVSOD

jul. '15

Priznanja za najbolj srčne

Foto: Studio Mojfokus

Več kot devetsto nominacij bolnikov in njihovih svojcev so zbrali v akciji Znanilci upanja, v kateri izbirajo najbolj srčne zdravnike in druge onkološke zdravstvene delavce.

Pobudniki akcije Znanilci upanja so Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Društvo bolnikov z limfomom in levkemijo ter EuropaCollon. Akcijo so prvič pripravili lani, saj so se želeli vsaj simbolično zahvaliti zdravstvenim delavcem, ki poleg strokovnosti ne pozabijo na človeško plat, na sočutje in toplino, ki znajo pokloniti prijazno besedo, stisniti roko, nakloniti ohrabrujoč nasmeh, si vzeti čas za razlago in tolažbo. Vse to bolniku pomaga premagati strah, mu vlije novo moč in energijo za premagovanje bolezni.

V kategoriji zdravnik/zdravnica sta znanilca upanja 2015 postala dr. Erik Brecelj (že lani je dobil največ glasov) in dr. Jernej Benedik, v kategoriji medicinska sestra/tehnik je največ nominacij prejel Nedeljko Grgić, v kategoriji drugi zdravstveni delavci pa informator na Onkološkem inštitutu Bernard Šutić.

Na fotografiji: dr. Erik Brecelj, Bernard Šutić, Marta Benedik, mama dr. Jerneja Bedenika in Mojca Jamberšič, ki je prevzela priznanje v imenu Nedeljka Grgića.

Naša Ljubljana 2015

V letu 2015, ki ga zaznamuje kar nekaj obletnic (70. obletnica osvoboditve Ljubljane, 25. obletnica samostojnosti Slovenije in 150. obletnica rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki je v svojem času oblikoval podobo Ljubljane, je pa tudi 2000 let od rimske Emone), je Kulturno društvo ProArsPro Ljubljana pripravilo poseben projekt. Povabili so triinšestdeset slikarjev in vsak je prispeval »pogled na mesto skozi svoje oči«. Sodelujejo likovni umetniki iz Slovenije, iz zamejstva, predstavniki izseljencev in tuji slikarji. Društvo je izdalo tudi predstavitveni katalog z reprodukcijami vseh slik, dr. Damjan J. Ovsec pa predstavlja Ljubljano skozi zgodovino.

V Narodnem muzeju je razstava Naša Ljubljana 2015 odprta do 23. avgusta, in to vsak dan od 10. do 18. ure.

 

Vir informacij in nasvetov

Mreža MATIjA je vezni člen med prostovoljci, ki želijo pomagati drugim, in tistimi, ki potrebujejo storitev, nasvet ali pomoč. Na brezplačni številki 080 10 10 zbirajo informacije in jih posredujejo prostovoljcem in uporabnikom.

To so tisti, ki potrebujejo prevoz ali kakršno koli pomoč (na domu, pri vrtnih opravilih, pri čiščenju …), potrebujejo različne informacije ali iščejo družbo za obisk gledališča, na sprehodu ali na počitnicah.

Prostovoljstvo pa je pri nas zelo živo in ima dolgo tradicijo. Več kot polovica slovenskih prostovoljcev je stara nad 60 let. Vsako leto opravijo več kot tri milijone ur prostovoljskega dela. Razveseljivo pa je, da se jim vsako leto pridruži več mladih.

Matija je tudi eden izmed soustanoviteljev novonastajajočega projekta Zlata Mreža, katere namen je spodbujati življenje z nasmeškom generacije 55+. V prvi fazi želijo nadgraditi akcijo Prostofer (to so vozniki prostovoljci, ki brezplačno vozijo starejše po opravkih). K sodelovanju želijo povabiti čim več občin, proizvajalcev električnih avtomobilov in podjetij, ki bi občinam pomagale pri financiranju najema električnih vozil. Te bi uporabljali prostoferji, ki zdaj uporabljajo svoje avtomobile in vozijo na svoje stroške.

 

Z muzejskim vlakom do Term Olimia

Tudi med poletnimi meseci se lahko od Celja do Podčetrtka zapeljete z muzejskim vlakom. Vlak vozi vsako soboto, s celjske železniške postaje gre dopoldne ob 9.35 ter popoldne ob 16.45. Med vožnjo ustavlja na postajah Šentjur, Grobelno, Šmarje pri Jelšah in Imeno.

Pri nakupu vozovnice lahko uveljavljate popuste (na primer vikend popust, popust za skupine ipd.), popust pa imate tudi pri nakupu kopalnih kart v Termah Olimia ter vstopnic za obisk gradu in muzejev v Celju. Več informacij na: www.celeia.info.

