Svet gibanja

okt. '15

Prijetni jesenski dnevi kar vabijo v naravo. Lepo vreme nas spodbudi h gibanju. Da to postane redno, pa potrebujemo predvsem vztrajnost. Strokovnjaki opozarjajo, da ima gibanje najrazličnejše terapevtske učinke, zato bi ga morali zdravniki predpisovati na recept. Prof. dr. Vojko Strojnik s Fakultete za šport poudarja, da je pomembno za vse generacije in še posebej za starejše ljudi, ker jim pomaga ohranjati moč in zdravje. Gibanje pomlajuje, najpomembnejša stvar pa je ohranjanje samostojnosti.

Za spremembo je zelo pomembna motivacija. Prepričana sem, da večina nas ve, kako je gibanje zdravo, a zmanjka nam volje in vztrajnosti, da bi to postalo naš način življenja. Nekateri najdejo motivacijo v vzornikih. Če je nekomu uspelo, zakaj ne bi tudi meni! V tokratni Vzajemnosti predstavljamo dve vzornici – športnici veteranki, ki sta začeli trenirati atletiko po upokojitvi. 68-letna Zvezdana Kržič iz Planine pri Rakeku tekmuje v teku na 60, 100 in 200 metrov, v metanju kopja, kladiva, diska in krogle ter že sedem let niza uspeh za uspehom. Najponosnejša pa je na balkanski rekord v metu kopja W65, ki ga je dosegla lani v Bukarešti. Njena zgodba je podobna zgodbi Kanadčanke Olge Kotelko, ki je atletiko odkrila šele pri 77 letih, potem pa tekmovala v več disciplinah in do 95. leta, ko je umrla, dosegla 30 svetovnih rekordov in več sto zlatih medalj. Tako Zvezdana kot Olga sta po upokojitvi začutili praznino, na stadion pa ju je pripeljala želja, da ostaneta čim dalj časa dejavni in samostojni.

Kogar ne zanima atletika, se lahko odloči za ples. 78-letna Jožica Rabič, ki se je v tečaj orientalskega plesa vpisala pred osmimi leti, se še danes z veseljem zavrti ob orientalski glasbi. V Plesni izbi Maribor, kjer spodbujajo medgeneracijsko povezovanje in k plesu vabijo vse generacije, so prepričani, da nismo nikoli prestari za ples, zato je še vedno čas, da zbudimo svoje telo. Gre za glasbo, druženje, smeh, veselje do življenja, s plesom pa lahko blažimo tudi nekatere bolezni.

Z vsemi temi zgodbami vas želimo zvabiti v svet gibanja, ki prinaša več zdravja, dobro počutje in samostojnost. Kar pogumno!

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media