Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | okt. '15

STAREJŠI DELAVEC IN ODPOVED

Delavec bo v kratkem star 60 let in čez dober mesec se mu izteče druga zaporedna pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas. Z delodajalcem se dobro razume, zato je bil presenečen, ko ga je seznanil, da mu bo moral prekiniti delovno razmerje. Nova pogodba za določen čas ni več mogoča, zaposlitev za nedoločen čas pa se mu zdi preveč tvegana zaradi njegove starosti, ker se boji, da ga ne bi mogel odpustiti, če bi zašel v poslovne težave.

To, da je delavec avtomatsko varovan pred odpovedjo, če je star 60 let ali več, ne drži. Starost ga ne varuje pred odpovedjo zaradi krivdnih razlogov ali razloga nesposobnosti, kot seveda tudi ne, če pride do postopka izredne odpovedi. Delavec je relativno varovan le pred odpovedjo zaradi poslovnih razlogov, saj bi bila odpoved takemu delavcu zaradi teh razlogov popolnoma zakonita, posledično pa lahko delavec uveljavi pravico do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje, če bi v času uživanja denarnega nadomestila, ki lahko traja največ 25 mesecev, izpolnil splošne pogoje za starostno upokojitev. Za preverbo te možnosti manjka podatek o delavčevi pokojninski dobi. Omeniti je treba pomembno zakonsko novost, opredeljeno v 2. odst. 114. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa, da varstvo pred odpovedjo ne velja med drugim tudi pri tistih starejših delavcih, ki so imeli tak status že ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, kar je delavec v danem primeru pred dvema letoma nedvomno imel.

Z enim ali več različnimi delavci na istem delovnem mestu delodajalec načeloma ne sme verižiti pogodb za določen čas prek dveh let, razen v določenih izjemnih primerih, navedenih v 2. odst. 55. člena ZDR-1, med katere spada npr. nadomeščanje začasno odsotnega delavca, katerega odsotnost traja več kot dve leti, ne pa tudi v primeru, če je pogodba sklenjena zaradi začasno povečanega obsega dela. Ponovno lahko skleneta pogodbo o zaposlitvi za določen čas, toda za drugo sistemizirano delovno mesto in pod pogojem, če seveda obstaja vsebinski razlog.

Ne gre tudi pozabiti, da je na podlagi 156. člena ZPIZ-2 delodajalec za delavce, stare 60 let ali več, oproščen 30 odstotkov prispevkov delodajalca, toda le za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne pa tudi za zdravstveno in drugi dve kategoriji obveznega zavarovanja.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 7. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media