Nekaj posebnega pa je zagotovo vožnja z muzejskim vlakom po slikoviti Bohinjski progi. Z Jesenic bo muzejski vlak odpeljal 11. julija, 22. avgusta ter 5. in 19. septembra ob 8.53. Odpravite se lahko na samostojno potepanje ali pa se pridružite organiziranemu izletu v Goriška brda. Vozovnice je treba prej obvezno rezervirati, informacije dobite v Infocentru na železniški postaji Ljubljana od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, tel. št.: 01 29 13 391, www.slo-zeleznice.si.

Od računalništva do gibanja

Kar 110 osnovnih in srednjih šol je sodelovalo pri projektu Simbioza šola, pri katerem so mladi pomagali starejšim pri usvajanju znanja računalništva. Več kot 800 prostovoljcev in 900 udeležencev se je združilo v medgeneracijskem sodelovanju, ki ga že drugo leto zapored spodbuja zavod Simbioza Genesis, socialno podjetje.

Že septembra pa pripravljajo nov projekt – Simbioza giba, v katerem se bodo združili ponudniki različnih gibalnih aktivnosti in tisti, ki bi želeli začeti, nadaljevati ali pa preizkusiti nekaj popolnoma novega. V tednu od 21. do 27. septembra bodo športni objekti, šole, vrtci odprli svoja vrata udeležencem, starim od 9 mesecev do 100+ let! Moto projekta potrjuje geslo Gibanje je življenje in življenje je gibanje. Udeleženci se boste lahko prijavili v avgustu na naslovu: Simbioza Genesis, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, tel. št.: 040 600 133, www.simbioza.eu.

Pester kmetijsko-živilski sejem

Na 53. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, ki bo potekal od 22. do 27. avgusta 2015 v Gornji Radgoni, bodo zagotovo našli kaj zanimivega zase tudi obiskovalci, ki se ne ukvarjajo s kmetijstvom. Ogledali si bodo lahko razstave živali, med drugim tudi avtohtonih domačih pasem, kulinaričnih dobrot, kmetijske mehanizacije, poskusili bodo vina ter prehranske izdelke, ki so dobili priznanja za kakovost, ter si ogledali, kako nastajajo – na primer prikaz sirjenja in izdelave albuminske skute na star način – v kotlu, česanje, filcanje in predelava volne. Tudi za ljubitelje vrtnarjenja se bo našlo marsikaj zanimivega. Na ogled bodo vzorčni nasadi in vrtovi (samooskrbni ekološki vrt, permakulturni vrt). Letošnja novost bo njiva s poudarkom na ohranjanju slovenskih avtohtonih sort semen (od lanu, prosa, ajde do različnih stročnic).

Veliko bo strokovnih predavanj. Predstavili se bodo rejci živine, sadjarji, čebelarji, gozdarji in drugi proizvajalci s tega področja. Sejem bo zaznamoval tudi mednarodno leto prsti, mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo, evropsko leto za razvoj pa tudi mednarodno leto sončnic.

Podrobneje na: www.pomurski-sejem.si/index.php/sl/agra/o-sejmu

Ne trpite, pokličite!

Ko ste v stiski, osamljeni, bolni, ko nimate nikogar, ki bi mu zaupali svojo bolečino ali menite, da vas ne bi razumel; ko se ljudje okrog vas vedejo neprimerno, žaljivo ali so celo nasilni – ne odlašajte. Pokličite na katerega od svetovalnih telefonov, izpovejte svojo stisko in dobili boste lepo besedo, nasvet ali drugo pomoč. Svetovalci znajo poslušati in svetovati, vaših težav ne bodo povedali naprej – razen če boste vi tako želeli.

Zaupni telefon Samarijan deluje 24 ur na dan na brezplačni telefonski številki 116 123.

Če doživljate kakršno koli nasilje, se obrnite na Društvo SOS telefon. Zaupni, anonimni in brezplačen telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja deluje od ponedeljka do petka od 12. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 18. do 22. ure na številki 080 11 55.

Nikoli ni prepozno

Opuščanje kajenja je koristno za zdravje v katerem koli življenjskem obdobju. Več kot polovica kadilcev želi prenehati kaditi, običajno pa zelo hitro izgubijo voljo, še posebej če pri tej odločitvi nimajo podpore svojcev ali znancev. Morda bi šlo lažje s strokovno pomočjo, ki je večinoma brezplačna. V zdravstvenih domovih potekajo programi opuščanja kajenja – skupinski in individualni – v t. i. zdravstvenovzgojnih centrih. Nanje se lahko obrnete brez napotnice. Programe opuščanja po Sloveniji izvajajo tudi nekatere nevladne organizacije. Na svetovalnem telefonu (080 27 77) dobite informacije o škodljivostih kajenja, o metodah, o tem, kako opustiti kajenje, svetovalci klicatelje podpirajo v času opuščanja kajenja in v času vzdrževanja abstinence. Telefon deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro, številka je objavljena tudi na embalaži tobačnih izdelkov. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media